Naslovnica / NOVICE / Župan Marjan Šarec od kamniških gasilcev zahteva takojšnje ukrepanje

Župan Marjan Šarec od kamniških gasilcev zahteva takojšnje ukrepanje

Kamniški župan Marjan Šarec je pred dnevi oz. kmalu po objavi našega prispevka o trenjih in zapletih znotraj PGD Kamnik, ki so zaradi sporne prodaje stare avto-lestve postali celo predmet policijske preiskave kamniškim gasilcem in Gasilski zvezi Kamnik, poslal ostro pismo, v  katerem zahteva takojšnje ukrepanje, saj so, po njegovem mnenju, »zadeve v vodstvu PGD Kamnik ušle iz nadzora«.

Četudi je bilo ostro in odločno županovo pismo gasilcem poslano že pred par dnevi, so ga po naših zaenkrat uspeli videti zgolj posamezni »posvečeni izbranci«, medtem ko z njegovo vsebino, po podatkih, ki jih imamo, vsaj za enkrat niso bili seznanjeni niti še vsi člani upravnega odbora PGD Kamnik.

Kljub temu, da vodstvo kamniškega gasilskega društva z vsebino županovega pisma svojega članstva še ni seznanilo, nam je vseeno uspelo dobiti njegovo vsebino. Ker smo mnenja, da utegne vsebina pisma v katerem župan Marjan Šarec izraža svoje razočaranje nad vodstvom društva, hkrati pa odločno zahteva takojšnje ukrepanje in ureditev društva na način, ki bo omogočalo optimalno, ažurno in strokovno opravljanje poslanstva, zaradi katerega je bilo društvo tudi ustanovljeno, zanimati ne le »posvečene«, ampak vse gasilce in gasilke PGD Kamnik, bržkone pa tudi njihove gasilske kolege iz cele občine, vsebino županovega pisma v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Županovo pismo:

Spoštovani,

Župan Marjan Šarec, ki je tudi sam prostovoljni gasilec, od kamniških gasilcev pričakuje takojšnje ukrepanje. Foto: Občina Kamnik

neprijetno me je presenetila novica o dogajanju znotraj PGD Kamnik. Že dolgo časa je znano, da odnosi znotraj OSREDNJEGA društva niso dobri in da to vpliva na delovanje društva. Društvo ima pogodbeno obveznost do lokalne skupnosti in je dolžno zagotavljati operativno sposobnost na najvišji ravni, hkrati pa biti zgled drugim društvom. Marsikaj vidim tudi sam, nisem slep, predvsem pa se čutim izigranega v smislu zaupanja, ki ga izkazujem vsak dan PGD Kamnik. Zame je pomembno vsako društvo v naši zvezi, opažam velik napredek v društvih, ki so še nedolgo nazaj veljala za zgolj podporna društva in so bila obravnavana kot primerna za »premetavanje mrve« po končani intervenciji. Danes je vsako izmed društev od Motnika do Šmarce sposobno izvajati intervencije, saj ima opremo in izobražen kader.

Občina Kamnik v največji možni meri nudi podporo zaščiti in reševanju, zlasti Civilna zaščita, ki je struktura Občine, prav tako pa tudi sam z veliko naklonjenosti gledam na gasilstvo, združeno v Gasilsko zvezo Kamnik. Kategorizacija jasno določa ne samo stopnjo opremljenosti, temveč zlasti odgovornost za opravljanje operativne dejavnosti, usposabljanje človeškega potenciala in predvsem urejenosti notranje strukture vodenja. Delovanje mimo organov društva pomeni kršenje statuta.

Na Občnem zboru lani sem povedal nekaj stvari, a opažam, da nisem bil slišan, oziroma razumljen. Bile so težnje po zamenjavi vodstva, to ni nobena skrivnost. Imel sem kar nekaj vloge pri umirjanju situacije, za kar mi je danes malo žal, saj so se spet potrdile moje izkušnje, da dlje ko skušaš zadeve pometati pod preprogo, slabše je. Na Občnem zboru sem jasno povedal, da naj vodstvo PGD Kamnik uredi odnose znotraj društva, sicer bom tudi sam ukrepal. Če bi pa vedel, da bo prišlo celo do kriminalistične preiskave in s strani nikogar od odgovornih o tem ne bom niti obveščen, potem bom pa to prebral na spletnem portalu, bi že takrat ravnal popolnoma drugače.

Ne morem izraziti drugega, kakor globoko razočaranje nad ljudmi, ki vedo, kako se pogasi začetni požar in kako vse nadaljnje faze, ne znajo pa tega udejanjiti na položajih, ki so jim bili zaupani. Ja, imeti položaj terja tudi odgovornost, predvsem pa pomeni stopiti korak nazaj, včasih koga poslušati, predvsem pa imeti vse podkrepljeno s sklepi organov društva. Lahko je nekdo dober gasilec, a ne obvlada funkcije in obratno. Vsega tega ne bi bilo, če bi bilo vse podkrepljeno s sklepi organov društva, ne pa po domače.

Menim, da so zadeve v vodstvu PGD Kamnik popolnoma ušle iz nadzora, zato je potrebno NEMUDOMA ukrepati, saj si ne želim, da bi zaradi posameznikov naša zveza ter sistem zaščite in reševanja, ki je med najboljšimi v Sloveniji, izgubil svojo operativno sposobnost. Kot župan in kot občan lokalne skupnosti, v kateri so se občani na gasilsko službo vedno lahko zanesli (pravzaprav gre za eno redkih javnih služb, ki jim ljudje »zaupajo s svojim življenjem«) ZAHTEVAM, da se delovanje društva uredi na način, ki bo omogočal optimalno, ažurno in strokovno opravljanje poslanstva, zaradi katerega je bilo tudi ustanovljeno. To pa je pomagati v najtežavnejših situacijah, reševati življenje in premoženje ljudi, … Vsekakor pa poslanstvo društva ni ukvarjanje s takšnimi in drugačnimi razprtijami znotraj društva, saj se takšno izgubljanje časa in energije slej ko prej nedvomno pokaže tudi na kvaliteti in strokovnosti opravljanja storitev.

En človek ni in ne more biti nad sistemom, predvsem z mislijo na mlado generacijo pripravnikov, ki jih tovrstno dogajanje najbrž ne navdušuje za gasilsko službo.

Na pomoč!

Marjan Šarec, župan