Naslovnica / NOVICE / Dušan Mali – prejemnik medalje policije za hrabrost

Dušan Mali – prejemnik medalje policije za hrabrost

Danes je 34 izjemnih posameznikov prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja. Medalje sta jim kot simbolično javno zahvalo in pohvalo na današnjem slovesnem sprejemu podelila generalni direktor Policije Marjan Fank in državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Prejemnikom medalj sta iskreno čestitala za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije. Njihovo ravnanje je vsem lahko za zgled in si zasluži priznanje, še zlasti zato, ker so v ospredju javne pozornosti ponavadi represivni ukrepi policije, pozitivna, človekoljubna dejanja pa so žal pogosto prezrta.

Generalni direktor Policije Marjan Fank je v nagovoru policiste in občane pohvalil za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja, ob tem pa je dodal, da je izjemno ponosen, da imamo v svojih vrstah ter tudi med občani tako pogumne in srčne ljudi.

Priznanja je prejelo 21 policistov in 13 občanov, ki so nesebično pomagali in reševali življenja, pri tem pa veliki nevarnosti izpostavili tudi sebe. Izkazali so se s svojimi pogumnimi dejanji. V številnih primerih so pravočasno prepoznali položaje, v katerih je bilo ogroženo človeško življenje, in se pravilno odzvali nanje. Njihova vest je zahtevala, da ne čakajo, ampak takoj ukrepajo, in to brez vsakršnega pomišljanja. Prav to je bilo v večini primerov ključno, da se je jeziček na tehtnici usode, ki je odločal o preživetju ali smrti, nagnil v smer življenja.

Med prejemniki priznanj pa je moč najti tudi policista Policijske postaje Medvode in prostovoljnega gasilca PGD Kamniška Bistrica Dušana Malija iz Stahovice, ki je s svojima kolegoma Sanjo Potočnjak, policistko s Policijske postaje Medvode, in Mitjo Jamnikom, gasilcem iz PGD Zgornje Pirniče, preprečili samomor otroka.

 

Opis dejanja:

Ponoči, le nekaj dni po novem letu je policist Gregor Poglajen v operativno-komunikacijski center v Ljubljani prejel klic deklice, ki je dejala, da se bo vrgla s strehe osnovne šole. Policist je zadevo nemudoma vzel zelo resno in presodil, da lahko sekunde odločajo o mladem človeškem življenju. Ugotovil je, od kod kliče, in tja takoj poslal razpoložljive patrulje, gasilce in policijskega pogajalca.

Patrulje so na strehi šole res našle deklico, odločeno, da bo skočila. Še vedno je po telefonu govorila s policistom Gregorjem. Policisti in gasilci so se takoj uskladili – policista Sanja Potočnjak in Dušan Mali ter gasilec Mitja Jamnik so se povzpeli na streho po požarih stopnicah. Po izjemno nevarni in poledeneli pločevinasti strehi so se ji počasi in umirjeno približali ter z njo vzpostavili stik. Na drugi strani telefona jo je še vedno miril policist Gregor. Počakali so, da je po pol ure odložila telefon, previdno stopili do nje in ji mirno pomagali z nevarne strehe.

Policist Gregor Poglajen je s svojim izjemnim čutom za sočloveka, zavzetim in strokovnim pristopom ter mirnim pogovorom preprečil skok mladega dekleta v globino, zato prejme medaljo policije za požrtvovalnost. Policista Sanja Potočnjak in Dušan Mali ter gasilec Mitja Jamnik so pogumno splezali na poledenelo streho, svoje življenje izpostavili nevarnosti, mirno in previdno ukrepali ter pomagali rešiti človeško življenje, zato se jim podelijo medalje policije za hrabrost.

Dušanu Maliju in vsem ostalim prejemnikom priznanj za hrabrost in požrtvovalna dejanja iskreno čestitamo.

Vir in fotografije: Policija