Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Kamnik in France Prešeren. Ljubezenska zgodba.

Kamnik in France Prešeren. Ljubezenska zgodba.

Na Šutni stoji hiša, ki je bila v Prešernovih časih v lasti W. Molineja, tovarnarja iz Ljubljane. V tej hiši je živela Jerica Podboj, ki naj bi se s Prešernom spoznala v ljubljanski gostilni pri Kamničanu. Ta je stala blizu predora pod Grajskim hribom in obstaja več zapisov, da jo je Prešeren rad obiskoval, v njej pa naj bi delala tudi Jeričina mama Metka. Ljubezen med Jerico in Prešernom pa ni bila srečna.

Po eni različici, se je pesnik zaljubil v mlado dekle, to pa mu ni vračalo ljubezni. Tako naj bi ji posvetil kar nekaj pesmi kot so Ukazi, Pod oknom in Prošnja. Po drugi različici, pa je bilo obratno in naj bi Jerica »iskreno in vroče ljubila Prešerna«, ki pa ji ljubezni ni vračal, saj je oboževal Julijo ter imel razmerje z Ano Jelovškovo. Ne glede na različico, pa je zgodovinsko dejstvo, da se je Jerica kasneje poročila z Davidom Molinejem.

In če verjamemo drugi različici, ki se opira na zgodovinske vire in zapisana pripovedovanja, potem je bil zakon Jerice z Davidom nesrečen, saj je ves čas tiho ljubila Prešerna. Čeprav bi sama raje živela v Kamniku bližje Kranja, kjer je delal Prešeren, sta se z možem preselila v Gorico. Imela sta dve hčerki, Izabelo in Gertrudo, a kljub razdalji je njeno srce živelo za Prešerna. Vedno, kadar je mož prišel iz Ljubljane, naj bi se s solzami v očeh z otroki umaknila na travnik.

Ko je zbolela na pljučih, je na zdravljenje za tri poletja odšla v Kamnik in vmes obiskovala že bolnega Prešerna v Kranju. Njena želja je tudi bila, da ne želi biti pokopana v Gorici, ampak v Kamniku, da bo bližje Prešerna. Ko se je to zgodilo, ji je mož ustregel in se vsako soboto s kočijo iz Ljubljane odpravil na njen grob. Ko je bil zadnjikrat v Kamniku, je vso noč prebedel na Jerčinem grobu.

 

Pripravil: Samo Trtnik. ZTŠK

Viri:
  • Kamniški zbornik, letnik 1955
  • http://www.preseren.net/slo/2-1-9_ziv-pijem.asp, zajeto: 23.1.2018
  • Literarni atlas Ljubljane. Zgode in nezgode 94 slovenskih književnikov v Ljubljani. 2014.