Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kaj bo Občina Kamnik v letu 2020 storila za izboljšanje kvalitete življenja starejših

Kaj bo Občina Kamnik v letu 2020 storila za izboljšanje kvalitete življenja starejših

Občinska svetnica Mojca Škraba (DeSUS) je občinski upravi zastavila svetniško vprašanje, ki se nanaša na ukrepe za izboljšanje kvalitete življenja starejših občanov na območju Občine Kamnik.

Mojca ŠKRABA (DeSUS): “Kaj načrtuje Občina Kamnik v letu 2020, da bi izboljšala kvaliteto življenja starejših, kaj bo ukrenila na področju oskrbe na domu, glede rdečega gumba in prevoza za starejše in kaj misli v naslednjem letu narediti glede institucionalnega varstva in oskrbovanih stanovanj?”

Odgovor v imenu občinske uprave je pripravila Katja VEGEL, višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti (nadomeščanje vodje Oddelka za družbene dejavnosti):

V Občini Kamnik se zavedamo rasti deleža starejšega prebivalstva, ki prinaša številne spremembe in izzive ter nalaga razvijanje novih oblik podpore in pomoči. Smo tik pred vrati izjemne rasti populacije starejših prebivalcev, saj projekcije kažejo, da bo do leta 2060 v starostni skupini nad 65 let skoraj vsak tretji prebivalec Slovenije. Razvoj varstva starejših temelji na smernicah Nacionalnega programa socialnega varstva za obdobje 2013–2020.
Oblike in vrste pomoči, ki jih starejšim zagotavlja Občina Kamnik:

Pomoč na domu: Storitev v kamniški občini izvaja zavod Pristan, kjer je zaposlenih 9 socialnih oskrbovalk in trenutno oskrbujejo 74 uporabnikov mesečno. V preteklem letu so nudili pomoč 107 uporabnikom. V tem letu bo Zavod Pristan zaposlil še eno oskrbovalko, kar jim vsakokrat predstavlja veliko težavo, saj tovrstnega kadra na trgu ni, ob tem pa sodelujejo z institucijami, ki usposabljajo socialne oskrbovalce, da opravljajo prakso in na ta način zadostijo povpraševanju. Cena storitve na uro je v Kamniku 3,46 € in je med najnižjimi v državi, razliko do polne cene krije proračun, in sicer na letni ravni v ta namen zagotavljamo približno 145.000 €. Občani, ki ne zmorejo plačati niti tega zneska, jim skladno z odločbo pristojnega centra za socialno delo, stroške pomoči na domu v celoti krije Občina Kamnik. Zavod Pristan je v oskrbovanih stanovanjih na Cankarjevi cesti kupil poslovni prostor/pisarno. V prostorih pisarne se predvideva, da bi se lahko uporabniki oziroma njihovi svojci oglasili osebno, v ta namen bo organizirano dežurstvo predvidoma enkrat tedensko. Zavod Pristan bo v letu 2020 predvidoma vložil tudi vlogo za pridobitev dovoljenja za oskrbnika teh oskrbovanih stanovanj.

Domska oskrba: Občina Kamnik že sodeluje z Domom starejših občanov Kamnik glede ugotavljanja možnosti prostorske razširitve doma. V tem letu DSO Kamnik načrtuje izvedbo idejnega projekta prizidka k obstoječemu objektu. Po trenutnih potrebah bi bil prizidek namenjen dnevnemu varstvu in bivanju stanovalcev, ki potrebujejo osebno spremljanje zaradi zdravstvenih težav, povezanih zlasti z demenco. V domu je nastanjenih 181 stanovalcev, čakalne vrste pa so dolge (več let). V domu že sedaj poteka tudi dnevno varstvo starejših, kjer imajo starejši možnost medsebojnega dnevnega druženja, koriščenja fizioterapije, toplega obroka, obisk svete maše ipd. Žal starejši občani te možnosti koristijo zelo poredko. V zadnjem času v domu starejših opozarjajo tudi na kronično pomanjkanje ustrezno zaposljivih kadrov. Za stroške domske oskrbe občanov, ki bodisi sami ali njihovi svojci ne zmorejo finančno zagotoviti sredstev, Občina Kamnik letno nameni približno 530.000 €.

Razvoj podpornih sistemov: V Kamniku že dobrih 10 let poteka projekt Razvoj občinskega modela za reševanje potreb starejših občanov. Aktivnosti Zavoda Oreli prispevajo k izboljšavi kvalitete starejših s tem, da se lahko kadar koli obrnejo s svojim problemom na svetovalno pisarno za starejše ter podporo prostovoljcem, ki pomagajo starejšim, da ostanejo čim dalj časa v svojem domačem okolju. Svetovalna pisarna za starejše, ki je odprta trikrat tedensko, starejšim nudi: osebne sestanke z uporabniki (starejši oziroma njihovi svojci), telefonski pogovori in svetovanje, iskanje rešitev in priprava odgovorov na konkretne primere starejših občanov, ki jih med samim pogovorom ni možno rešiti, priprava odgovorov, prispelih po navadni ali elektronski pošti, usmerjanje uporabnikov na pristojne institucije in iskanje kontaktov v primeru zahtevnejših vprašanj. Svetovalna pisarna deluje na Tomičevi ulici 23 v središču mesta, za njeno delovanje pa je bilo potrebno usposobiti prostovoljce in angažirati strokovnjake iz posameznih strokovnih področij, ki lahko odgovarjajo na zastavljena vprašanja starejšim. Zavod Oreli pridobiva prostovoljce, ki želijo pomagati starejšim in jim nudi izobraževanje za delo na terenu. Na področju prostovoljstva opravlja tudi sledeče naloge: nudi pomoč starejšim na domu, nudi podporo obstoječim prostovoljskim skupinam, srečevanju in izmenjavi izkušenj članov prostovoljskih skupin in skupin za samopomoč, opravljajo prve skupne obiske na domu z mentorjem, vodijo baze prostovoljcev, skrbijo za dnevno razporeditev del – potreb po pomoči prostovoljcev, sklepajo pogodbe s prostovoljci (Zakon o prostovoljstvu). Zavod Oreli izvaja izobraževanja za varno in kvalitetno starost; izobraževanja na različnih področjih, še posebej tistih, ki so aktualna: na primer za prostovoljstvo in samopomoč, kdaj v dom za starejše, o demenci, o sladkorni bolezni, ureditev stanovanja za starost, zdrava prehrana in gibanje za starejše, kako do finančnih dodatkov, ki jih omogoča država za starejše – na primer dodatek za pomoč in postrežbo, varstveni dodatek … Tudi preko publikacij (zgibanke, brošura, članki) želijo posredovati znanje občanom, ki ga potrebujejo za pripravo na kvalitetno starost. Sredstva za delovanje celotnega modela vsa leta zagotavlja proračun občine, letos je to 15.000 €.

Družinski pomočnik: Občani, ki na domu negujejo starejšo invalidno osebo, lahko zaprosijo za status družinskega pomočnika. Postopki za pridobitev statusa se vršijo na pristojnem centru za socialno delo. Trenutno Občina Kamnik zagotavlja sredstva za 10 družinskih pomočnikov, kar na letni ravni pomeni približno 100.000 €.

Dnevni center Štacjon: Veliko starejših občanov obiskuje Dnevni center s težavami v duševnem zdravju na Kolodvorski ulici 4, ki ga strokovno uspešno vodi Center za socialno delo Osrednja Slovenija – Vzhod, enota Kamnik. V centru potekajo različne delavnice, predavanja, druženja in ga dnevno obišče približno 26 uporabnikov. V letošnjem letu občina za Štacjon namenja 46.000 €.

Skrb za nevladne organizacije: Občina Kamnik preko javni razpisov zagotavlja sredstva za nevladne organizacije s področja zdravstva in sociale, ki vključujejo naše občane, letos bo na ta način razdeljenih 33.500 €.

Razdelilnica brezplačnih toplih obrokov: Na Kolodvorski ulici 5 vsak delovni dan občani z nizkimi prihodki lahko dobijo brezplačen topel obrok. Dnevno Razdelilnico obišče približno 33 občanov, občina pa letos za njeno delovanje namenja 30.000 €.

Dodeljevanje denarnih pomoči: Občani v stiski še vedno lahko zaprosijo za enkratno denarno pomoč na Občini Kamnik. Poleg občine, imajo možnost pomoč koristiti na Centru za socialno delo Osrednja Slovenija – Vzhod, enota Kamnik, na Rdečem križu Kamnik ter Župnijski Karitas Kamnik, Stranje, Nevlje ter Šmarca – Duplica.

Večgeneracijski center Kamnik: V Kamniku že nekaj let poteka projekt Večgeneracijski center Ljubljana (VGC), ki deluje pod okriljem nosilca projekta Javnega zavoda Cene Štupar – Centra za izobraževanje Ljubljana. Večgeneracijski center predstavlja osrednji prostor zbiranja in srečevanja v lokalnem okolju, njegov namen pa je druženje, ohranjanje in širjenje socialne mreže ter zadovoljevanje potreb različnih ranljivih ciljnih skupin, družin ter posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih. Nosilec projekta v Kamniku je Mladinski center Kotlovnica.

Skupaj Občina Kamnik za namen varstva starejših občanov tako letno namenja blizu 1.000.000 €.

Glede uvedbe novih tehnologij in dodatnih storitev občanom se bo občinska uprava odločila po sprejetju Strategije varstva starejših občanov, ki jo bomo pripravili skupaj z akterji, ki se ukvarjamo s problematiko starejših. Vsi ti akterji se že vrsto let večkrat letno pod vodstvom Zavoda Oreli srečujemo na delovnih sestankih, kjer potekajo razprave o aktualnih problemih starejših (na srečanjih sodelujejo Zavod Oreli, Center za socialno delo Osrednja Slovenija – Vzhod, enota Kamnik, Zavod Pristan, patronažna služba, Društvo upokojencev Kamnik, Društvo diabetikov Kamnik, Rdeči križ Kamnik, Župnijska Karitas Kamnik, Medobčinsko društvo invalidov Kamnik, Dom starejših občanov Kamnik, Policijska postaja Kamnik in Občina Kamnik).

Svojo nalogo na področju varstva starejših pa bo morala narediti tudi država, saj na Zakon o dolgotrajni oskrbi čakamo že več kot 15 let, zadnji dom za starejše občane pa je zgradila pred več kot 10 leti.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve