Naslovnica / Pavliha / Zbiranje hrane za lačnega glasbenika Franza

Zbiranje hrane za lačnega glasbenika Franza

Predstavniki »civilne družbe« in Društva Stein in der Oberkrain so opozorili na nesprejemljivo socialno ogroženost glasbenikov, ki morajo Kamničane zabavati celo lačni, zato nameravajo v petek organizirati dobrodelno zbiranje hrane, ki jo bodo podarili lačnemu glasbeniku.

Predsednik Društva Stein in der Oberkrain je, kot vzorčen primer kamniške brezsrčnosti in izkoriščevalske organizatorske skoposti, izpostavil za petek napovedan nastop glasbenika Franza na Malem gradu. Po njegovem mnenju so organizatorji prireditve celo tako brezsrčni, da si drznejo sramoto, da bo gostujoči godec Kamničane zabaval lačen, brezsramno uporabljati celo v promocijske namene, kar mestu in občini zagotovo ni v ponos.

Spričo tega so predstavniki društva in civilne družbe, ki jim je na pomoč priskočila tudi lokalna podružnica partije »Neue Slowenien«, sklenili, da v petek na Glavnem trgu organizirajo dobrodelno zbiranje hrane ter kuhanje vampov s trničem, s katerimi bodo poskrbeli tako za promocijo kulinarične ponudbe mesta, hkrati pa z vampi nasitili tudi sestradanega Franza, s katerim se nameravajo tudi večkrat fotografirati. Najprej z lačnim, nato pa še s sitim. Zbrano hrano bodo Franzu podarili kot »šajbezen« oz. popotnico, Franzu pa bodo omogočili tudi turistični ogled kamniške javne socialne kuhinje in prijateljsko partijo pikada.

Ob tem smo neuradno uspeli izvedeti, da je prvi predlog jedilnika za lačnega glasbenika vseboval firštov golaž ter stiskače z gamsovim mesom in trničem, ampak so pobudniki in organizatorji akcije, po tehtnem in treznem premisleku, ob pregledu glasbenega repertoarja ugotovili, da je glasbenik za svojo socialno stisko, ki ga je pripeljala do lakote, povečini najbrž kriv kar sam, saj je v njegovem glasbenem opusu moč najti tudi precej družbeno nesprejemljivih pesmi. Franz namreč v svojih pesmih opeva in poveličuje vojakinjo bivše okupatorske vojske Lidijo, opeva osvajalne pohode Praslovanov, v pesmi »Bog nima telefona« izraža svetoskrunski dvom o nebeški telekomunikacijski infrastrukturi, med pesmimi pa je moč najti tudi takšne s pohujšljivimi besedili, ki govorijo o dihanju za ovratnik, dvigovanju kril, ali celo medicinskih sestrah brez spodnjega perila. Zato so se pobudniki akcije »Nahranimo Franza v enem dnevu« odločili, da jedilnik nekoliko prilagodijo, oz. ga nekoliko poenostavijo, saj ne želijo dati napačnega sporočila. Glasbenika Franza bi radi zgolj nasitili, ne pa tudi nagradili, oz. ga morebiti celo spodbujati k tovrstnim prihodnjim ustvarjalnim nespodobnostim.

Ne glede na njihove pomisleke, pa so pobudniki akcije »Nasitimo Franza v enem dnevu« mnenja, da promocija nastopa lačnih glasbenikov na mestnem poletnem festivalu škoduje ugledu mesta in občine, saj negativno vpliva na turistično podobo Kamnika ter daje nepravo sliko o (ne)gostoljubnosti in (ne)prijaznosti Kamničanov, ki nastopajočim, vsaj sodeč po napovedih, gostujočim glasbenikom ne privoščijo niti malice.

Zato so civilisti, društveniki in lokalni politiki, ki podpirajo humanitarno akcijo, prepričani, da bo njihovo nesebično dejanje širši slovenski javnosti pokazalo, da smo Kamničani, kljub temu, da so nekateri drugačnega mnenja, še vedno prijazni in gostoljubni, predvsem pa dobrega srca, saj znamo prepoznati stisko soljudi, ki zaidejo v naše mesto iz drugih krajev, pa četudi nam njihova glasba morda ni najbolj povšeči.