Naslovnica / ŠPORT / Kegljanje: V derbiju kroga je prva moška ekipa Calcita v Postojni dosegla odmevno zmago

Kegljanje: V derbiju kroga je prva moška ekipa Calcita v Postojni dosegla odmevno zmago

V 8. krogu državnih lig v kegljanju sta obe prvi ekipi CALCIT gostovali v Postojni. Ženska ekipa je spet nesrečno izgubila, moški pa so presenetili do zdaj še neporažene domačine. Druga in tretja moška ekipa sta zmagali doma, druga ženska ekipa pa je bila ta krog prosta.

Prva moška ekipa CALCIT je na težko gostovanje k še neporaženi ekipi PROTEUS odšla z optimizmom, čeprav brez Marka Omana. Da gre za zelo dobro ekipo pove podatek, da so v 5. krogu odpravili serijske državne prvake z 8:0! V prvem bloku je Franci Spruk poslal v boj Mateja Turka in Kristjana Mijatovića. Kristjan je začel zelo dobro, toda proti zelo razpoloženemu Požarju. Odločil je tretji niz, v katerem je Žiga napravil nedosegljivo razliko in v zadnjem delu je Kristjan (565) lahko le ublažil poraz. Matej (576) je nasprotno začel zelo slabo in oba prva seta izgubil, nato pa odigral odlično in bil na pragu zmage. Toda Čosić je v zadnjih treh metih ‘podrl’  tri devetke in bilo je 2:0 za PROTEUS, ter  +46 kegljev. Težko delo za nadaljevanje. Drugi par za CALCIT sta bila Gašper Burkeljca in Igor Zamljen. Oba sta začela zelo dobro, a kljub temu prvi set izgubila. Drugi set sta nato oba dobila in boj je ostal odprt. V tretjem setu je Gašper ‘eksplodiral’ in se ustavil pri 180 podrtih kegljih. V zadnjem setu je le še potrdil gladko zmago z razliko +59 kegljev in najboljšim rezultatom dvoboja 626 podrtih kegljev. Igor je tretji set izgubil za en kegelj, tako da je odločal zadnji set. V zelo napetem dvoboju je na koncu slavil Igor s 604 podrtimi keglji in razliko +10. Pred zadnjim blokom je bilo stanje bistveno boljše kot po prvem. Bilo je 2:2 v setih, a prednost v kegljih je bila sedaj na strani Calcita za 23 kegljev. V odločilni boj sta odšla Jure Starman in Peter Jantol. Jure tokrat po naporni službi ni bil razpoložen in je svoj dvoboj izgubil. K sreči tudi Petrov nasprotnik ni bil nič boljši. Po dveh setih je bil tako že znan zmagovalec – CALCIT. Tako smo samo spremljali, kakšna bo razlika v kegljih. Peter je bil spet odličen, njegovih 598 kegljev je prineslo + 42 kegljev in 5:3. S to pomembno zmago so sedaj na vrhu tri ekipe (Proteus, Calcit in Konstruktor), ki imajo velikih 6 točk prednosti pred zasledovalci.

V ženskem dvoboju istih ekip je bil favorit prav tako PROTEUS, saj je bil do te tekme le enkrat poražen. Za ekipo CALCIT sta začeli Majda Lužar in Urška Prelog Košir. Majda je začela odlično in povedla z 2:0. Potem se ji je ustavilo, nasprotnica pa je z odlično igro dobila ostala dva seta in še nadoknadila keglje. Urška je začela slabo, izgubila prva dva seta, tretjega nato dobila, a žal zadnjega spet izgubila in bilo je 2:0 za domače s prednostjo +50 kegljev.V drugem bloku sta potem za CALCIT nastopili Tamara Pevec in Noemi Živković. Obe sta začeli obetavno, Noemi celo vrhunsko, saj je v prvem setu podrla 170 kegljev! Toda nasprotnica se ni predala. Tudi ona je igrala odlično. Na koncu je zmagala Noemi (582), čeprav je imela nasprotnica celo en kegelj več. Tamara je tudi igrala zelo dobro. Malo je popustila le v tretjem setu, na koncu pa zmagala s 552 podrtimi keglji. Torej 2:2 in + 24 kegljev za domačinke. V odločilni boj je Franci Grubar poslal Tadejo Kokalj in Teo Repnik. Zadnje čase smo že vajeni napetih končnic deklet. Tudi tokrat ni bilo drugače. Po treh setih je kazalo, da je že vse izgubljeno. Tadeja je imela 1,5:1,5 in +4 keglje, a Tea je izgubljala z 1:2 in imela zaostanek 19 kegljev. Kljub temu se nista predali. Zadnji set sta obe odigrali odlično in ga dobili. Tadeja (526) je tudi dobila točko, medtem ko je Tei (550) zmanjkalo 5 kegljev (za 4:4) in domačinke so zmagale s 5:3 in razliko v kegljih +11.

Druga moška ekipa je doma gostila ekipo KRKA iz Novega Mesta. To je bil derbi z neposrednim tekmecem ta vrh. Dvoboj so za CALCIT začeli Miha Uršič, Matic Babnik in Marjan Dolinšek. Začetek ni bil nič kaj obetaven za CALCIT. Matic začel zelo dobro in dobil oba prva seta, medtem ko sta Miha in Marjan oba seta izgubila. Zaostajali so za 25 kegljev. V nadaljevanju Miha tokrat ni našel poti do zmage. K sreči je Marjan (561) zadnja dva seta igral odlično, oba dobil in na koncu zmagal za dva keglja. Matic je obdržal nivo igre do konca in gladko dobil. Postavil je tudi najboljši rezultat tekma 566 podrtih kegljev. Po polovici tekme je bilo tako 2:1 za CALCIT in +24 kegljev. V odločilnem bloku so za CALCIT nastopili Brane Potočnik, Štefan Flerin in Andraž Babnik. Po dveh setih so bili vsi trije dvoboji še odprti, toda razlika v kegljih je narasla na +67 za CALCIT. V zadnjih dveh setih so Brane (535), Štefan (557) in Andraž (558) le še potrdili zmago s 7:1, ki je bila lažja, kot so pričakovali. S tem so se domači povzpeli na tretje mesto prvenstvene lestvice.

Tretja moška ekipa je že v petek gostila ekipo bližnjega Adergasa. Domači so pričakovali gladko zmago, a gostje se niso strinjali. Za CALCIT so začeli Branko Progar, Gregor Poljanšek in Franci Grubar. Branko in sploh Franci sta začela odlično, medtem ko Gregor ni bil pri metu in je oba prva seta izgubil. Zamenjal ga je Dejan Lorenčič, ki še okreva po hudi bolezni. Tudi on se ni znašel, kar je izkoristil nasprotnik in svoji ekipi na polovici dvoboja prinesel + 44 kegljev, čeprav so po točkah vodili domači z 2:1. Branko (530) in Franci sta zmagala. Franci je s 573 podrtimi keglji tudi postavil najboljši rezultat tekme. V odločilni del so se za CALCIT podali Andrej Rutar, Franci Poljanšek in Miha Uršič. Miha (546) je slabo začel, nato pa stopnjeval igro, ter bil na lahki poti do točke. Tudi Franci (539) je dobil oba prva seta, vendar z majhno razliko, medtem ko je Andrej (525) kljub solidni igri oba prva seta izgubil. Izgledalo je, da so domači blizu zmage, saj so zmanjšali zaostanek na -19 kegljev. Potem pa šok za domače. V tretjem setu so gostje povečali razliko na + 51 kegljev in se po tihem že veselili zmage. Ampak tekme ni konec, dokler ni konec. V zadnjem setu so domači naredili preobrat. Vsi trije so dobili točke, poleg tega pa podrli kar 63 kegljev več od nasprotnika in slavili s 6:2 in razliko v kegljih +12.

Podrobne rezultate si lahko ogledate na spletni strani Kegljaškega kluba CALCIT Kamnik in Kegljaške zveze Slovenije.

Štefan Flerin