Naslovnica / NOVICE / Živopisni pustni sprevod kamniških maškar

Živopisni pustni sprevod kamniških maškar

Kamniške maškare in maškarice so na včerajšnji pustni torek znova preplavile središče Kamnika, v tradicionalnem pustnem sprevodu pa je bilo moč videti tudi nekaj prav luštnih in izvirnih mask.

Kot je v navadi že nekaj let zapored, so se maškare in maškarice nekaj pred 17. uro začele zbirati pred cerkvijo na Šutni, nato pa, na čelu z Mestno godbo Kamnik in kamniškimi mažoretkami, v veseli živopisni pustni povorki krenile proti Glavnemu trgu.

Lepo, domala že povsem pomladno  vreme je letos na mestne ulice privabilo prav lepo število maškar, ki s preganjanjem zime tokrat sicer niso imele prav dosti dela, med njimi pa so tudi letos prevladovale predvsem otroške pustne šeme.

Je pa razveseljivo, da se nad pustnim šemljenjem v Kamniku (ponovno) navdušuje tudi vse več odraslih, najbolj obetavno vesel pogled na prihodnost kamniškega pustovanja, pa so zagotovo nudile družinske maske.

Med zanimivejšimi pustnimi maskami, ki jih je bilo moč videti v včerajšnji povorki, so znova prednjačile posamezne enote kamniških vrtcev, še posebej glasno navihane Medvedove ovčke ter simpatični kamniški vlak, nič slabše pa se niso odrezale maske posameznih društev in organizacij, denimo judo pande, Šinšinovi plesalci, ali pa pomenljivi priganjaški  Kapitalist ŠKD Sela, ki so ga na vozu nekdanji smodnišnični delavci.

Novost letošnje povorke sta bila tudi bistriški zmaj s petimi glavami ter prekooceanska ladja Kamnik, ki je nekdaj krožila po svetovnih oceanih, prav lepe pa so bile tudi nekatere individualne maske, med katerimi so še posebej izstopale tiste, ki so bile, za razliko od »trgovinskih« oz. kupljenih kostumov, z nemalo truda narejene doma, vseeno pa je bilo včeraj popoldne na kamniških ulicah še vedno preveč “civilistov”, ki imajo maškare sicer zelo radi, vendar so sami premalo domiselni (ali pa preleni), da bi se našemili tudi sami.

 

Na Glavnem trgu so pustno povorko pričakali krofi ter pustna komisija, ki je med prijavljenimi maskami izbrala in z nagradami pokroviteljev nagradila nekaj najboljših in najizvirnejših mask.

Med posamičnimi maskami so se komisiji najbolj dopadli Meduza in Lenivec, med skupinskimi pa Medvedove ovčke in Krakovski konjeniki.