Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Formalna krepitev opozicije v kamniškem občinskem svetu
Foto: Stranka LMŠ

Formalna krepitev opozicije v kamniškem občinskem svetu

Medtem, ko župan Matej Slapar še naprej vztraja pri delu brez formalne svetniške koalicije, se v občinskem svetu očitno močno in formalno krepi opozicija, saj sta Marjan Šarec in Dušan Papež, oziroma Stranka LMŠ in Stranka Lista Dušana Papeža, konec prejšnjega tedna podpisala sporazum o sodelovanju.

Za obe listi oz. stranki, ki sta v kamniškem občinskem svetu sodelovali že v času županovanja Marjana Šarca, podpisani »Partnerski sporazum« ni nič novega, saj gre, kot navajajo, v večji meri zgolj za formalno nadaljevanje predhodnega sporazuma in obstoječega ter dobrega medsebojnega sodelovanja, ki se ne odraža zgolj na lokalni, ampak tudi na državni ravni.

Ne gre namreč pozabiti, da iz vrst Liste Dušana Papeža navsezadnje prihaja tudi Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ v Državnem zboru, na državnozborskih volitvah pa je na listi LMŠ, kot kandidat za poslanca v Državnem zboru, nastopil tudi občinski svetnik LDP Edis Rujović.

Kot je v kratkem sporočilu za javnost navedla LMŠ, sta se podpisnici sporazuma zavezali, da bosta sodelovali predvsem na področjih turizma, ki naj bi bila, po njihovem mnenju, glavna gospodarska panoga na območju občine Kamnik, na področju urejanja in razvoja Velike planine ter doline Kamniške Bistrice, glede vprašanj razvoja lokalnega podjetništva, kmetijstva, čiste pitne vode, občinskih športnih programov in infrastrukture, mladine in otrok ter socialnega podjetništva in zadružništva, LMŠ in LDP pa naj bi sodelovali tudi na področjih, ki niso izrecno navedeni v sporazumu.

Četudi predstavniki LMŠ in LDP (zaenkrat?) zatrjujejo, da gre pri podpisu sporazuma zgolj za nadaljevanje že obstoječega sodelovanja med obema strankama, pa sporazuma vendarle ni moč razumeti drugače, kot formalno krepitev kamniške opozicije in močan pritisk na župana Mateja Slaparja, ki se mu, kljub njegovi zagnanosti, v vse večji meri očita neodločnost in pomanjkanje vizije.

V kolikor utegneta LMŠ in LDP k programskemu oz. »opozicijskemu« sodelovanju pritegniti še kakega  občinskega svetnika ali svetnico, za večino potrebujejo zgolj dva, pa se bo župan Matej Slapar znašel v precejšnjih škripcih, saj bo izgubil večino in bo postal zgolj nekakšen marionetni župan, ki bo lahko plesal oz. županoval zgolj tako, kot mu bo to narekovala večinska opozicija.