Naslovnica / NOVICE / Blagoslov traktorjev in metanje škornja na Velikem hribu

Blagoslov traktorjev in metanje škornja na Velikem hribu

Na Zalaznikovem travniku pod Velikim hribom se je včeraj popoldne, že četrto leto zapored, odvil tradicionalni blagoslov traktorjev, ki se je nadaljeval s praktičnim prikazom uprabe različne kmetijske mehanizacije, prijetno in sproščeno druženje pa je bilo tokrat popestreno še z izvirnimi ter nadvse zabavnimi družabnimi igrami.

Kot je že v navadi, se je vsakoletno druženje na Velikem hribu, ki uspešno združuje prijetno s koristnim, začelo z blagoslovom traktorjev in druge kmetijske mehanizacije, ki ga je opravil tuhinjski župnik Nikolaj Štolcar.

Razen blagoslova, so sodelujoči prejeli tudi spominske nalepke, ki bi jim v šali morda lahko dejali kar „tuhinjske traktorske vinjete“, župnik Nikolaj Štolcar pa je ob tem dejal, da bo na tokratnem blagoslovu zbrane milodare namenil za nakup kmetijske mehanizacije v misijonih.

Ker pa se za učinkovito, predvsem pa varno delo s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, ne kaže zanašati zgolj na božjo pomoč, ampak predvsem na lastno znanje, previdnost in pomoč različnih pripomočkov ter novih tehnologij, se je prireditev nadaljevala s prikazom strojne košnje in mešanjem pravkar pokošene trave.

 

Muhasto vreme letošnjega poletja je običajni prikaz košnje in spravila sena, zaradi preveč razmočenega travnika, sicer nekoliko okrnilo, so pa zato organizatorji dogodka poskrbeli za nazoren prikaz razlike pri vleki polno naložene prikolice z domala identičnima traktorjema z različnima menjalnikoma.

 

Posebej zanimiv je bil tudi prikaz uporabe novih gozdarskih vitlov, ki so opremljeni s senzorjem za avtomatsko zaustavitev vleke ter nadvse dobrodošlim varnostnim sistemom, ki preprečuje prevračanje traktorja, kajti varnostni mehanizem domala takoj, ko zazna, da se je traktor dvignil, zaustavi vleko in vitel, kar zagotovo v veliki meri pripomore k večji varnosti pri delu.

Seveda pa včerajšnje srečanje pod Velikim hribom ni bilo namenjeno in posvečeno zgolj mehanizaciji, ampak predvsem sproščenemu in zabavnemu druženju, ki so ga v veliki meri popestrile tudi družabne igre, ki so od sodelujočih zahtevale kar nekaj truda in spretnosti, obenem pa med vsemi prisotnimi sprožale iskrene salve smeha.

Vzratna vožnja starega voza s traktorjem, ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled, saj od voznika oz. voznice, zahteva kar nekaj spretnosti, ki je seveda potrebna tudi za vihtenje grabelj in vil, še posebej takrat, ko je potrebno seno na hitro pospraviti še pred približajočo se nevihto.

Nemalo moči in spretnosti je potrebno tudi za kotrljanje bal slame ali sena, ki je še tolikanj bolj zabavno, če se pri tem, med obilico smeha, v spretnostni vožnji na bali merita dve konkurenčni ekipi.

Surova moč in stabilna drža je potrebna tudi pri vlečenju vrvi, medtem ko je za metanje škornja v daljino

potrebnega tudi vsaj nekaj občutka za točnost, kajti v nasprotnem primeru leteči škorenj kaj rad pristane tudi na kakem nepričakovanem mestu.

Skratka, tudi letošnji blagoslov traktorjev s praktičnim prikazom uporabe kmetijske mehanizacije na Zalaznikovem travniku pod Velikim hribom v Tuhinjski dolini, je tudi tokrat minil v znamenju, ne le koristnega, ampak predvsem prijetnega, sproščenega in veselega medsebojnega druženja, za katerega odlično organizacijo si pobudniki in organizatorji zagotovo zaslužijo iskrene pohvale.

Fotogalerija