Naslovnica / ŠPORT / Mladi kamniški kolesarji so se znova odlično odrezali

Mladi kamniški kolesarji so se znova odlično odrezali

Maruša Tereza Šerkezi, Maks Majnik in Joža Matjaž Šerkezi so si v Ajdovščini znova prikolesarili stopničke.

Konec tedna, 5. 9. 2021, je v Ajdovščini potekal pokal mladih v XC kolesarjenju. Dečki in deklice U13 so vozili štiri kroge in začetni štartni, U15 pa poleg štartnega, šest krogov. Predhodno je bil za kategorije do vključno z U13 izvedena vožnja po tehničnem poligonu, ki je bil sestavljen iz štirih nalog, razdeljenih na tri cone. Vsaka je prinesla 10 točk. Naloge so bile: vožnja brez držanja krmila v ravni črti, ki je omejena s stožci, vožnja čez palete, pobiranje žogic s stožcev in vožnja v krogih. Tako je lahko vsak tekmovalec zbral 120 točk, ki so se kasneje prištele k rezultatu tekme in tako vplivale na samo uvrstitev. Namen tehničnih poligonov je spodbujanje mladih in predvsem trenerjev, da mladi delajo na tehniki, ki je ključ do varnosti, in obvladovanju tehnično zahtevnih prog na tekmah v višjih kategorijah. Tehnični poligoni, poleg omejitve uporabe pedal s pripenjanjem, so bili ena bolj zdravih odločitev Kolesarske zveze Slovenije in Odbora za gorsko kolesarjenje. Dodatno pa bi k temu še dodalo striktno upoštevanje omejitve velikosti (premer) kolesa in uporaba trde vilice, ki otroke prisili k pravilnemu gibanju telesa in delu rok.

Maks Majnik in Joža Matjaž Šerkezi (oba Pogi Team Generali) sta tekmovala v kategoriji U13. Ne samo, da sta se odlično odrezala na tehničnem poligonu, odlično sta opravila delo tudi na tekmi in oba zaključila na stopničkah; Maks kot prvi in Joža kot tretji. Kot njunemu trenerju mi veliko bolj kot samo »dirkanje« in končno mesto pomenita rezultat na tehničnem poligonu in sama vožnja na tekmi, ki je bila z malo napakami, saj je proga zahtevala veliko osredotočenost in je kaznovala vsako napakico s padcem, predrto gumo ali zdrsom. V kategoriji U13M je tekmovalo 24 tekmovalcev.

Maruša Tereza Šerkezi (BTC City Ljubljana Scott, trener Simon Erjavec) je po štartni težavi z verigo vožnjo v kategoriji U15W nadaljevala mirno in tekmo zaključila kot prva med dekleti (v kategoriji je tekmovalo sedem deklet) s časom 24:46, ki je bil tudi čas četrto uvrščenega fanta v kategoriji U15M (17 uvrščenih).

Čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem. Predvsem, da bi se za to zvrst športa navduševalo še več mladih, k čemur lahko prispevajo trenerji v klubih, starši s podporo in nacionalna panožna zveza. Na domačih tekmah je potrebna zdrava konkurenca, sploh pri dekletih, ki jih ni veliko. Najboljši petelin na vasi je biti lahko, predvsem moraš imeti lepo perje. A ko pogledaš čez »ograjo«, hitro ugotoviš, kje je tvoje mesto in če želiš biti konkurenčen, je potrebno načrtno in usmerjeno delo, z veliko vizije in predvsem z zdravim in odgovornim odnosom do telesa na strani trenerjev. Še posebej tistih, ki delajo z mladimi športniki.

Matjaž Šerkezi