Naslovnica / NOVICE / Znanje za varnejše delo v gozdovih

Znanje za varnejše delo v gozdovih

Minuli vikend je v Tuhinjski dolini potekal tečaj varnega rokovanja z motorno žago, ki se ga je udeležilo sedemnajst udeležencev, nekaterim izmed njih pa bo uspešno opravljen tečaj služil tudi kot izhodišče za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije gozdarskega sekača.

Da sta delo v gozdu in rokovanje z motorno žago povezana s številnimi nevarnostmi, obenem pa tudi vzrok številnim nesrečam, ki so največkrat povezane z neustreznim znanjem ter (žal še vedno) tudi neustrezno opremo, čivkajo že mestni vrabci.

Zato je več kot razveseljivo, da je minuli vikend, na pobudo in v organizaciji Roberta Zalaznika ter Matjaža Albiča (Čibra) in ob sodelovanju mentorjev iz GRM Novo Mesto, v Tuhinjski dolini potekal dobro obiskan tečaj varnega rokovanja z motorno žago.

Tridnevnega tečaja, ki je zajemal tako teoretični, kot tudi praktični del, se je udeležilo sedemnajst tečajnikov, ki so tekom vikenda, kljub temu, da jim tudi resnejše delo z motorno žago povečini ni tuje, izvedeli marsikaj novega in koristnega, novo pridobljene znanje pa jim bo v prihodnje zagotovo prišlo še kako prav, tako pri varnem rokovanju z motorno žago, kot tudi pri varnejšem delu v gozdu.

 

Prva dva dneva tečaja sta potekala v Potoku v Tuhinjski dolini, kjer so se udeleženci tečaja v petek pri Čibru najprej podrobneje seznanili s teorijo varnega dela v gozdu, zaščitno opremo ter z motorno žago in njenim vzdrževanjem.

 

V soboto so se lotili praktičnega dela na priložnostnem poligonu, ki so ga uredili na dvorišču pri Kaduncu v neposredni soseščini, tridnevni tečaj pa se je zaključil s konkretnim posekom dreves v gozdu na Velikem hribu.

Nekaterim, predvsem mlajšim udeležencem tečaja, pa novo pridobljeno znanje ne bo koristilo zgolj pri varnejšem delu v domačem gozdu, ampak jim bo prišlo prav tudi za opravljanje izpita in pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije gozdarja sekača.

 

Da je zanimanje za tovrstne tečaje, ki jih sicer občasno, vendar zagotovo preredko – če se ne motimo, je bil zadnji tovrstni tečaj na Kamniškem organiziran leta 2018 – za lastnike, zakupnike in uporabnike gozdov v naših koncih izvaja tudi Zavod za gozdove, kar precejšnje, kaže dobra udeležba na tokratnem tečaju v Tuhinjski dolini, zato si pobudniki in organizatorji nedavnega tečaja vsekakor zaslužijo vse pohvale, upamo pa, da kak podoben tečaj organizirajo tudi v prihodnje.