Naslovnica / KULTURA / ArtOpen: Apel podobo na ogled postavi…

ArtOpen: Apel podobo na ogled postavi…

Virtualna galerija vizualnih umetnosti ArtOpen, v kateri ustvarjalci lahko svoja dela enostavno ter povsem brezplačno razstavijo na ogled in v oceno tako strokovni, kot tudi laični javnosti, je obetaven kamniški projekt, ki z nekaj sreče, podpore in vztrajnosti, lahko preraste v razstavno-prodajno platformo svetovnih razsežnosti.

Konec lanskega leta je na svetovnem medmrežju zaživela virtualna galerija vizualnih umetnosti ArtOpen, ki širi razstavne možnosti tako priznanih in uveljavljenih, kot tudi neuveljavljenih, ali celo ljubiteljskih ustvarjalcev. Zanimiv koncept spletne galerije, ki z mesečnimi in letnimi priznanji, razen možnosti razstavljanja, ustvarjalcem oz. razstavljalcem ponuja tudi motivacijski kanec nevsiljive tekmovalnosti, je plod zamisli kamniških zanesenjakov, arhitekta in slikarja Tomaža Schlegla, arhitektke Uršule Lenščak in mag. Braneta Golubovića.

Kot pravijo, je namen spletnega portala ArtOpen v odpiranju likovnega oz. vizualnega prizorišča, ki je skrajno zaprto in elitistično regulirano, kar ne onemogoča zgolj ustvarjalcev, ampak odbija tudi vse bolj nezainteresirano javnost, ki jim je vizualna oz. likovna umetnost, tudi spričo tega, vse bolj odtujena.

Zamisel spletnega portala ArtOpen je povsem drugačna, saj vizualnim ustvarjalcem iz različnih področji ustvarjanja, pod enakimi pogoji ponuja možnost sodelovanja in razstavljanja ter nenazadnje tudi možnost mednarodne predstavitve in potegovanja za simbolično priznanje umetnine meseca oz. leta v kategoriji njihovega ustvarjalnega področja, pri čemer je njihovo delo ovrednoteno tako strokovno, kot tudi laično, status selektorja oz. ocenjevalca pa pri tem lahko dobijo tudi sami.

ArtOpen – spletna galerija vizualnih umetnosti

Za izbor umetnine meseca oz. leta, namreč proporcionalno štejejo tako glasovi selektorjev (kustosov, uveljavljenih umetnikov, kritikov, galeristov…), asistentov (študentje umetniških šol, ustvarjalci…), vsaj v manjšem delu, pa bo upoštevan tudi »glas ljudstva« oz. ljubiteljev umetnosti, ki bodo na ta način dobili možnost izraziti tudi svoje mnenje oz. (ne)strinjanje s strokovno oceno.

Tomaž Schlegl

Kot pravi idejni oče projekta Tomaž Schlegl, je spletnih galerij za predstavljanje umetniških del sicer veliko, povečini pa ne ponujajo objektivnega vrednotenja umetniških del, ampak povečini zgolj nekritično zbiranje »všečkov«, medtem ko bo na portalu ArtOpen, s prikazom števila glasov strokovnjakov in navadnih smrtnikov, moč primerjati tudi »okus« strokovne javnosti in ljubiteljev umetnosti.

Razen tega, pa je ustvarjalcem na portalu dana tudi možnost prodaje del, če bodo svoje delo seveda morda želeli tudi prodati, pri čemer bodo lahko ceno svojega dela postavili sami, na njihovo ceno pa bo dodan 20% galerijski pribitek, ki bo namenjen izključno delovanju in nadaljnjemu razvoju portala.

Vsekakor gre za zanimivo, obetavno in podpore zastavljeno idejo spletne galerije, ki se jo lahko razveselijo tako ustvarjalci, kot tudi ljubitelji umetnosti, saj lahko z nekaj sreče in vztrajnosti preraste v priznano mednarodno razstavno platformo.

Vsak na svoj način, pa lahko delovanje virtualne galerije vizualnih umetnosti podpremo tudi sami, ustvarjalci s prijavo svojih del, ljubitelji umetnosti pa z registracijo in ocenjevanjem del.

www.artopen.net

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve