Naslovnica / NOVICE / Čutite spomladansko utrujenost?

Čutite spomladansko utrujenost?

Premagajmo pomladne tegobe

Pogosto nas s prvimi pomladnimi sončnimi žarki in dvigom temperature obiščejo tudi težave, ki jim radi rečemo »spomladanska utrujenost«. Počutimo se, kot da naš organizem nekako ne more slediti razcvetu … Ko se srečamo z utrujenostjo, zaspanostjo in razdražljivostjo, morda tudi z bolečinami v sklepih in z glavobolom, nas kaj hitro zaskrbi, da smo zboleli …

Spomladi je telo hudo obremenjeno

Strokovnjaki med razlogi za spomladansko utrujenost navajajo hormonsko neravnovesje, občutna nihanja temperature, naš način prehrane ter premalo gibanja pozimi. Pregled hormonske slike zares pokaže spremembe: pozimi prevladuje spalni hormon melatonin, s pomladjo pa se zaradi večjega vpliva svetlobe prične povečevati hormon sreče seratonin. Ker pa telo vzporedno z njim tvori več še treh drugih hormonov (endorfinov, estrogenov in testosterona), to veliko spremembo zazna kot veliko obremenitev. Hkrati se mora telo zaradi dviga temperature zraka ves čas ohlajati; ob tem pa smo spomladi tudi bolj aktivni in ves čas porabljamo energijo. Zaradi vsega skupaj tako ni prav nič čudno, da se počutimo zares utrujene.

Nekateri so bolj ogroženi

Na srečo spomladanska utrujenost ne doleti vseh ljudi. K njej so na žalost bolj nagnjeni ljudje, ki imajo kronične bolezni, pa tudi tisti, ki se spopadajo z nekaterimi duševnimi bolezenskimi stanji. Bolj jo občutijo tudi starejši, debeli ljudje in  tisti, ki so telo pozimi zanemarili, se niso dovolj gibali, obenem pa tudi niso pazili pri prehrani. Nekateri pa menijo tudi, da so bolj ogroženi tudi ljudje, ki pozimi preveč delajo. S tem ne upoštevajo naravnih ciklov, v skladu s katerimi je zima čas za mirovanje, počitek in spanec – vse to pa imamo menda ljudje v genih že od pračloveka.

Kako si pomagati?

Teorija pravi, da spomladanska utrujenost večinoma izzveni sama od sebe v dveh do treh tednih. Ker pa občutki niso prijetni in se jih želimo znebiti čim prej, strokovnjaki predlagajo nekaj učinkovitih ukrepov.

Na prvem mestu je fizična aktivnost v naravi. Na izletih in sprehodih bomo s pomočjo svetlobe in sončnih žarkov pospešili nastajanje hormona sreče, na organizem pa bo oboje delovalo antidepresivno.

Tudi s hojo in lahnim tekom bosta utrujenost in brezvoljnost še hitreje premagani. Potrudimo se in se večkrat na teden odpravimo vsaj na sprehod ter se izpostavimo zdravilni sončni svetlobi.

Tudi s pravilno prehrano lahko veliko naredimo. Pozimi je telo skladiščilo energijo, da je lažje vzdrževalo in uravnavalo telesno temperaturo, zato nas je sililo jesti več maščob in ogljikovih hidratov. Ko pa se napove pomlad, telo hlepi po več vitaminih in mineralih. Najbolj mu primanjkuje vitamina C, zato dnevno posezimo po svežem sezonskem sadju in zelenjavi.

Če pa se nam zdi, da s prehrano ne bomo zadostili potrebam telesa, bodo prav prišli tudi nekateri vitaminsko-mineralni pripravki kot so: koencimi , multivitamini, magneziji, napitki in čaji .

Erbenobili Dmg-Gold

Terranova Koencim Q10

Floradix Epresat

Voda je še en dragocen pripomoček v boju proti utrujenosti. Pitje ustrezne količine vode nam bo pomagalo razstrupiti telo in dvigniti krvni tlak, če jo bomo uporabili za knajpanje (tuširanje izmenično s toplo in hladno vodo), bomo pospešili tudi svoj krvni obtok. Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da pa kava in alkohol simptome utrujenosti samo še poslabšata.

V pomoč pri premagovanju pomladnih tegob pa bo tudi skrb za umirjanje in sproščanje. Poskrbeti moramo za rutino pri spalnih navadah – zelo koristno za telo je namreč, da gremo  spat in vstanemo ob vedno isti uri. Da bomo mirnejši in bolj sproščeni, pa uvedimo v  svoj dnevni ritem vsaj nekaj minut za sproščanje, meditacijo, masažo ali kako drugo obliko sprostitve, ki je samo naša, in nam bo prinesla priložnost za odklop in umiritev.

Kdaj k zdravniku?

Seveda pa vedno za težave ne smemo kriviti spomladanske utrujenosti. Ko se nam zdi, da vse skupaj traja že predolgo, se le odpravimo k zdravniku. Če smo brez volje in energije, če svojega dela ne moremo opravljati učinkovito, če čutimo, da nam je padla odpornost in svojega razpoloženja ne moremo dvigniti dva ali celo tri tedne, je obisk pri zdravniku nujen.

Bela štacunca Kamnik

Bela štacunca je nekaj posebnega; le če jo boste obiskali, boste vedeli, zakaj…

Poiščite nas v Kamniku, na Ljubljanski cesti 4F.

Kontaktni podatki

Telefon: 01 320 46 57
E-mail: belastacunca.kamnik@tosama.si

Delovni čas

Od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure.
Ob sobotah od 8. do 13. ure.
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

Tosama d.o.o.