Naslovnica / Črna kronika / Gašenje požara na Velikem Hribu je trajalo vse do jutra

Gašenje požara na Velikem Hribu je trajalo vse do jutra

V gašenju sinočnjega požara gospodarskega poslopja na Velikem Hribu, ki je trajalo vse do današnjega jutra, je sodelovalo 91 gasilk in gasilcev, pri gašenju pa so pomagali tudi domači, sosedje in delavci Komunalnega podjetja Kamnik.

Včeraj zvečer, okoli 18.30, je na Velikem Hribu v Tuhinjski dolini, med spravilom oz. skladiščenjem sena, prišlo do bliskovitega in obsežnega požara gospodarskega poslopja, ognjeni zublji pa so se, kljub takojšnjemu prisebnemu ukrepanju domačih in sosedov, ki so takoj začeli z gašenjem in reševanjem kmetijske mehanizacije, domala v trenutku razširili na cel objekt, ki je bil poln suhega sena.

S plameni, ki so se iz ostrešja gospodarskega poslopja dvigali visoko proti nebu ter grozili, da v strnjenem naselju zajamejo še kak bližnji objekt, so se že čez nekaj minut, z domala vso razpoložljivo gasilsko ter tudi gradbeno mehanizacijo, spopadli gasilci prostovoljnih gasilskih društev Zgornji Tuhinj, Šmartno v Tuhinju, Kamnik, Srednja vas in Špitalič, posredno pa tudi gasilke in gasilci PGD Šmarca, ki so prevzeli dežurstvo v Kamniku.

S hitrim in učinkovitim posredovanjem so gasilke in gasilci, ki zagotovo niso imeli lahkega dela, povsem razvit požar sicer uspeli uspešno omejiti, da pa so ga dokončno zadušili in pogasili vsa žarišča, pa je trajajo celo noč oz. vse do sedme ure zjutraj, ko so prizorišče požara zapustili še zadnji gasilci.

Za gašenje požara je bilo, kljub tamkajšnjim hidrantom, ki pa niso zmogli zagotavljati zadostnih količin vode, potrebno na Veliki Hrib pripeljati ogromne količine, zaradi česar je bila, razen številnih gasilskih cistern, na pomoč poklicana tudi cisterna Komunalnega podjetja Kamnik, vodo za gašenje požara, pa so gasilci, domala celo noč, v cisterne točili v več različnih naseljih Tuhinjske doline.

Natančnega podatka o količini prepeljane vode sicer še nimamo, ampak zagotovo jo je bilo na Veliki Hrib prepeljanih vsaj kakih 150.000 litrov.

Ko je bil požar omejen, so gasilci, s pomočjo Zalaznikovih delovnih strojev, iz gospodarskega poslopja iznesli okoli 300 kubičnih metrov tlečega sena, ki so ga gasili in močili na bližnji deponiji, ter odstranili ožgano ostrešje, kar se je zavleklo vse do jutranjih ur, saj so zadnji gasilci pogorišče zapustili po več kot dvanajstih urah oz. šele nekaj minut pred sedmo zjutraj.

Po prvih podatkih Policijske uprave Ljubljana, naj bi do požara prišlo pri vpihovanju sena v skladiščni prostor gospodarskega poslopja, pri čemer se je požar razširil na že spravljeno seno, ostrešje in kmetijsko mehanizacijo, natančne vzroke požara pa bodo policisti poskušali ugotoviti z današnjim ogledom pogorišča.

K sreči v požaru ni bil nihče poškodovan, prav tako pa se v hlevu v času požara ni nahajala živina, je pa ogenj povzročil veliko gmotno škodo.