Naslovnica / NOVICE / COVID-19: Zelo visoke (čudne?) številke o številu novih okužb v Kamniku in Komendi

COVID-19: Zelo visoke (čudne?) številke o številu novih okužb v Kamniku in Komendi

V Kamniku naj bi bilo včerajšnjo nedeljo odkritih in potrjenih kar 40 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, vendar gre najverjetneje za napako oz seštevek vseh potrjenih okužb v minulem vikendu.

Po podatkih Ministrstva za zdravje in sledilnika COVID-19 naj bi bilo včeraj, v nedeljo, 18. 10. 2020, med občani občine Kamnik potrjeno kar 40 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno število aktivnih primerov okužbe, pa naj bi naraslo na 149 primerov.

Četudi na našem portalu, v dobri veri, da gre za verodostojne, zanesljive in resnične uradne podatke, dnevno poročamo o številu potrjenih novih primerov okužbe med prebivalci kamniške in sosednjih občin, smo do tokratnih številk vsaj nekoliko skeptični, če že ne povsem nejeverni. Prvič zaradi tega, ker je bila včeraj nedelja, ko je običajno opravljenih manj testov, kot med tednom, nenazadnje pa tudi zaradi tega, ker smo z neuradnim preverjanjem prišli do nekoliko drugačnih številk, ki so sicer podobne, vendar se nanašajo na novoodkrite okužbe tekom celega vikenda, ne le nedelje.

Zato smo, v kolikor nas kdo ne uspe s konkretnimi argumenti prepričati v nasprotno, mnenja, da gre bržkone za – upamo na nehotno – napako oz. seštevek vseh novoodkritih okužb v minulem vikendu. Morebitnega pojasnila bomo, skupaj z našimi bralci, zagotovo zelo veseli, no, je pa res, da tovrstno “seštevanje” okužb lahko, za lažje dramatiziranje razmer in opravičevanje različnih ukrepov, morda lahko koristi tudi kakemu vladnemu govorcu, ki bi ga bili v “žariščnem” Kamniku, ob koncu kopalne sezone, zelo veseli tudi na mestnem kopališču oz. bazenu Pod Skalco.

Seveda s tem nikakor nočemo trositi dvoma v verodostojnost podatkov in resnost situacije, ampak želimo opozoriti zgolj na to, da tovrstne “napake” med prebivalci države, ki niso ravno navdušeni nad sprejemanjem, resnici na ljubo, tudi precej nedomiselnih ali celo pretiranih preventivnih ukrepov, vzbujajo nezaupanje, zmedenost ter (upravičen) dvom.

Po omenjenih podatkih Ministrstva za zdravje, je bilo včeraj, 19. 10. 2020, med občani občine Domžale odkritih 12 novih primerov okužbe, v Komendi 9, po 4 nove okužbe so bile odkrite v Cerkljah in Mengšu, 3 v Moravčah, 2 med občani občin Trzin in Solčava, posamični primeri pa so bili odkriti še v Vodicah, Lukovici, Nazarjah in Lučah.