Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kako je v Kamniku poskrbljeno za brezdomce

Kako je v Kamniku poskrbljeno za brezdomce

Občinska svetnica Alenka Jevšnik (LMŠ) je občinski upravi Občine Kamnik zastavila vrsto vprašanj, ki se nanašajo na obravnavo in skrb za brezdomce v naši občini.

Alenka JEVŠNIK – LMŠ: Živimo  v  času,  ko  se  socialne  stiske  ljudi  povečujejo.  V  tem  okviru  je  tudi  problematika brezdomstva.  Brezdomstva  je  veliko  vrst.  Tako  imenovana  Evropska  klasifikacija brezdomstva  (ETHOS,  2004)  obsega  štiri  temeljne  (in  13  bolj  podrobno  razvrščenih) kategorije brezdomstva, ki so: biti brez strehe, biti brez stanovanja, bivati v negotovih pogojih ter bivati v neprimernih pogojih. Prvi dve kategoriji predstavljata odkrito ali vidno, »cestno« brezdomstvo, drugi dve kategoriji pa skrito ali manj vidno brezdomstvo. Razumevanje obeh oblik  je  pomembno,  ker  se  iz  skritega  brezdomstva  oblikuje  odkrito,  kar  pomeni,  da  se moramo – še posebej če želimo delovati preventivno – ukvarjati tudi s prikritim. Brezdomci so ljudje v začasnih zatočiščih, ki so jih priskrbele javne in prostovoljne organizacije, so tisti, ki bivajo v kratkoročno najetih sobah, ki ne nudijo nobene varnosti zatočišča in tudi nobenega obeta za dosego varnega stanovanjskega razmerja

Gre  za  način  dela  z  brezdomci,  saj  je  potrebno  ob  tem,  da  se  jim  priskrbi  nastanitev, poskrbeti tudi za programe dela z njimi in rehabilitacijo. Zanima me, kako in na kakšen način je to urejeno v Kamniku? Na področju brezdomstva se prepletajo številne problematike – socialne,  ekonomske,  zdravstvene,  materialne  in  odnosne  narave.  Na  podlagi  Zakona  o socialnem varstvu delujejo tudi nekatere storitve za brezdomne osebe. Ministrstvo s politiko stabilnega  sofinanciranja  omogoča  delovanje  zavetišč  za  brezdomce  in  nekaterih  drugih dopolnilnih in razvojnih programov  na tem področju, ki jih razvijajo v glavnem neprofitne organizacije.  Zanima  me,  koliko  nastanitvenih  možnosti  je  v  Kamniku  namenjenih brezdomcev in kje? Kakšna je podpora brezdomcem v Kamnik? Gre namreč za to, da se brezdomcem omogoči nastanitvena podpora in ne zgolj in samo ležišče. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), že od leta 2016 sofinacira različne programe pomoči brezdomcev,  kar  bi  občina  Kamnik  morala  izkoristiti.  Zanima  me,  če  je  bila  že  vložena kakšna zahteva po pridobitvi le teh sredstev?

Kamnik  potrebuje  programe  individualizirane  nastanitve  podpore  ter  programe,  ki brezdomcem nudijo celostno pomoč in nastanitev.  Zanima me, ali v Kamniku imamo le te programe, kdo jih vodi in kako je poskrbljeno za celostno obravnavo? Kaj nudi občina Kamnik brezdomnim osebam? Je to zgolj zagotavljanje strehe nad glavo in prenočišč,  z  možnostjo  toplega  obroka  v  razdelilnici  hrane?  Kolikšen  je  mesečni  strošek občine Kamnik, ki ga namenjena problematiki brezdomstva?

Zanima  me,  ali  obstajajo  programi  in  dejavnosti  dela  z  brezdomci,  v  smislu  reševanja problematike, s ciljem, da se brezdomec uči strategij, za prehod v samostojno bivanje in spremljanje s terensko nastanitveno podporo.

Kakšno je sodelovanje občine Kamnik s Centrom za socialno delo Kamnik in nevladnimi organizacijami v smislu izvajanja dodatnih programov za brezdomce?

Odgovor v imenu občinske uprave je pripravila Katarina Vegel,  višja  svetovalka  za  področje  družbenih dejavnosti:

Oddelek za družbene dejavnosti in pristojni Center za socialno delo se z brezdomstvom ukvarjata od leta 2000 dalje. Takrat so bili v Samskem domu nastanjeni prvi brezdomci, ki jim je občina zagotovila brezplačno bivanje.

Trenutno  občina  zagotavlja  sredstva  za  sofinanciranje  nastanitve  za  šest  brezdomcev. Povečini gre za osebe, stare nad 50 let, brez svojcev, njihov način življenja pa jim je pustil trajne posledice na zdravju in nevključevanju v družbo. Vsi so nastanjeni v Baru in penzionu Kamrica, kar je od jeseni dalje, ko je svoja vrata zaprl Samski dom tudi edina lokacija, kjer si brezdomne osebe lahko poiščejo streho nad glavo. Občina vsakemu brezdomcu mesečno doplačuje sobo z vsemi stroški v višini 85 €, preostali znesek v višini 65 € pa doplačujejo sami. Imajo zagotovljeno denarno socialno pomoč (402,18 €), nekateri poleg te pomoči tudi varstveni dodatek (591,20 €) oz. pokojnino. Nekaj jih redno obiskuje Razdelilnico brezplačnih toplih obrokov, prav tako pa enkrat letno lahko zaprosijo za denarno pomoč tudi občino.

Programov in specializirane podpore brezdomcev v Kamniku za enkrat še ni. Na Centru osebam,  ki  se  zglasijo  in  prosijo  za  pomoč,  le-to  zagotovijo  v  okviru  pristojnosti,  kot  so pomoč v obliki psihosocialne pomoči, informacij, svetovanja, vključitve v socialnovarstvene storitve. Posebne specializirane obravnave na Centru ni (program za brezdomce).  Ministrstvo  za  delo,  družino,  socialne  zadeve  in  enake  možnosti  v  okviru  razpisov  za sofinanciranje programov zagotavlja določena sredstva, kot to že vrsto let poteka v dnevnem centru Štacjon.

V kolikor se bo lokalna skupnost skupaj z enim od izvajalcev tega programa odločila za njegovo izvedbo, bo v prvi vrsti potrebo zagotoviti ustrezne prostore, kjer bi se program izvajal in bi bili brezdomci nastanjeni. Poleg prostorov bi bilo potrebno zagotoviti strokovni kader  in  finančna  sredstva  za  vzpostavitev  projekta.  Ministrstvo  namreč  delno  finančno podpre projekte, ki so že uveljavljeni, kar pomeni, da bi v začetnih letih celotno finančno breme morala prevzeti lokalna skupnost (zagotovitev prostorov, oprema, materialni stroški, strokovni kader, sredstva za izvajanje programov ipd.). Do sedaj se na občino po izvedbi tovrstnega projekta še ni obrnila nobena nevladna organizacija s tega področja (Kralji ulice, Zavetišče za brezdomce …).

Zavedamo  se,  da  je  trenutno  stanje  na  nepremičninskem  trgu  zelo  težko,  saj  na  trgu praktično ni nobenih možnosti zagotovitve bivanja niti za ljudi, ki sredstva imajo, kaj šele za brezdomce z vsemi pridruženimi težavami.

Občina Kamnik se bo za izboljšanje stanja brezdomcev trudila tudi v bodoče in v kolikor se bodo pokazale realne možnosti za celovit pristop reševanja tovrstne problematike (tudi v preventivnem smislu), se bomo projekta z veseljem lotili.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve