Naslovnica / NOVICE / Bajtarji so na Mali planini pripravili in odprli razstavo »Planino so nosili v srcu«

Bajtarji so na Mali planini pripravili in odprli razstavo »Planino so nosili v srcu«

Planinsko društvo Bajtar Velika planina je v okviru praznovanja 30 letnice delovanja, v soboto, 31. 8. 2019, v spodnjih prostorih Domžalskega doma na Mali planini,  odprlo razstavo z naslovom »Planino so nosili v srcu«.

Razstava, ki bo odprta vse do konca prihodnjega leta, v katerem bo obeležena tudi 90 letnica bajtarstva, je posvečena šestim ljudem, ki so pustili neizbrisen pečat na tej prelepi kraški planoti – dr. Tonetu Cevcu, arh. Vlastu Kopaču, Mihu Habjanu – Miholu, Svatnškemu Tonetu, Preskarjevemu Andreju in Dolinškovemu Petru. Kdor jih je poznal je imel več od življenja in je vzljubil, spoštoval, predvsem pa lažje razumel bistvo te neprecenljive dediščine.

 

Kar trije izmed njih so bili pomembni sopotniki bajtarjev – najemnikov pastirskih koč za čez zimo. Njim gre zahvala, da je bajtarska druščina iz tridesetih let prejšnjega stoletja, prerasla v planinsko društvo in postala pomembna soustvarjalka velikoplaninskega prostora.

Ob slovesni otvoritvi razstave, se je v lepem sončnem vremenu pred Domžalskim domom na Mali planini zbralo kar lepo število obiskovalcev, ki so najprej prisluhnili bajtarski himni, nato uvodnim besedam voditelja Franceta Pestotnika Podokničarja,  pozdravnemu nagovoru kulturnika PD Bajtar Jureta Slemenika, recitatorki Ježkove pesmi Sabini Poličnik, nato pa so zapeli člani Lučke klape.

 

Like šestih ljudi, ki so podrobno predstavljeni na panojih v razstavni sobi, sta zelo slikovito orisala Tone Petek in podpredsednik društva Bajtar Vinko Poličnik, ki sta bila tudi idejna pobudnika razstave. Vse zbrane so nato pozdravili  predsednica PD Domžale Helena Kermavner, predsednik MDO PD Kamniško-Bistriškega območja Jurček Nowakk, v imenu občine Kamnik pa občinski svetnik Dušan Papež. Na koncu je še enkrat zazvenela pesem članov Lučke klape, nato pa je voditelj pozval kulturnika PD Bajtar in predsednico PD Domžale k otvoritvi razstave.

 

Razstava bo odprta vse do konca leta 2020 in vse ljubitelje planine vabimo, da si razstavo ogledajo. Ključ  sobe, kjer je razstava pa lahko obiskovalci dobijo v prostorih Domžalskega doma na Mali planini. Vljudno vabljeni k ogledu.

Vladimir Korošec, tajnik PD Bajtar
Foto: PD Bajtar