Naslovnica / KULTURA / Zgubani časi so očitno tudi »zajebani«

Zgubani časi so očitno tudi »zajebani«

Četudi se Kamniku radi pobahamo, da smo tudi plesno mesto, si je premiero avtorske solo plesne predstave Zgubani časi, vrhunske kamniške plesalke in koreografinje Patricije Crnkovič, ogledalo precej manj gledalcev, kot bi bilo pričakovati.

V petek, 16. 9. 2022, se je v veliki dvorani Domu kulture Kamnik odvila avtorska solo plesna predstava plesalke in koreografinje Patricije CrnkovičZgubani časi, kar je zagotovo svojevrsten, samonikel in pomemben dogodek, kakršnemu smo na kamniški ustvarjalni sceni deležni le (zelo, zelo) redko.

Patricija Crnkovič (1997) je namreč ena izmed najboljših kamniških, bržkone pa tudi slovenskih, večkrat nagrajenih plesalk, ki je po uspešno zaključenem Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana, imela uspešno kariero v mednarodni plesni organizaciji IDO, kjer je dosegla evropska in svetovna odličja.

Po končani tekmovalni karieri je svoje plesno znanje nadgradila še s študijem plesa na priznani rotterdamski univerzi Codarts, med samim študijem pa nastopala v mednarodni plesni turneji v koreografijah Hofesh Shechter, Marco Goecke, Antonin Comestaz, Simon Kuban… Kot pripravica je sodelovala z belgijsko kompanijo IB dance company in priznanim amsterdamskim ansamblom ICK Amsterdam.

Po končanem študiju je Patricija Crnkovič sodelovala v različnih projektih v Sloveniji in Španiji. Skupaj s Tjašo Bucik sta letos ustvarili prvo VR plesno predstavo v produkciji Zavoda En-knap. Je prejemnica več nagrad, med drugim je prejela 2. nagrado na tekmovanju Evrovizijskih mladih plesalcev ter 1. nagrado na državnem tekmovanju koreografskih miniatur.

Zgubani časi, ki so bili konec prejšnjega tedna premierno uprizorjeni v Domu kulture Kamnik, je Patricijina prva avtorska solo predstava, katere osrednji motiv je bistvo posameznika skozi zaznavno polje in intuitivno vodenje, motivov, ki jih je raziskovala že med študijem na Nizozemskem.

 

Patricijino veselje, da je lahko svojo prvo avtorsko predstavo ustvarjala prav v domačem Kamniku, pa je bilo, vsaj glede na obisk predstave, v katero je vložila nemalo truda in energije, bržkone kratkotrajno, saj je ob pogledu na pretežno prazno dvorano, v kateri je sedelo zgolj za kakega pol avtobusa obiskovalcev, kar Kamniku zagotovo ni v ponos, najbrž prišla do bridkega spoznanja, da v svoji vasi, ne glede na vse svoje kvalitete in sposobnosti, res ni lahko biti prerok.

Kamnik, Patricijino domače mesto, ki se kaj rado pohvali, da je tudi plesno mesto, je Patricijo namreč pustilo domala povsem na cedilu, saj so se kamniški plesni navdušenci bržkone ustrašili dežja in prvega jesenskega hladu ter redko priložnost za obisk vrhunske domače, ter za nameček celo avtorske plesne predstave, ki je bila za dobro mero pospremljena še z avtorsko glasbo Patricijinega fanta Maja Šavlija, raje zamenjali za ležerno udobje svaljkanja po domačem kavču.

Kljub slabemu obisku premiere, pa si Patricija Crnkovič preklemansko žalostnega odziva svojega mesta, katerega kulturni okus vse bolj tone v zatohlost zaplankanosti in cenenih užitkov v smislu »bolj ž’vo in bolj na poskok«, kljub morebitnim na novo prigaranim modricam in brazgotinam, tistim, ki jih ni moč videti s prostim očesom, ne sme gnati preveč k srcu. Če že ne zaradi drugega, že zaradi vseh tistih obiskovalcev, ki so vendarle prisostvovali premierni uprizoritvi njene avtorske predstave, saj je predstava na marsikoga naredila globok vtis.

 

In četudi so Patricijini Zgubani časi (povsem po kamniško) nakazali, da gre, še posebej za perspektivne kamniške ustvarjalke in ustvarjalce, tudi za precej »zajebane« čase, bodo Kamnik in domnevni kamniški »ljubitelji plesa« dobili še eno priložnost, da vendarle popravijo svoj klavrni vtis in se kamniški plesni ustvarjalki Patriciji Crnkovič oddolžijo z boljšim obiskom ponovitve predstave, ki bo na sporedu v petek, 7. oktobra 2022, ob 2o. uri v Domu kulture Kamnik.

Nadejamo se, da bo (vsaj) tokrat razprodana dvorana pokala po šivih.

Fotografije: Aleš Romaniuk