Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Komu bo ‘poslanec’ Marjan Šarec za pol leta zaupal vodenje Občine Kamnik

Komu bo ‘poslanec’ Marjan Šarec za pol leta zaupal vodenje Občine Kamnik

Potem, ko je bil župan Marjan Šarec na včerajšnjih volitvah izvoljen v Državni zbor RS, se poraja vprašanje, komu bo do konca mandata oz. do jesenskih lokalnih volitev zaupal vodenje Občine Kamnik.

Vprašanje v zvezi s tem smo Marjanu Šarcu zastavili že včeraj, takoj po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev, ko je bilo že jasno, da bo Marjan Šarec župansko funkcijo zamenjal s poslansko, ki pa od leta 2011 ni več združljiva s funkcijo župana.

Zakon o poslancih namreč določa, da poslanec ne sme opravljati funkcije župana ali podžupana, obenem pa navaja, da poslancu županska ali druga funkcija, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, preneha z dnem potrditve njegovega poslanskega mandata, obenem pa Zakon o lokalnih volitvah v 105. členu določa, da se “nadomestne volitve župana opravijo, če županu preneha mandat pred potekom mandatne dobe”.

Načeloma bi sicer morale biti izvedene nadomestne županske volitve, ki pa v tem primeru najbrž ne bodo potrebne, saj bodo v roku kakega pol leta razpisane redne lokalne volitve, zato bi bile nadomestne volitve bržkone povsem neracionalne.

Vseeno pa se poraja vprašanje, komu bo Marjan Šarec za kakih šest mesecev prepustil vodenje kamniške občine, ki ima dva podžupana, in sicer Igorja Žavbija (LMŠ) ter Mateja Slaparja (NSi), ki pa je zaenkrat edini kandidat, ki je že tudi javno povedal, da resno razmišlja o tem, da bi se jeseni potegoval za mesto župana.

Kot vemo se je podžupan Igor Žavbi na listi stranke LMŠ prav tako potegoval za mesto poslanca v volilnem okraju Žalec I, vendar delni rezultati državnozborskih volitev kažejo, da mandata (vsaj za enkrat) ni dobil, zato lahko najbrž pričakujemo, da bo Marjan Šarec vodenje občine v prihodnjih mesecih bržkone zaupal prav njemu.

S koncem državnozborskih volitev, ko je postalo povsem jasno, da Marjan Šarec ne bo več župan, pa se “predvolilna veselica” v Kamniku pravzaprav šele začenja, saj se bo zagotovo že kaj kmalu tudi zares začel boj za kamniški županski stolček. O različnih kandidatih, ki se bodo, četudi svoje kandidature zaenkrat še niso uradno napovedali, jeseni potegovali za župansko lento, pa se po občini Kamnik šušlja že kar nekaj časa.