Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / 3. seja Sveta občine Kamnik minila brez presenečenj

3. seja Sveta občine Kamnik minila brez presenečenj

Včerajšnja 3. seja Sveta občine Kamnik je, kljub obsežnemu dnevnemu redu, na katerem so bile tudi točke za katere bi bilo pričakovati, da bodo sprožile burno razpravo, potekala razmeroma hitro, mirno in v presenetljivo konstruktivnem vzdušju. To kaže na to, da županova koalicija deluje dobro in usklajeno, medtem ko si opozicija zaenkrat še ni utegnila nabrusiti zob, oz. se zaveda dejstva, da njihovi predlogi, četudi bi se postavljali na glavo, nimajo večje možnosti za uspeh.

3seja1K umirjenemu poteku seje je morda doprinesel tudi tradicionalni obisk kamniških skavtov, ki so, še pred začetkom seje, tudi letos svetnikom in županu prinesli Luč miru iz Betlehema. Luč miru sta iz rok skavtov sprejela župan Marjan Šarec ter, tokrat enkrat za spremembo, najmlajši svetnik Matija Sitar Močnik.

Po županovi zahvali za luč in izrečenih voščilih so svetniki začeli s sejo na kateri so najprej potrdili zapisnik prejšnje seje, nadaljevali pa s potrditvijo pozitivnega mnenja k imenovanju Borisa Jemca za ravnatelja OŠ Stranje ter imenovanjih novih predstavnikov Občine Kamnik v Skupščini družbe Velika planina d.o.o., ki bodo, po odstopu in razrešitvi prejšnjih predstavnikov, odslej: Štefan Dominko, Matej Humar in Igor Rozman.

V točki vprašanja in pobude je občinska uprava podala odgovore na vprašanja svetnikov in svetnic. Bogdanu Pogačarju (NSi) in Mojci Jončeski Malovrh (DeSUS), je odgovor podal vodja Oddelka za gospodarske javne službe mag. Matjaž Srša, svetniku Dušanu Papežu (LDP), pa vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti Martina Bajde. Njihova vprašanja in odgovore občinske uprave bomo v celoti objavili v ločenem prispevku.

Nova pravilnika

3seja3V nadaljevanju je sledila obravnava Predloga Pravilnika o sofinanciranju programov na področju socialno-humanitarne dejavnosti v Občini Kamnik. Stari pravilnik naj bi bil, po obrazložitvi direktorja občinske uprave mag. Ivana Kende, zastarel, z novim pravilnikom, pa bi olajšali tudi delo strokovne komisije, ki obravnava prispele vloge iz tega področja ter hkrati dali večji pomen prostovoljnemu delu domačih izvajalcev. Svetniki so predlog pravilnika sprejeli soglasno.

Iz podobnih razlogov je bil sprejet je bil tudi Pravilnik o merilih uporabe in oblikovanja cen za najem športnih objektov, saj je v.d. direktorja Zavoda za šport in turizem v Občini Kamnik Franci Kramar pojasnil, da je deset let stari obstoječi pravilnik potrebno posodobiti in prilagoditi sedanjim razmeram. Novost, ki jo prinaša novi pravilnik je v tem, da, poleg upravljanja večine športnih objektov, predvideva tudi prevzem upravljanja šolskih telovadnic, kar je bilo zdaj v domeni upravljanja vodstev šol. Na ta način naj bi se poenotili pogoji najema in koriščenja športnih objektov s katerimi bi v celoti upravljal ZTŠ. Ob tem je svetniška skupina NSi zahtevala, da se še pred prenosom upravljanja telovadnic, najprej naredi predloži izračune, da pri nameravanem prenosu ne bi prišlo do nepotrebnih stroškov, denimo z montažo novih števcev za elektriko, vodo…, Jožeta Korošca (SLS), pa je zanimalo kaj bi se zgodilo v primeru, če bi se, glede na nizke cene najema, pojavil interesent, ki bi ponudil več in bi, denimo, nogometno igrišče, želel najeti za košnjo. Mojca Jončeska Malovrh (DeSUS) je dodala, da je proti najemninam, saj gre v bistvu zgolj za prelivanje denarja, saj občina društva in klube najprej podpira, nato pa jim sredstva z najemninami jemlje nazaj.

Novi, prilagodljivejši šolski okoliši

3seja4Zaradi uskladitve podatkov v javnih evidencah države za področje vzgoje in izobraževanja je sledilo sprejetje sklepov ustanovitvenih odlokov kamniških osnovnih šol, ki prinaša predvsem novosti na področju šolskih okolišev, saj le-ti ne bi bili več strogo omejeni, ampak naj bi imele posamezne šole tudi skupne, oz. nekoliko bolj fleksibilne šolske okoliše, kar bi pripomoglo predvsem k razbremenitvi posameznih mestnih šol.

Stara sedežnica bo obnovljena

Leon Keder, v.d. direktorja Velika planina d.o.o.

Leon Keder, v.d. direktorja Velika planina d.o.o.

Med najbolj zanimivimi točkami dnevnega reda, ki so jih na tokratni seji obravnavali svetniki, je bila točka o Veliki planini, oz. predlog Investicijskega programa za zamenjavo oz. obnove sedežnice na Veliki planini. Poročilo o tem sta podala v.d. direktorja družbe Velika planina d.o.o. Leon Keder, ki je poudaril nujnost sprejetja investicijskega načrta, ter Anita Smrekar, predstavnica SL Consult d.o.o., ki je Investicijski program izdelalo.

Svetniki, ki jim, kot že tolikokrat do zdaj, ni bilo prav nič po volji, da so znova postavljeni v nekakšen brezizhoden položaj, v katerem domala nimajo druge možnosti kot da predlagani investicijski načrt podprejo, so bili do predlaganega načrta precej kritični, še bolj kritični, pa so bili do dejstva, da niti občina, niti podjetje Velika planina nimata jasnih ciljev in usmeritev v zvezi z nadaljnjim razvojem in delovanjem Velike planine, zato so vsi ukrepi in vlaganja v preteklih letih zgolj nekakšne gasilske reševalne akcije, kjer se ne gradi in dela na novo, ampak samo rešuje, kar se sploh rešiti še da. Mag. Matej Tonin (NSi) je dajal, da bo predlog sicer podprl, ampak da naj se svetniki nikar ne slepijo s tem, da bo potem kaj bolje, ker ne bo, oz. je parafraziral reklo, da je ob vedno enakem početju neumno pričakovati drugačne rezultate. Z njim se je strinjal tudi Aleš Lipičnik (SMC), ki pa je bil še posebej kritičen do Investicijskega načrta, ki je, po njegovem mnenju, slabo izdelan, zato se nadeja, da jim v prihodnje tako slabo izdelanih investicijskih načrtov v prihodnje ne bo več predloženih. Svoja mnenja je sicer podalo še precej drugih svetnikov, vsa pa so si bila nekako podobna predvsem v apatiji brezizhodnega položaja, ki ga narekuje vzdrževanje obstoječega stanja. Svetniki so predlog Investicijskega načrta, kljub vsem pripombam in pomislekom ter zavedanju, da gre zgolj za zasilno rešitev, soglasno potrdili.

Višina sredstev za delovanje svetnikov in svetniških skupin ostaja nespremenjena

3seja5Še ena izmed točk ob obravnavi katere je bilo pričakovati nekoliko burnejšo razpravo je bila obravnava Predloga Sklepa o določitvi višine sredstev za zagotavljanje pogojev za delo članov Občinskega sveta Občine Kamnik v letih 2015 in 2016.

Po predlogu župana naj bi sredstva ostala na isti ravni kot doslej, svetniška skupina Liste Dušana Papeža, ki je predlog za znižanje sredstev za 50% podala že Odboru za proračun in gospodarjenje z občinskim premoženjem, kjer pa njihov predlog ni dobil podpore, zato je na predlog predlaganega sklepa vložila amandma, v katerem je predlagala, da se višina sredstev zniža za slabih 40%, s 90 na 55 evrov mesečno na občinskega svetnika. Njihov predlog za znižanje sredstev tudi na seji ni bil sprejet, saj so svetniki z veliko večino glasov najprej zavrnili njihov amandma, nato pa potrdili prvotno predlagan predlog, da višina sredstev ostaja nespremenjena.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ostaja enako

Prav tako nespremenjena ostaja višina nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki so ga svetniki obravnavali v nadaljevanju seje. Višina NUSZ, ki zaenkrat še nadomešča napovedani zloglasni davek na premičnine, ostaja nespremenjena, zato lastniki nepremičnin, v kolikor na nepremičninah ni prišlo do kakih bistvenih sprememb, na položnicah pričakujemo enak davek kot lani.

Svetniki so v nadaljevanju obravnavali in sprejeli še predlog sklepa o odpisu terjatve, saj bi si občina z uveljavljanjem terjatve z zanemarljivim deležem na nepremičnini, ki je za nameček še črna gradnja, lahko povzročila več škode, kot koristi, potrdili Sklep o potrditvi javnega dobra, ter zavrnili predlog sklepa o opustitvi javnega dobra ter ureditvi pravnih razmerij, ki se nanaša na odvzem statusa javnega dobra za parcelo v Šmartnem v Tuhinju.

Sledila je še predstavitev okvirnega programa dela Sveta občine Kamnik za leto 2015, za konec seje, pa so svetniki v prvem branju sprejeli še Predlog Odloka o proračunu Občine Kamnik za leti 2015-16.

Skupni načrtovani prihodki proračuna Občine Kamnik za leto 2015 znašajo 33.360.188 €, medtem, ko so odhodki ocenjeni v višini 34.755.404 evrov. To pomeni, da se najbrž obeta zategovanje pasu, oz. varčevanje, kar pa ni nič novega.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve