Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kdaj bodo zamenjane azbestne vodovodne cevi?

Kdaj bodo zamenjane azbestne vodovodne cevi?

Občinska svetnica Žaklina ZDRAVKOVIĆ (Lista Dušana Papeža) je občinski upravi zastavila svetniško vprašanje glede azbestnih vodovodnih cevi, ki še vedno predstavljajo okrog 8%  oz. 12.781 metrov vseh cevovodov javnih vodovodnih sistemov, njihova uporaba pa predstavlja potencialno nevarnost za zdravje občanov.

zaklina

Žaklina Zdravković (Lista Dušana Papeža) Foto: LDP

Žaklina Zdravković (LDP): Odjemalci vode iz kamniškega vodovoda, ki ga upravlja Komunalno podjetje Kamnik smo s kakovostjo pitne vode lahko zadovoljni. Glede na zadnje objavljene podatke se tudi v večini vodovodov, ki so v upravljanju vaških odborov, pretaka bakteriološko in mikrobiološka ustrezna pitna voda.

Vendar pa je v vodovodnem omrežju občine Kamnik še vedno določena količina azbestnih cevi. Za azbest vemo, da je pri vdihovanju zdravju škodljiv in povzroča azbestozo, pri uživanju pitne vode, pa v primeru poškodb na oblogah azbestnih cevi lahko pride do možnosti vstopa večje azbestnih vlaken v prebavni trakt. Pri tem ni nepomemben podatek, da je kamniška voda trda, ima 7 nemških stopinj trdote, vendar za razliko od ljubljanske vode (15 nemških stopinj) manj trda, kar pa pomeni, da na vodovodnih ceveh naredi manj oblog kalcija, ki pa je tisti, ki preprečuje prehod azbesta v pitno vodo.

V zvezi s tem nas zanima:

  • Koliko cevi v kamniškem vodovodu je še vedno azbestnih in v katerih delih občine?
  • V koliko letih in po kakšnem planu se jih bo zamenjevalo?
  • Ali je to ena izmed prioritet KPK?
  • Ali so delavci v KPK deležni izobraževanja glede ravnanja z azbestnimi cevmi, saj se v primeru pravilih in zamenjavi cevi ali poškodb pri izkopih v zrak lahko sproščajo prašni delci azbesta in jih delavci vdihujejo?
  •  Ali KPK lahko na kakšen način kontrolira debelino oblog na azbestnih ceveh in kvaliteto azbestnih cevi, ki lahko v primeru razpok in drugih poškodb postanejo vir nevarnega azbesta?

 

Odgovor občinske uprave Občine Kamnik je pripravil Franc RESNIK, svetovalec za gospodarske dejavnosti in gospodarske javne službe:

V občini Kamnik je 160 km cevovodov javnih vodovodnih sistemov v lasti občine in v upravljanju Komunalnega podjetja Kamnik. Od tega je še 12.781 m (8 %) azbestnih cevovodov. Azbestni cevovodi so samo še na območjih vodovodnih sistemov Kamniška Bistrica (2.489 m) in Kamnik–Iverje (10.292 m, od tega je 6.120 m primarnega cevovoda S500).

Azbestni cevovodi so v uporabi že desetletja in nastale obloge na notranjih stenah cevi preprečujejo prehod azbesta v pitno vodo. Pri poškodbah azbestnih cevi je stik azbesta s pitno vodo kratkotrajen, zato ne povzroča resne nevarnosti za uporabnike.

Občina Kamnik in upravljavec nimata izdelanega posebnega plana in prioritete za zamenjavo azbestnih cevi. Cevi se zamenjajo vzporedno z drugimi posegi v komunalno infrastrukturo ali po pojavu pogostejših okvar na določenem segmentu cevovoda.

Delavci KPK so ustrezno usposobljeni za delo z vsemi materiali cevovodov, tudi z azbestnimi. Delavci imajo opravljeno zakonsko določeno periodično izobraževanje in preizkus znanja iz varstva pri delu.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve