Naslovnica / NOVICE / Misija (ne)mogoče – misijonski koncert

Misija (ne)mogoče – misijonski koncert

V Župniji Zgornji Tuhinj že več kot pol leta načrtujemo župnijski misijon, ki bo potekal marca drugo leto. S predmisijonskimi dogodki smo začeli že začetek oktobra, ko je prvo soboto v mesecu potekal poseben pohod po vaseh tuhinjske fare. Za naslednjega izmed dogodkov je bila kot naročena misijonska nedelja, 22. 10. 2023, ko smo pripravili poseben misijonski koncert z domačimi glasbeniki ter povabljenimi misijonarji.

Dogodek sta povezovali Maja Levec in Ana Burja, ki sta s publiko delili kar nekaj zanimivosti o slovenskih misijonarjih po svetu ter o tem, kaj je misijon in kako vsaka misija lahko postane “Misija mogoče”, če le ljudje stopijo in delajo skupaj.

Na začetku so navzoče pozdravili otroci, ki so prišli na oder z zastavicami držav, v katerih delujejo slovenski misijonarji, ter navzoče nagovorili v jezikih, ki jih tam govorijo.

Nadaljeval je cerkveni otroški pevski zbor, ki je zapel dve pesmi v duhu misijona, in sicer Shosholoza in Pojdi med ljudi.

Prvi med misijonarji, ki je nagovoril ljudi, je bil domačin, Simon Jeglič. Njegove odgovore na vprašanja so si lahko obiskovalci ogledali na posnetku, ker je bil na dan prireditve na žalost zadržan. https://drive.google.com/file/d/1KzITFBvByU8e7CnoXdSGd6saklr32zhU/view?usp=share_link

Naslednja glasbenica, ki se je predstavila, je bila mlada citrarka Neža Zore, ki je zaigrala Odo radosti ter Sijaj, sijaj sončece. Pesmi, ki govorita o razlogu za misijonsko delovanje – radost in sožitje za vse – konec koncev nam sije skupno sonce.

V Zgornjem Tuhinju smo imeli še nekaj let nazaj tudi misijonarko na Salomonovih otokih. Polona Majella Berlec je bila naslednja misijonarka, ki se je predstavila pred publiko in se pridružila Maji in Ani na odru. Izvedeli smo veliko zanimivosti o njenem desetletnem delu v misijonih, o naravi njenega dela ter tudi to, kako je tam srečala svojega sedanjega moža.

Po Poloninem kratkem pričevanju je publiko z dvema pesmima (Ko dvigneš me in Blagoslov) navdušila še ena domačinka, Vesna Koncilja, in sicer ob spremljavi Urške Petač. Takoj za njima pa so se predstavili še mladi harmonikaši – Gregor Štupar, Miha Pungartnik, Marcel Kožlakar, Kristjan Žavbi in Žan Zajec, ki so meh raztegnili ob Kam le čas beži? in Ta sosedov Francl.

Ker imajo otroci izjemno samosvoj in svež pogled na stvari, smo jih v tednu pred koncertom povprašali nekaj vprašanj (Kdo je misijonar? Ali poznajo kakšnega? Kaj misijonarji počnejo? Kam bi šli oni v misijone). Iz zbranih posnetkov je Jošt Petek naredil kolaž, ki smo ga zbranim v dvorani tudi zavrteli. https://drive.google.com/file/d/1HDHTev9dxrDqKl1FVwF20uhEDbWJ70Gv/view?usp=share_link

Povezovalki sta ugotavljali, da je Tuhinj skoraj že misijonsko središče Slovenije, saj sta na odru gostili že tretjo domačo misijonarko – srednješolko Lucijo Bajde, ki se je letos poleti s sovrstniki za nekaj tednov odpravila v Kazahstan. Odgovorila je na nekaj vprašanj ter povabila na predstavitev njihove misijonske odprave, ki bo v sredo, 13. decembra 2023, prav tako v dvorani na Lazah.

Animatorski band se je predstavil z dvema pesmima. Začeli so z aktualno oratorijsko himno Stopi na pot, ki je lahko povabilo vsem, ki se še odločajo za to, da bi o svoji veri pričevali tudi drugim. Druga pesem, ki so jo zapeli, je bila Mogočen Bog.

Prav posebna popestritev dogodka pa je bil obisk salezijanca iz Ugande, Cypriana Mbaziire, ki je sedaj v Sloveniji že nekaj let ter tu s svojim zgledom pričuje za Jezusa. V pogovoru z Majo in Ano se je izredno izkazal s svojo slovenščino in njeno občasno nerazumljivost označil z besedo “romantično”.

Prisoten je bil tudi eden izmed misijonarjev, ki prihodnje leto prihajajo v Tuhinj, brat Jakob Kunšič, ki je na povabilo povezovalk nagovoril prisotne in odgovoril na nekaj vprašanj

Po zaključnem blagoslovu, ki ga je podelil domači župnik Nikolaj Štolcar, je še vse zbrano občestvo zaključilo s pesmijo Marija skoz` življenje.

Z Božjim blagoslovom in Marijino priprošnjo Misija Nemogoče tako definitivno lahko postane Misija Mogoče.

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Jakob Erhartič

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve