Naslovnica / NOVICE / Komunalni vestnik: Voda je znova pitna, narejeno pa je bilo še marsikaj drugega

Komunalni vestnik: Voda je znova pitna, narejeno pa je bilo še marsikaj drugega

V sredini tedna je uporabnike oskrbe s pitno vodo vodovodnega sistema Iverje presenetila neprijetna novica, saj je bil, zaradi neskladnih rezultatov rednega vzorčenja, s strani upravljalca izdan ukrep prekuhavanja vode. Vodovodna ekipa Komunalnega podjetja Kamnik je s svojimi takojšnjimi aktivnostmi že sanirala nastalo situacijo, v senci neljubega dogodka pa so se vseeno izvajale tudi sanacije cest, jesenske čistilne akcije in nadaljevale gradnje na naših aktualnih gradbiščih.

Vestnik Komunalnega podjetja Kamnik

Težave z onesnaženo pitno vodo

V sredo 14. 10. 2020 so rezultati rednega vzorčenja pitne vode iz vodovodnega sistema Iverje, odvzeti s strani NLZOH Kranj, v večini vzorcev iz različnih odjemnih mest, ki so razpršena po vodovodnem omrežju, pokazali vsebnost koliformnih bakterij, v nekaterih tudi vsebnost mikrobioloških indikatorjev fekalnega onesnaženja (E. coli in enterokoki).

Na podlagi Kriterijev za razglasitev ukrepa prekuhavanja pitne vode NIJZ smo v Komunalnem podjetju takoj izdali navedeni ukrep in pričeli s postopki, ki jih predvideva Načrt delovanja v izrednih razmerah, saj smo – kot upravitelj vodovodnega sistema – vsem uporabnikom dolžni zagotavljati zdravo in neoporečno pitno vodo. Skladno s Pravilnikom in pitni vodi in navodili NIJZ, pa smo nemudoma pričeli tudi z obveščanjem uporabnikov.

Poleg obveščanja preko spletne strani upravljalca, občine, spletnega portala Kamnik.info, socialnih omrežij, radijskih postaj Radio Prvi in Val 202, smo večje uporabnike obveščali (gospodarstvo, šole idr.) obveščali tudi osebno preko e-pošte ali telefonsko. Za hitro seznanitev čim večjega obsega uporabnikov smo obveščali tudi preko teleteksta in spletne aplikacije Telegram (http://www.kpk-kamnik.si/aplikacija-za-obvescanje), ki omogoča takojšnje obveščanje prijavljenih uporabnikov preko sms-a.

Za čimprejšen preklic izdanega ukrepa je pooblaščeni izvajalec pričel s postopkom kloriranja vode v vodovodnem sistemu Iverje. Izveden je bil tudi ponovni odvzem vzorcev pitne vode, ukrep prekuhavanja pa je moral ostal v veljavi vse do pridobitve novih rezultatov analiz, ki bi potrdile skladnost pitne vode z zahtevami Pravilnika.

V nastalih okoliščinah se je upravljalec odločil, da v prehodnem obdobju čakanja na ustrezne rezultate vzorčenja vsem vrtčevskim, šolskim otrokom občine Kamnik in Komenda, srednješolcem ter oskrbovancem Doma starejših občanov, zagotovi dobavo ustekleničene vode. Akcija priprave in organizacija prevoza vode je stekla še istega večera, do dopoldneva naslednjega dne pa je bila voda že prepeljana na navedene lokacije.

Rezultati vzorčenja so v petek 16. 10. 2020 pokazali na skladnost vzorcev v celoti, saj v njej ni bilo najdenih bakterij, ki bi bile škodljive zdravju. Ukrep prekuhavanja vode na območju občine Kamnik in Komenda je bil preklican takoj po pridobitvi uradnih analiz vzorcev NLZOH.

Vzdrževalna dela

Ostale aktivnosti so se, ne glede na nastale okoliščine,  izvajale nemoteno. Skladno s planom so bile pokrpane makadamske ceste na Vranji Peči, v Podstudencu, Bistričici, pred športno dvorano na Šolski ulici in na asfaltnih cestah v Zgornjem Motniku, Starih Selah ter na relaciji Mekinje – Godič, popravili pa smo tudi neurejene bankine v Rudniku pri Radomljah.

V Krivčevem je bilo potrebno sanirati posledice plazu, ki je spolzel na cesto. Odstranili smo ves odvečni material in z izpiranjem poskrbeli za normalno prevoznost ceste.

 

Na sporedu tega tedna je bilo tudi očiščenje več odtokov za vodo, pri čemer se je čiščenje izvajalo v Špitaliču, Pšajnovici, na cestah Motnik – Bela ter med Palovčami in Vasenim.

 

Vzdrževalci so se, med drugim, lotili še odstranjevanja nanešenega materiala s ceste na Studencih in obsekavanja vejevja v Podlomu, na Veliki Planini ter Kisovcu, kjer je pregled cest pokazal, da je cesta na več odsekih nepregledna.

V Zgornjem Tuhinju smo se tokrat zadrževali zaradi naloge očiščenja meteorne kanalizacije, zaradi pojava nanosov odvečnega materiala pa smo bili primorani očistiti propuste v Trobelnem in na Kregarjevem, s čimer smo zagotovili ponoven nemoten odtok meteornih voda, medtem ko smo v Volčjem Potoku ter v Rudniku pri Radomljah očistili vtoke.

 

Ker v času jeseni pade največ padavin oz. dežja, se v tem času najbolj pokaže, ali je ustrezno poskrbljeno za odvodnjavanje. Če je odvodnjavanje ustrezno, meteorna voda hitro odteče in ne povzroča hujših nevšečnosti. V Stari Selih so se zaradi tega že dlje časa pojavljale težave, z izdelavo meteorne kanalizacije pa so naši vzdrževalci poskrbeli, da v bodoče do problemov z zalivanjem poti, cest ali celo dvorišč, ne bo več prihajalo.

Vodovodna ekipa je delovala na več področjih. V prvi vrsti in prioritetno so se reševale težave z zdravstveno neustrezno pitno vodo iz vodovodnega sistema Iverje, obenem pa je bilo potrebno poskrbeti tudi za redna vzdrževalna dela (kontrola vodovodnih sistemov, iskanje okvar, regulacije sistemov, menjave ventilov, čiščenje in kontrola objektov idr.) ter nadaljevati z deli v Stahovici (obnova vodovoda) ter tudi na nekoliko mlajšem gradbišču na Tunjiški cesti, kjer za potrebe nove stanovanjske soseske nastaja nov vodovod.

V elektro enoti so se posvetili postavitvi več kandelabrov in priklopu luči v Volčjem Potoku ter na Kovinarski cesti pri Mercatorju, kjer je bilo potrebno kandelabre tudi obbetonirati, prav tako pa nismo pozabili na reden pregled vseh črpališč, vzdrževanje in pregled semaforjev in dvižnih stebričkov ter reden pregled in vzdrževanje javne razsvetljave, katere brezhibno delovanje je v teh kratkih jesenskih dnevih gotovo ključnega pomena.

Urejanje pokopališč

Približuje se prvi november, zato se še posebno pozornost namenja skrbno urejenim pokopališčem in njihovi okolici. V Komunalnem podjetju Kamnik bomo tudi letos organizirali prodajo peska za grobove, pred tem pa bomo poskrbeli za skrbno očiščenje poti, striženje živih meja, izpraznjenje smetnjakov in ureditvi zelenic.

Delo na gradbiščih v Stahovici in na Studencih

Dela na naših gradbiščih v Stahovici in na Studencih gredo počasi h koncu. Rezultati del se vidijo že zdaj vidijo na daleč – vse kar še potrebujemo je le nekaj delu naklonjenega vremena.

 

 

Na Studencih smo hiteli z zaključnimi deli (ureditvijo detajlov na cesti), medtem ko smo se v zadnji fazi gradbišča v Stahovici poglabljali v obnovo vodovoda. Naj pa med gradbenimi deli tega tedna omenimo še pričetek asfaltiranja prekopov na Vremšakovi ulici ter dela na Tunjiški cesti, kjer že od prejšnjega tedna brnijo delovni stroji.

Pojasnilo o vodovodnem zajetju Iverje

Za zaključek še nekaj pojasnil v vezi z vodovodnim zajetjem Iverje.  Naj povemo, da gre za zajetje s površinskim vplivom, saj voda v drenažno polje doteka iz porečja Kamniške Bistrice. Za zagotavljanje zdravstveno neoporečne pitne vode ter zagotavljanje njenih zadostnih količin v bodoče, bi bilo potrebno izdelati črpalne vrtine s katerimi bi črpali podtalnico, s čemer bi preprečili omenjeni površinski vpliv. Naj pa pri tem ponovno izpostavimo, da so takšni posegi oz. investicije v domeni občine oz. lastnika infrastrukture.

Ker je na ohranitev kakovosti dobrine – vode potrebno gledati dolgoročno, bo k temu vsekakor pripomoglo tudi odgovorno obnašanje vsakega posameznika, zlasti spoštovanje režima, ki je določen na vodovarstvenem območju. Interes upravljalca vodovodnih sistemov je vsekakor v posluhu vseh, ki prvenstveno vplivajo na ohranitev naših vodnih virov. Za zagotovitev zdravstveno ustrezne pitne vode mora biti vsekakor izpolnjena vrsta pogojev – od že omenjene odgovornosti posameznikov, do skrbnega in rednega vzdrževanja javnega vodovoda, predvsem pa v realizaciji investicij, ki bodo postavile temelj za kvalitetno izvajanje gospodarske javne službe.

Plan vzdrževalnih del – 43. teden:  

 • Pregled cest
 • Ureditev makadamske ceste:
  • Sovinja Peč-Podlom
  • Brezje-Gozd
 • Krpanje udarnih jam na asfaltnih cestah:
  • Markovo
 • Izkop jarkov
  • Rova-Kolovec
 • Postavitev prometne signalizacije po odločbi:
  • Nevlje
  • Jakopičeva
  • Tunjice-Vrhovje
  • Tunjice-Zadnji vrh
  • Jenkova
  • Brezje
  • Steletova
 • Postavitev prometnega ogledala po odločbi:
  • Murnova
 • Postavitev betonskega jaška:
  • Zg. Tuhinj
 • Ureditev odvodnjavanja:
  • Tunjice
  • Velika Lašna
 • Ostala dela:
  • Asfaltiranje dvorišča Kregarjevo
  • Asfaltiranje prekopov Stara Sela, Gozd, Stolnik, Usnjarska

AKTUALNO: POSKRBITE ZA UREDITEV GROBOV ŠE PRED PRAZNIKI

Bliža se 1. november. Čas, ko je naša skrb za urejenost grobov še večja. Obveščamo vas, da bomo v Komunalnem podjetju Kamnik tudi letos organizirali prodajo peska.
Pesek bo možno kupiti na pokopališču Žale – Kamnik, 29. in 30. oktobra, med 9. in 15. uro. Na vašo željo bomo pesek dostavili tudi na grob.
Prevzem peska je možen tudi v skladišču Komunalnega podjetja Kamnik d.o.o., in sicer med 8. in 15. uro, po predhodnem dogovoru na naši telefonski številki 01 836 34 60.
Za dodatne informacije pokličite 041 326 255.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve