Naslovnica / NOVICE / Župan predlaga podražitev oskrbe s pitno vodo in kanalščine

Župan predlaga podražitev oskrbe s pitno vodo in kanalščine

Če bodo predloga župana potrdili tudi kamniški občinski svetniki, se bosta oskrba s pitno vodo in kanalščina na območju občine Kamnik že v kratkem občutno podražili.

Na podlagi elaboratov (glej priloge spodaj), ki jih je pripravilo Komunalno podjetje Kamnik, župan Matej Slapar, za sejo občinskega sveta Občine Kamnik, ki je napovedana za v sredo 24. maja 2023, kamniškim občinskim svetnikom predlaga, da potrdijo predlog, s katerim bi se oskrba s pitno vodo in kanalščino občutno podražili.

Podražitev oskrbe s pitno vodo

Trenutno veljavna cena vodarine znaša 0,6697 eurov/m3, medtem ko predlagana predračunska cena za leto 2023 znaša 0,7619 eurov/m3 oz. slabih 14% (13,7673585187 %) več od trenutno veljavne cene.

Trenutno veljavna cena omrežnine za velikost vodomera DN 20 (faktor 1) znaša 5,2185 eurov/mesec, medtem ko predlagana predračunska cena za leto 2023 znaša 5,8427 eurov/mesec oz. nekaj manj kot 12%  (11,9612915589 %), kot znaša trenutno veljavna cena.

Ob vsem skupaj pa ne gre spregledati tudi podatka, da je omrežnina dejansko še višja, saj Občina Kamnik omrežnino za gospodinjstva in nepridobitne dejavnosti, za faktor 1 oz. velikost vodomera DN 20, že sedaj subvencionira v višini 0,6000 eurov/mesec, omenjena subvencija pa naj bi ostala nespremenjena tudi v letošnjem letu.

Podražitev kanalščine

Za slabih 12% (11,7892782548 %) naj bi se, po predlogu župana občinskim svetnikom, podražila tudi kanalščina.

Kot je zapisano v županovem predlogu, ki ga bo obravnaval Občinski svet Občine Kamnik, je pri izračunu predračunskih in predlaganih cen gospodarske javne za leto 2023 je razvidna razlika pri oblikovanju cene odvajanja komunalne odpadne vode (kanalščina), ki je trenutno 0,4309 eura/m3 brez DDV, predlagana cena pa je 0,4817 eura/m3 brez DDV, kar je z slabih 12% (11,7892782548 %) več od trenutno veljavne cene.

Ostale cene v sklopu storitev odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda na območju občine Kamnik, naj bi zaenkrat ostale nespremenjene.

V predlogu sklepa, ki predvideva podražitev kanalščine, je zapisano tudi, da finančnih posledic za proračun Občine Kamnik ne bo, saj se strošek kanalščine prenese na uporabnike kanalizacijskega sistema glede na količino odvedene odpadne vode, sredstva pa so namenjanja za opravljanje storitve obvezne javne službe.

Če bodo oba predloga župana, ki sta nastala na podlagi elaboratov koncesionarja, potrdili tudi kamniški občinski svetniki in svetnice, se lahko občani in občanke oz. uporabniki storitev oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda Komunalnega podjetja Kamnik na območju kamniške občine, že v kratkem nadejajo novih, še višjih položnic za omenjene storitve.

Celotne predloge sklepov in elaborate o oblikovanju cen storitev si lahko prenesete in ogledate na spodnjih povezavah

Povezave do dokumentov

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve