Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Kamnik in France Prešeren. Ljubezenska zgodba.

Kamnik in France Prešeren. Ljubezenska zgodba.

Na Šutni stoji hiša, ki je bila v Prešernovih časih v lasti W. Molineja, tovarnarja iz Ljubljane. V tej hiši je živela Jerica Podboj, ki naj bi se s Prešernom spoznala v ljubljanski gostilni pri Kamničanu. Ta je stala blizu predora pod Grajskim hribom in obstaja več zapisov, da jo je Prešeren rad obiskoval, v njej pa naj bi delala tudi Jeričina mama Metka. Ljubezen med Jerico in Prešernom pa ni bila srečna.

Po eni različici, se je pesnik zaljubil v mlado dekle, to pa mu ni vračalo ljubezni. Tako naj bi ji posvetil kar nekaj pesmi kot so Ukazi, Pod oknom in Prošnja. Po drugi različici, pa je bilo obratno in naj bi Jerica »iskreno in vroče ljubila Prešerna«, ki pa ji ljubezni ni vračal, saj je oboževal Julijo ter imel razmerje z Ano Jelovškovo. Ne glede na različico, pa je zgodovinsko dejstvo, da se je Jerica kasneje poročila z Davidom Molinejem.

In če verjamemo drugi različici, ki se opira na zgodovinske vire in zapisana pripovedovanja, potem je bil zakon Jerice z Davidom nesrečen, saj je ves čas tiho ljubila Prešerna. Čeprav bi sama raje živela v Kamniku bližje Kranja, kjer je delal Prešeren, sta se z možem preselila v Gorico. Imela sta dve hčerki, Izabelo in Gertrudo, a kljub razdalji je njeno srce živelo za Prešerna. Vedno, kadar je mož prišel iz Ljubljane, naj bi se s solzami v očeh z otroki umaknila na travnik.

Ko je zbolela na pljučih, je na zdravljenje za tri poletja odšla v Kamnik in vmes obiskovala že bolnega Prešerna v Kranju. Njena želja je tudi bila, da ne želi biti pokopana v Gorici, ampak v Kamniku, da bo bližje Prešerna. Ko se je to zgodilo, ji je mož ustregel in se vsako soboto s kočijo iz Ljubljane odpravil na njen grob. Ko je bil zadnjikrat v Kamniku, je vso noč prebedel na Jerčinem grobu.

 

Pripravil: Samo Trtnik. ZTŠK

Viri:
  • Kamniški zbornik, letnik 1955
  • http://www.preseren.net/slo/2-1-9_ziv-pijem.asp, zajeto: 23.1.2018
  • Literarni atlas Ljubljane. Zgode in nezgode 94 slovenskih književnikov v Ljubljani. 2014.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve