Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Kdo bo novi kamniški župan oz. županja

Kdo bo novi kamniški župan oz. županja

Za položaj kamniškega župana oz. županje so bodo na letošnjih lokalnih volitvah v občini Kamnik spopadli trije kandidati, in sicer županska kandidatka Maja Aleksovska – Lesjak in županska kandidata Matej Slapar ter Sandi (Aleksander) Uršič.

Sandi Uršič, trenutno še podžupan Občine Kamnik, se v boj za kamniško župansko leto, kot edini neodvisni županski kandidat, na volitve podaja s podporo volivk in volivcev – predlagatelj Marjan Novak in skupina volivcev, Maja Aleksovska – Lesjak se za mesto županje, ki je v Kamniku še nismo imeli, poteguje kot kandidatka stranke Socialnih demokratov, aktualni župan Matej Slapar pa bo poskušal nov županski mandat pridobiti s podporo Nove Slovenije – krščanskih demokratov, stranke Lista Mateja Slaparja (bivša oz. preimenovana stranka Lista Toneta Smolnikarja) in podporo skupine volivcev na čelu z Brankom Hafnerjem.

Kakega posebnega predvolilnega utripa na območju občine Kamnik zaenkrat sicer še ni zaznati oz. občutiti, je pa vsaj nekoliko presenetljivo, da se v Kamniku s svojim županskim kandidatom oz. kandidatko za župansko mestno ne poteguje tudi najmočnejša vladna stranka Svoboda, ki jo na Kamniškem povečini sestavljajo pridruženi člani lokalno nekdaj zelo močne stranke LMŠ.

Zato gre pričakovati, da bo omenjena stranka na tokratnih županskih volitvah podprla katerega izmed protikandidatov aktualnega župana Slaparja, ki brani svoj županski stolček in na nek način velja za favorita.

Vendar se lahko tehtnica naklonjenosti volivk in volivcev, v primeru, da se bo tudi na lokalni ravni predvolilna oz. županska kampanja sprevrgla na merjenje moči med kamniško desnico in levico, v morebitnem drugem krogu, kaj lahko prevesi tudi na stran njegovih protikandidatov Maje Aleksovske – Lesjak oz. (bolj verjetno) Sandija Uršiča.

Tega pa se najbrž se zaveda tudi aktualni župan, ki se s prevzemom nekdanje stranke (in sredstev) Toneta Smolnikarja, ki jo je preimenoval v Listo Mateja Slaparja, vsaj navidezno poskuša distancirati od svoje matične stranke NSi oz. kamniške desnice. Najbrž se nadeja, da bo županske volitve dobil že v prvem krogu, saj se mu lahko jezdenje na dveh oz. treh konjih hkrati, v drugem krogu lahko maščuje tudi s porazom.