Naslovnica / NOVICE / Javno dostopen defibrilator v Zgornjem Tuhinju
Defibrilator je dostopen na javnem mestu, in sicer v omarici na gasilskem domu v Zg. Tuhinju (Zg. Tuhinj 48, Laze).

Javno dostopen defibrilator v Zgornjem Tuhinju

Prostovoljno gasilsko društvo Zgornji Tuhinj se je znova lotilo novega projekta, saj so se tudi tuhinjski gasilci odločili za nakup defibrilatorja, ki bo na steni tamkajšnjega gasilskega doma tudi javno dostopen vsem tamkajšnjim prebivalcem.

V Krajevni skupnosti Tuhinj, v kateri živi kar 1.240 prebivalcev in zajema območje desetih vasi, je to zaenkrat prvi oziroma edini defibrilator, ki je dostopen na javnem mestu, nameščen pa je v omarici na Gasilskem domu v Zgornjem Tuhinju (Zgornji Tuhinj 48, 1219 Laze v Tuhinju).

defibrilator-zg-tuhinj-2

Za vse zainteresirane krajanke in krajane smo v okviru aktivnosti meseca požarne varnosti v petek, 14. oktobra 2016, organizirali izobraževanje in praktični prikaz uporabe defibrilatorja. Udeleženci so v polni sejni sobi gasilskega doma z zanimanjem prisluhnili predavatelju, ki jim je na zanimiv način s teoretičnega in praktičnega vidika približal napravo in njeno delovanje. V Prostovoljnem gasilskem društvu Zgornji Tuhinj dajemo velik pomen ozaveščanju krajank in krajanov, zato bomo tudi v prihodnje organizirali podobne delavnice.

 

Veseli nas, da smo s pomočjo podpornikov, zlasti krajank in krajanov ter donatorjev, realizirali ta pomemben nakup, ki je naložba v življenja – življenja krajanov in krajank Krajevne skupnosti Tuhinj in tudi drugih.

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Večina zastojev srca in posledične smrti se pripeti izven bolnišnic, ob prisotnosti očividcev. Vzroki za tako stanje se lahko večinoma pozdravijo le s sunkom električnega toka. Z AED damo možnost vsakemu očividcu, da prične s postopki oživljanja že prej preden prispe reševalna ekipa. Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ostane.

Besedilo in fotografije: PGD Zgornji Tuhinj