Naslovnica / Pavliha / Huda zmeda in dilema – Biti ali piti?

Huda zmeda in dilema – Biti ali piti?

Na kamniških ulicah in cestah med zaselki Tuhinjske doline je danes  moč opaziti večje število zmedenih in globoko zamišljenih občanov, ki so se znašli v hudi kulturni stiski.

Težava je namreč v tem, da se bosta danes zvečer, domala istočasno, v občini Kamnik odvijali dve pomembni kulturni prireditvi; recital poezije v počastitev 400-te obletnice smrti Williama Shakespeara na gradu Zaprice, v izvedbi kamniškega igralca Uroša Potočnika ter nastop Modrijanov na gasilski veselici v Šmartnem v Tuhinju.

Recital poezije se sicer začne že nekoliko prej, ob 19.30, medtem ko se veselica z Modrijani uradno začne natanko ob 20. uri, vendar občani, ki bi se želeli udeležiti obeh prireditev tvegajo, da bodo gasilci in gasilke iz Šmartnega do njihovega prihoda po koncu recitala razprodali že vse srečke srečelova, zaradi česar se utegnejo na svoje domove vrniti brez sreče in praznih rok oz. denarnic.

Zmedeni in v dilemi pa niso zgolj obiskovalci, saj naj bi bili precej zaskrbljeni tudi organizatorji veselice v Šmartnem, ki so po hudih mukah uspeli rezervirati Modrijane že lani, saj se bojijo, da bodo zaradi hude kulturne konkurence, ki jo predstavlja 400 let mrtev pesnik svetovnega slovesa, zabeležili močan upad obiska. Vseeno se nadejajo, da bodo obiskovalci na veselico začeli prihajati vsaj v poznih večernih urah ter znameniti monolog: “Biti ali ne biti?”, pretvorili v veselici primeren: “Piti ali ne piti?”, kajti na veselici to sploh ni vprašanje.

Vsekakor je pred nami naporen in zamišljen dan, ki bo za večino kulturno ozaveščenih občanov minil v globokem razmisleku, kako se bo vse skupaj izteklo, pa bomo vedeli šele v poznih večernih urah oz. najvrejetneje šele jutri.