Naslovnica / Napovedi in obvestila / Zgodba je most: Povezovanje snovne in nesnovne dediščine s pripovedovanjem – Delavnica z Giovanno Conforto

Zgodba je most: Povezovanje snovne in nesnovne dediščine s pripovedovanjem – Delavnica z Giovanno Conforto

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Slovensko muzejsko društvo in Zlata kanglica, Društvo za interpretacijo slovenske dediščine, vas v sklopu 9. Križnikovega pravljičnega festivala vabijo na pripovedovalsko delavnico 

ZGODBA JE MOST: POVEZOVANJE SNOVNE IN NESNOVNE DEDIŠČINE S PRIPOVEDOVANJEM  z ugledno gostjo GIOVANNO CONFORTO.

Delavnica bo potekala od 1. do 3. septembra 2020, od 10. do 18. ure v mekinjskem samostanu v Kamniku.

Namen delavnice je prikaz različnih načinov dela z zgodbo s ciljem razumevanja kulturne, posebej lokalne. Udeleženci in udeleženke bodo pridobili praktične izkušnje ter spoznali osnovne zahteve pri ustvarjanju zgodb, povezanih s kulturno dediščino.

Izhodišče bo lokalna zgodba o kamniški Veroniki, ki je pol kača pol ženska in še vedno čaka na svojega rešitelja na hribčku sredi mesta.

Pokrajina in dediščina se vrisujeta v zgodbe, preko katerih se ju lahko učimo razumeti in ceniti. Pripovedovalec zgodbe oblikuje na poslušalcu dostopen način, mu jih pomaga razvozlati in jih rešiti pred pozabo. Pripovedovalec s svojo ustvarjalnostjo razvije zgodbo tudi ko nima podatkov zanjo, kot tudi takrat, ko želi na najboljši način predstaviti znano zgodbo.

Zgodba je most, ki vas še bolje in globlje poveže  z dediščino vašega kraja, muzejem in dediščinskimi spomeniki, znamenitostmi in krajem, kjer živite ali ga obiskujete.

Giovanna Conforto je kreativna direktorica Italijanskega pripovedovalskega centra, ustanovna članica združenja SPIA (Stories in Place International Association, Edinburgh, Velika Britanija) in učiteljica na Mednarodni pripovedovalski šoli v Emerson College (Vzhodni Sussex, Velika Britanija) ter na univerzi IED (Rim, Italija). Sodeluje v mnogih mednarodnih pripovedovalskih projektih, od delavnic za otroke s posebnimi potrebami, do izobraževanj za odrasle. Kot raziskovalka je sodelovala pri različnih evropskih projektih in je soavtorica evropskih smernic za kreativno poučevanje znanosti in projekta Glasovi Desdemone proti nasilju v družini, ki izhaja iz resničnih zgodb. Je soustanoviteljica gibanja The Strolling Stories, posvečenega zgodovinskim in umetniškim krajem v Rimu, Laciju in Toskani in soustvarjalka projekta Habla Cadabra, mednarodnega večjezičnega festivala pripovedovanja zgodb na avtobusu. Med drugim je sodelovala z nacionalnim muzejem Škotske Edinburgh College of Arts, nacionalnim muzejem Palazzo Venezia v Rimu, galerijo Uffizi v Firencah. Giovanna je članica sveta Storytelling and peace, mednarodnega srečanja petindvajsetih izkušenih pripovedovalcev iz več kot 16 držav, posvečenega rasti in razvoju miru in ustvarjalnosti v najrazličnejših življenjskih okoliščinah, vključno z večkulturnim izobraževanjem, socialnim delom, podjetništvom, meditacijo in socialnim zdravljenjem.  (vir: ligninstories.com).

Delavnica je namenjena vsem, ki se na tak ali drugačen način ukvarjajo z zgodbami in pripovedovanjem.

Organizacija:

Breda Podbrežnik,  Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik,

Verena Perko, Slovensko muzejsko društvo, Društvo Zlata Kanglica

Javni zavod Mekinjski samostan

Cena tridnevne delavnice: 100,00 EUR. Po prijavi boste prejeli podatke za plačilo.

Za prenočitev so v mekinjskem samostanu na voljo lično urejene eno, dvo in več posteljne sobe. Pri njih se lahko dogovorite za zajtrk in večerjo, po dogovoru vam lahko naročimo dostavo kosila iz gostilne Korobač.

Cenik nočitev: https://samostanmekinje.si/cenik-nocitev/

Informacije in prijave (sprejemamo do 25. 8.  oz. zapolnitve mest na naslov: mateja.keber@kam.sik.si