Naslovnica / NOVICE / Zbiranje starih receptov – povabilo k sodelovanju pri projektu “Znanje preteklosti”

Zbiranje starih receptov – povabilo k sodelovanju pri projektu “Znanje preteklosti”

Vljudno vas vabimo, da se zbiranju starih receptov, ki vključujejo sadje, pridružite tudi občani Kamnika in okolice.

V letu 2022 je Javni zavod za kulturo Kamnik uspešno prijavil projekt Znanje preteklosti za zdravo prihodnost, s katerim želimo prispevati k ohranjanju okolja in biodiverzitete ter vzpodbuditi kakovostno gastronomsko ponudbo, ki izhaja iz avtentičnosti območja.

V okviru projekta smo že pristopili k ureditvi in pomladitvi starega travniškega visokodebelnega sadovnjaka zasajenega z avtohtonimi vrstami sadnega drevja, ki omogoča samooskrbo s svežim sadjem od pomladi do pozne jeseni. Z delavnicami o oskrbi sadovnjakov  in uporabi sadja v kulinariki ne želimo le vzpodbuditi zavedanja o vrednosti gojenja in uživanja lokalno pridelane hrane, temveč ohraniti tudi stare recepte za pripravo jedi, ki vztrajno tonejo v pozabo. V preteklosti so naši predniki kulinariko prilagajali letnim časom in pridelkom, ki so jim bili v določenem obdobju dosegljivi. Edini čas, ki za ljudi ni bil radodaren s hrano, je bila zima, zato so si morali v ostalih mesecih pripraviti zalogo hrane. V sedanjem času, ko imamo vsega v izobilju, smo popolnoma pozabili na nekatere izvrstne recepte naših babic, ki so uporabile vse, kar jim je določeno obdobje ponudilo. Veliko pogosteje kot danes, je bilo sestavni del kulinarike tudi sadje, pridelano v domačem sadovnjaku. Jabolčna čežana, prosena kaša s slivami, češpljevi cmoki, … so jedi, ki jih poznamo še danes. V preteklosti pa so v »glavne jedi« ravno tako pogosto vključili sadje, bodisi sveže v sezoni bodisi suho sadje.

Vljudno vas vabimo, da se zbiranju starih receptov, ki vključujejo sadje, pridružite tudi občani Kamnika in okolice. Komisija, sestavljena iz etnologa in gastronoma bo izbrala predvidoma 30 najboljših receptov in jih objavila v knjižici, na kulinaričnih delavnicah pa  jih bomo predstavili zainteresiranim slušateljem. Za vodje prehrane v šolah in zavodih bomo ob izdaji knjižice pripravili predavanje o zbranih receptih in jih povabili, da kakšno jed vključijo v šolsko prehrano.

Recepte bomo zbirali do 31. 3. 2023 V kolikor se boste odločili sodelovati, z veseljem pričakujemo vaše recepte, ki jih lahko posredujete na naslov katarina.mihelic@samostanmekinje.si.

Za vse dodatne informacije in pojasnila smo na voljo preko telefonske številke 031 392 158 ali zgoraj zapisanega elektronskega naslova.

V upanju na uspešno in plodno sodelovanje vas lepo pozdravljam.

Irena Gajšek,
direktorica in vodja projekta

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve