Naslovnica / NOVICE / Zapore obvoznice: Najbolj kritično je v Nevljah in na Mamutovem mostu

Zapore obvoznice: Najbolj kritično je v Nevljah in na Mamutovem mostu

Zaradi sanacije pobočja Starega gradu in z njimi povezanih začasnih popolnih kamniške obvoznice v času zapor prihaja do velike zgostitve prometa, največji zastoji pa nastajajo v smeri proti Tuhinjski dolini, in sicer na območju Nevelj oz. Mamutovega mosta.

Zaradi današnjega začetka 2. faze sanacijskih del na pobočju Starega gradu, zaradi katerih je obvoznica občasno zaprta za ves promet, je na ožjem območju Kamnika že prihaja do manjše prometne zmede, k sreči, pa vsaj za enkrat še ni bilo hujših oz. večjih in dolgotrajnejših zastojev.

Pomanjkljive oznake

Vozniki in voznice namreč še niso vajeni začasne prometne ureditve, pri čemer so jim v pomoč tudi redarji, ki na najbolj kritičnih točkah pomagajo usmerjati promet. Medtem, ko obvozi prek Nevelj, Oševka in Mekinj domačinom ne povzročajo večjih težav, pa se vozniki iz drugih krajev ter turisti, lahko kaj hitro zmedejo, saj na obvoznih cestah ni poskrbljeno tudi za usmerjevalne table do večjih krajev (Ljubljana, Celje, Kranj…), tako da vsaj nekateri vozniki delujejo kar precej zmedeno in zgubljeno.

Mamutov most je ozko grlo

Ker za avtobuse, tovornjake in druga tovorna vozila obvoz ni urejen, se le ti zbirajo v koloni pred zaporami, se pa občasno zgodi, da kdo izmed njih, običajno gre za lokalne voznike, ki vseeno poskusi svojo srečo z vožnjo prek ozkih neveljskih ulic ter Mamutovega mostu, kar redarjem in voznikom povzroči nemalo dodatnih preglavic in vsaj trenuten prometni kolaps.

Zapore veljajo tudi za pešce in kolesarje

Na občasne popolne zapore obvoznice, pa je potrebno opozoriti tudi pešce, kajti zapora, zaradi varnosti, velja tudi zanje, zato naj v času zapor ne poskušajo uiti prek varovalnega traku, saj je le-to lahko izjemno nevarno obenem pa tudi prepovedano. Zaradi tega se pešci in kolesarji na pot od Kamnika do Nevelj (ali obratno) raje podajte po poti na desnem bregu Nevljice oz. mimo Doma starejših občanov.

Zapore bodo trajale do konca avgusta

Začasne prometne ureditve s občasnimi popolnimi zaporami obvoznice, ki že povzročajo nekaj težav, pa se bomo morali vozniki in voznice ter seveda tudi pešci in kolesarji kar navaditi, saj bodo dela in zapore, štirikrat dnevno po eno uro, trajale še cel julij in avgust, in sicer

POPOLNA ZAPORA OD PONEDELJKA DO NEDELJE (vsak dan)

  • od 5. do 6. ure,
  • od 9. do 10. ure, od 12. do 13. ure
  • od 18.30 do 19.30 

Zaradi tega vam priporočamo, da se na pot odpravite pravočasno, predvsem pa da dosledno upoštevate prometno signalizacijo, navodila redarjev, predvsem pa, da vozite strpno in potrpežljivo, saj lahko s tem največ pripomorete k varnenemu in tekočemu prometu. Še posebej pa ne pozabite tega, da na obvoznih cestah vozite skozi strnjena naselja, katerih prebivalci tako zgoščenega prometa (še) niso vajeni.