Naslovnica / NOVICE / Dnevna soba potrebuje pomoč

Dnevna soba potrebuje pomoč

Dnevni sobi, priljubljenemu zbirališču mladih najstnikov v prostorih nekdanjega Alprema, grozi zaprtje, saj kljub dobri volji in delu prostovoljcev društva Makadam, zmanjkuje denarja za najemnino.

Kaj Dnevna soba, ki jo obiskujejo domala vsak dan, mladim najstnikom med 12. in 16. letom pomeni, najbrž lahko še najlaže povedo kar najstniki sami, ki so o “svoji” Dnevni sobi zapisali:

Pina: “Poznate občutek, da ste povsod odveč? In ne veste, kam bi šli, da bi se to spremenilo? Jaz vem. V Dnevno sobo. Ne samo, da tam lahko počnemo skoraj vse, kar si izmislimo, od skejtanja, košarke in nogometa do raznih družabnih iger, tudi prostovoljci so res pravi ljudje za tja, ljudje z veliikim srcem. V Dnevni sobi preživljam ogromno prostega časa, saj mi je takoj prirasla k srcu. Pravzaprav res ne vem, kaj bi počela brez nje (no, morala bi se učiti, ampak se verjetno ne bi prav dosti bolj kot sedaj). Rada zahajam tja kar takoj po pouku (čeprav se šolam na Duplici), pa tudi na četrtkove in sobotne delavnice. Dnevna soba mi nudi nekakšen dom, poleg tega, ki ga že imam. In ta dom je prav tako kot moj prvi dom nenadomestljiv. Upam, da bo Dnevna soba ostala taka kot je, še za mnogo let. Če ne zaradi Kamnika, ki še ni odkril, kakšen priročen prostor je, da imamo mladi kraj, kjer lahko preživljamo čas, pa nas (če seveda ne kršijo pravil, ne poslušajo glasbe po zvočnikih z namenom, da jo sliši cel Kamnik) nihče ne izžene, pa seveda za vse nas, torej za tiste, ki jo imamo radi.”

 

Blaž, Peter in Tiana: “Dnevna soba mi pomeni veliko, ker sem zahajam po šoli in tukaj lahko naredim domačo nalogo. Tukaj so vsi prijazni, zato mi je tukaj všeč. Tukaj  tudi igram  inštrumente.

Imamo razne zabavne in kreativne delavnice, ki se jih lahko udeleži vsak.”

Iz napisanega lahko razberemo, da bi mladi najstniki, ki se zbirajo v Dnevni sobi le-to najbrž več kot pogrešali, še posebej zaradi tega, ker pripadajo generaciji, za katero je nekako najslabše poskrbljeno oz. se pravzaprav nimajo kam dati. Za otroška igrišča so preveliki, medtem, ko so za pridružitev k kaki drugi organizaciji ali društvu, kjer se zbirajo njihovi starejši vrstniki, pa še nekoliko premajhni, pa vendar…

Zato je vsek tovrsten kotiček, kot je Dnevna soba, še toliko bolj dragocen, saj jim navsezadnje ponuja možnost kvalitetnega druženja in (brezplačnega) preživljanja prostega časa, kar je zagotovo precej bolje, kot da bi bili prepuščeni zgolj lastni iznajdljivosti, ali pa morda zgolj ulici.

Zato se Kartini Djalil, predsednica društva Makadam, s prošnjo za pomoč obrača na vse, ki bi lahko društvu in Dnevni sobi pomagali s kako donacijo oz. finančnim prispevkom, kar bi jim vsaj za nekaj časa še omogočilo kritje stroškov najema prostorov ter nadaljnje delovanje društva in Dnevne sobe.

Prošnja za finančno podporo Medgeneracijskega centra druženja in aktivnosti Dnevna soba (MCDA)

V treh letih delovanja je v Dnevni sobi našlo prostor, vreden zaupanja, kar nekaj mladcev in mladenk od nekako 12. do 16. leta. V letih, ko je še kako pomembno vedeti, kam sodiš, kdo si, kje si sprejet, kje te imajo radi takšnega, kot si, ker takšen pač si – dovolj dober, najboljši.

Prostor obiščejo tudi starejši, kjer ob kavici, čaju ali kozarcu vode podelijo besedo, dve, pomodrujejo in delijo vsakodneven nasmeh. Družine so dobrodošle vsak dan, še posebej nas razveseli, kadar se odločijo, da pri nas odpraznujejo ‘drugačen’ rojstni dan. Če starši (otroci) želijo, se dogovorimo, da nam sosedje  rolkarji prikažejo svoje znanje, umetnost skejtanja v svojem bližnjem, temu prirejenem notranjem, in v suhih mesecih tudi zunanjem parku, ki je v neposredni bližini. Pokažejo, kako se varno obdržati na rolki in mogoče izvesti celo kakšen trik. V centru (zaenkrat) delamo le prostovoljci, ki  vestno in z veseljem delimo svoj čas. Vsak dan, od 10. do 15. ure, po želji in potrebi (večkrat) tudi v zgodnjih jutranjih, večernih urah, soboto in nedeljo, tudi med prazniki. Takih ni…

V Dnevni sobi je svoj prostor našla  glasbena skupina, ki svoje glasbeno znanje in izkušnje z velikim veseljem prenaša na (predvsem mlajše) obiskovalce. V uporabo nam zelo prijazno prepustijo svoje še kako dragocene instrumente. Uporaba le-teh deluje na mlade prav katarzično… Dragocena izkušnja v vseh pogledih.

 

V MDCA  so potekale in še  potekajo delavnice, skupine na temo zdravega načina življenja. Kako kvalitetno in polno, zdravo preživljati svoj čas.  Pomemben je pogovor, druženje.  Želimo, da otroci čimveč časa preživijo zunaj (skejtpark, košarkarski koš, nogomet),  pri nas , v gozdu, parku….ob mokrih, hladnih dneh pa nam dni pestrijo družabne igre, pogovor, glasba…

K nam lahko pridete po nasvet ali le nasmeh za lepši dan.

Je prostor ustvarjalne energije.

Po potrebi sodelujemo s svetovalno službo bližnje osnovne šole in s podporo CSD Kamnik, PP Kamnik.

Povezujemo se s podobnimi centri, društvi, organizacijami v okolici, gradimo na sodelovanju z lokalno skupnostjo, sodelujemo z MC  Kotlovnica.

Občina nam je (in DC DSOSPP) predala v oskrbo  zeliščni vrtiček na Zapricah, za katerega skrbimo.

Tri leta smo se trudili in denar za delovanje darovali iz lastnih sredstev kar nekateri člani sami. Denar, ki smo ga prejeli preko javnih razpisov, je bil mali prispevek k najemnini. Za najem prostorov s stroški mesečno odštejemo  350 evrov in več, odvisno od letnega časa (ogrevanje). Stroške za material, izvedbo delavnic…krijemo sami. Za osnovno delovanje bi tako potrebovali okrog 5000 evrov. Letno.

 Brez prostorov ni možno kandidirati na razpisih. Tako smo se znašli v začaranem krogu. Bili smo na tem, da ga z veliko žalostjo in razočaranjem razklenemo z zaprtjem in zapustitvijo prostorov, a občutki niso bili le enostranski… Otroci, najbolj redni in predani uporabniki, so to sprejeli s stisko, potrtostjo….in akcijo. Željo, da ostanemo. Pa četudi v prikolici, nekje…!

In tu se obračamo na vas. Z vašim prispevkom lahko ustvarimo več. Lahko ostanemo in obstanemo!

Z vašim sodelovanjem lahko obdržimo center. Otroci, tako pomemben del nase skupnosti, ohranijo svoj prostor. Starši otrok vedo, kje so njihovi otroci. S tem se zmanjša stiska otrok, staršev, starih staršev, učiteljev, skupnosti. Ko vemo, kje otroci so.

S tem pridobimo vsi. Postanite del nase zgodbe. Ustvarite svojo.  Z nami.

Hvaležni vam bomo. Z denarnim prispevkom ste tudi vi del lepše prihodnosti. Enega, skupnosti…in s tem sveta. Zaupajte nam. Mi zaupamo vam.

Kartini Djalil,
predsednica Društva Makadam Kamnik,  prostovoljka