Naslovnica / NOVICE / Luči s prižgane, začenja se odštevanje do novega leta

Luči s prižgane, začenja se odštevanje do novega leta

Včeraj pozno popoldne so se, kak teden dni kasneje kot v preteklih letih, slednjič tudi v Kamniku prižgale praznične luči, s čemer se, na nek način tudi uradno, začenja kamniški veseli december oz. t.i. pravljični Kamnik.

Ob pomoči otrok sta lučke prižgala podžupan Igor Žavbi, za katerega je bila to bržkone ena izmed zadnjih protokolarnih obveznosti, ki jo je izkoristil tudi za zahvalo občanom in vsem, ki so pripomogli h okrasitvi mesta, ter vršilec dolžnosti direktorja dr. Tomaž Simetinger, ki utegne, vendar zgolj v primeru, če uspe pridobiti tudi podporo večine novih kamniških svetnic in svetnikov, postati celo pravi direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Letošnja okrasitev mesta se ponaša s kakim kilometrom več lučk kot lani, česar pa, vsaj tako na prvi pogled, ni moč opaziti, če seveda izvzamemo novoletno drevo pri Korobaču, kjer je, pred desetletji, v novoletnem času stalo že nekdaj, simpatična in dobrodošla novost pa so lučkasti dežniki nad Glavnim trgom ter okrasitev Keršmančevega parka, ki se je, skupaj z drsališčem, letos pretvoril v Veronikino pravljično deželo.

Splošen vtis je, da je letošnja novoletna okrasitev domala identična, kot smo je vajeni že nekaj let zapored, skratka, nič kaj posebej pretresljivega, kar morda kaže na pomanjkanje volje pristojnih, da bi v okviru danih možnosti in razpoložljivih lučk, poskrbeli za vsaj nekoliko spremenjeno, bolj dinamično in izvirno, ali pa vsaj nekoliko drugačno postavitev kot v preteklih letih, kar bi utegnilo na Glavni trg ob prižigu lučk privabiti še nekoliko več obiskovalcev kot letos. Obiskovalcev je bilo, vsaj tako na prvi pogled, včeraj namreč precej manj kot prejšnja leta, kar bi morda lahko pripisali tudi precejšnji togosti organizatorjev prireditve, ki se nekako kar ne znajo učiti iz lastnih napak v preteklih letih.

Nekoliko odmaknjeni pogled na prireditveni oder, na katerem so se odvijali odlomki iz muzikala Pepelka, sta z ene strani zakrivali,  sicer prav lepo košata in z lučkami okrašena ter z ograjo obdana novoletna smreka ter kostanjarjeva hiška, z druge pa premični šank, ki bi ga bilo bržkone moč brez večjih težav postaviti oz. umakniti nekoliko bolj desno na parkirišče pred TIC-em, s tem pa pogled na dogajanje omogočiti tudi vsem, za katere je morda zmanjkalo prostora na omejenem prostoru povsem pod odrom. Ampak, saj bo drugo leto vse bolje, kajne?

 

Bodo pa decembrski kamniški utrip v prihodnjih dneh zaznamovale tudi številne prireditve.

Že v torek, 11. decembra,  bo Vrtec Antona Medveda Kamnik na Glavnem trgu ponovno priredil tradicionalni Novoletni bazar s praznično predstavo, s pomočjo nadvse dobrodošlega razpisa za sofinanciranja prireditev, pa se bodo v centru mesta odvili tudi različni manjši dogodki in prireditve, ki jih pripravljajo ponudniki iz mestnega središča.

Še posebej spektakularen utegne biti festival ognjenih skulptur Čarostrelci, v soboto, 15. decembra, ki ga bo v parku pri železniški postaji pripravljajo člani KD Priden Možic.

Že dan kasneje, v nedeljo, 16. decembra, bo pobočje Malega gradu zavzela Snežena Kraljica, v parku pri železniški postaji, pa se bosta v sredo in četrtek 26. in 27. decembra, odvili še dve ognjeni predstavi, in sicer Pilenai in Šola za zmaje v izvedbi cirkuške skupine Čupakabra.

Zadnje dni letošnjega leta bodo kamniški glavni trg zaznamovali glasbeni koncerti, ki pa bodo, sodeč po dokaj neizvirnem napovedanem programu, namenjeni predvsem veseljačenju ob glasbi legendarnih skupin The Beatles, ABBA, AC/DC in Queen, kamniško novoletno rajanje pa se bo zaključilo s tradicionalnim silvestrovanjem na prostem in odštevanju zadnjih sekund starega leta s skupino Joker.