Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Ali je vodno zajetje Iverje še varno, kaj ga ogroža in koliko je še azbestnih cevi

Ali je vodno zajetje Iverje še varno, kaj ga ogroža in koliko je še azbestnih cevi

Občinska svetnica Natalija Berlec (SDS) je občinski upravi Občine Kamnik zastavila nekaj vprašanj, ki se nanašajo na varnost ter zanesljivost oskrbe s pitno vodo na območju občine Kamnik in o stanju samega vodovodnega sistema, ki ponekod še vedno poteka po azbestnih ceveh.

Natalija BERLEC (SDS): Med 23. in 25. septembrom 2020 je prišlo v občini Kamnik do motenj v oskrbi s pitno vodo, saj voda ni bila primerna za pitje. Potrebno je bilo njeno prekuhavanje.

Po uradnih podatkih Komunalnega podjetja Kamnik je prišlo v sredo, 23. septembra 2020, v popoldanskih urah na drenažnem vodovodnem zajetju Iverje, do izredno nizkega nivoja zajete pitne vode. S tem je bilo ogroženo 19.000 gospodinjstev in gospodarskih uporabnikov v Občini Kamnik. Več o tem glej: https://www.kamnik.info/komunalni-vestnik-resne-tezave-z-vodo-so-bile-hitro-odpravljene/.

V sredo zvečer je sledila nujna intervencija, med nujnimi ukrepi za takojšno izboljšanje stanja za zagotavljanje zadostnih količin pitne pa je bila potrebna sanacija rečnega korita Kamniške Bistrice vzdolž vodovodnega zajetja Iverje, kar je Komunalno podjetje Kamnik d. o. o. tudi izvedlo.

Sporočilo KPK: »Skladno s pravilnikom o pitni vodi Komunalno podjetje Kamnik d.o.o., kot upravljalec dolžno poskrbeti za skladno in zdravstveno ustrezno pitno vodo, s posegi pa ne sme povzročati neposrednega ali posrednega poslabšanja kakovosti pitne vode.

Skladno s 3. točko Kriterijev za razglasitev ukrepa prekuhavanja pitne vode ter internim Načrtom delovanja v izrednih razmerah je bil odrejen začasni ukrep prekuhavanja pitne vode, saj bi pri posegu v najožjem vodovarstveni pasu lahko prišlo do mikrobiološkega onesnaženja pitne vode. Potencialna mikrobiološka kontaminacija bi na vodovodnem sistemu Iverje predstavljala veliko tveganje, saj voda pred distribucijo uporabnikom ni obdelana (npr. kloriranje). Z odrejenim ukrepom prekuhavanja sicer vplivamo na izboljšanje mikrobiološke kakovosti pitne vode in preprečimo tveganje za prenos bolezni, ki se prenašajo z vodo, zato je bil ta ukrep, do prejema skladnih rezultatov odvzetih vzorcev, nujen.

Z ureditvijo struge Kamniške Bistrice v neposredni bližini vodnega zajetja in dvigom vodostaja na zajetju Iverje je bil preklican ukrep varčevanja z vodo, ob zavedanju, da je voda ena največjih dobrin, pa še vedno velja splošno pravilo, da smo odjemalci pri porabi pitne vode kar se da racionalni.

Uporabnike oskrbe s pitno vodo na vodovodnem sistemu Iverje so v KPK 25. 9. 2020 obvestili, da so prejeti rezultati oz. parametri odvzetih vzorcev NLZOH skladni z vidika mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih agensov in da preventivni ukrep prekuhavanja vode ni več potreben. Po zbranih podatkih s terena pri uporabnikih v navedenem obdobju povečini ni prišlo do povečanja motnosti pitne vode.«

Ob tem pa je Komunalno podjetje Kamnik v sporočilu za javnost še zapisalo: »Verjamemo pa, da se po dogodku na zajetju Iverje vsi zavedamo, da je zdravstveno ustrezna pitna voda ena največjih dobrin in vrednot. Gre za dober primer in opomin, da voda iz pipe ni samoumevna. Kot koncesionar redno izvajamo vsa dela na (vseh) vodovodnih sistemih, ki so potrebna za zagotavljanje nemotene oskrbe s pitno vodo. Izjema ni niti naše glavno vodovodno zajetje Iverje, o problematiki katerega se pristojne obvešča že dlje časa.«

»Na vodovodnem sistemu Kamnik – Iverje, v sodelovanju z Inštitutom za vodarstvo, sicer že poteka izredni monitoring, stanje na terenu pa spremljamo z rednimi pregledi celotnega sistema, analizami podatkov ter spremljanjem nivoja vode (vse skladno z načrtom HACCAP). Ne glede na navedeno, pa bo v danem primeru potrebno biti pozoren na redno izvajanje vzdrževanja brežine Kamniške Bistrice, ki jo sicer izvaja koncesionar Hidrotehnik d.o.o., predvsem pa poiskati dolgotrajnejše rešitve, kar pa je v celotni domena lastnika infrastrukture.«

V zvezi s tem sprašujem naslednje:

Ali je vodno zajetje Iverje, ki je glavno vodno zajetje za pitno vodo v občini Kamnik, po zadnjih dogodkih, ko je bila potrebna nujna sanacija rečnega korita Kamniške Bistrice vzdolž vodovodnega zajetja Iverje, še ustrezno, še varno?

Ali je morda zajetje Iverje ogroženo zaradi širitve kamnoloma na območju Stahovice, ali zaradi povečane turistične dejavnosti na področju Velike planine? Ali morda zaradi česa drugega?

Ob tem me zanima, kaj bosta občina Kamnik in z njo njen koncesionar, se pravi Komunalno podjetje Kamnik storila, da v prihodnje ne bo prišlo do novih onesnaženj in motenj pri preskrbi s pitno vodo v občini Kamnik in da bomo občani, ki živimo pod prelepimi Kamniškimi Alpami, brez skrbi uporabljali vodo iz pipe v naših gospodinjstvih?

Zanima me tudi, kako je s prenovo vodnega omrežja v občini Kamnik? Koliko je še azbestnih cevi, ki so nedvomno škodljiva za človeško zdravje in do kdaj se načrtuje njihova zamenjava?

V kakšnem stanju so ostali vodovodni sistemi v Občini Kamnik, so dovolj varni in ali lahko s pitno vodo oskrbijo vse prebivalce Občine Kamnik, v kolikor bi prišlo do novih onesnaženj in motenj iz vodnega zajetja Iverja?

Odgovor v imenu občinske uprave je pripravil Tadej KOVAČIČ, strokovni sodelavec VII/2:

Nujna sanacija rečnega korita Kamniške Bistrice je bila izvedena, da se je povečala pretočnost vode iz Kamniške Bistrice v drenažno zajetje Iverje, s čimer se je zagotovilo zadostne količine vode v zajetju Iverje ob znižanem pretoku Kamniške Bistrice. Po izvedeni sanaciji je NLZOH odvzel vzorce vode in opravil testiranje ustreznosti pitne vode, ki je pokazalo skladnost odvzetih vzorcev s Pravilnikom o pitni vodi.

Koncesionar, Komunalno podjetje Kamnik d.o.o., je v mesecu oktobru naročil odvzem vzorcev na sedmih lokacijah na vplivnem območju vodnega zajetja Iverje v dolini Kamniške Bistrice. Na podlagi rezultatov vzorčenja je Inštitut za vodarstvo, d.o.o. izdelal analizo rezultatov, v kateri so ugotovili, da je mikrobiološka obremenitev Kamniške Bistrice, ki napaja vodno zajetje Iverje, zelo nizka in s tem predstavlja ustrezen vir pitne vode.

Glede na izvedene seizmološke meritve delovanje kamnoloma na območju Stahovice ne ogroža zajetja Iverje. Velika Planina je del prispevnega območja Kamniške Bistrice, vendar dejavnosti na tem območju direktno ne ogrožajo zajetja Iverje.

Občina Kamnik bo v prihodnjih letih na območju zajetja Iverje izvedla globoke vrtine, ki bodo omogočale zagotovitev dodatnih količin pitne vode v primeru zmanjšanja količin pretoka vode iz Kamniške Bistrice v drenažno zajetje Iverje. Poudariti moramo, da je vodno zajetje Iverje zajetje površinske vode Kamniške Bistrice, katere mikrobiološka obremenitev je zelo nizka. Občina Kamnik si prizadeva, da se te obremenitve ne bi povečevale na račun človeških posegov v okolje. Občina Kamnik si prizadeva, da bi Ministrstvo za okolje in prostor čim hitreje pripravilo Uredbo o vodovarstvenih območjih na območju občine Kamnik, s katero bi ustrezno zavarovali vse vire pitne vode na območju občine Kamnik.

Koncesionar in Občina Kamnik vsakoletno pripravita Program oskrbe s pitno vodo, katerega del je tudi seznam obnov objektov vodovodnega sistema. Občina ima za investicijsko vzdrževanje in dograditve vodovodnih sistemov na voljo sredstva zbrana iz naslova omrežnine in izvaja naloge Program oskrbe s pitno vodo v skladu z razpoložljivimi sredstvi. V prihodnjih letih bo zaradi zvišanja cene omrežnine, teh sredstev več kot jih je bilo v preteklih letih, zato bo tudi investicij v vodovodno omrežje več. V javnem vodovodnem omrežju je okoli 12.400 m azbest-cementnih cevi različnih dimenzij, kar predstavlja 7 % celotnega vodovodnega omrežja. Menjava teh cevi se izvajala postopoma ob obnovah posameznih odsekov vodovoda. Občina bo v sodelovanju s koncesionarjem pripravila načrt obnove javnega vodovodnega omrežja za prihodnjih deset let, v katerem bodo zajete tudi obnove odsekov, kje so še v uporabi azbest-cementne cevi.

V Občini Kamnik so, poleg javnega vodovodnega sistema Kamnik-Iverje, še javni vodovodni sistemi Palovče-Vranja Peč-Velika Lašna, Gozd-Kališe, Pšajnovica, Podreber-Markovo, Črna pri Kamniku in Kamniška Bistrica, s katerimi upravlja in jih vzdržuje koncesionar Komunalno podjetje Kamnik d.o.o. ter na njih zagotavlja ustrezno pitno vodo. Ti vodovodni sistemi, z izjemo sistema Kamniška Bistrica, niso povezani s sistemom Kamnik-Iverje. Za zagotavljanje zadostnih količin vode v primeru motenj na zajetju Iverje pa služi rezerven vodni vir Pod Skalo.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve