Naslovnica / NOVICE / Mladi planinci s kolesom na pravi poti: Orientacija in kolesarski izlet v Kamniško Bistrico

Mladi planinci s kolesom na pravi poti: Orientacija in kolesarski izlet v Kamniško Bistrico

Lepo smo preživeli še en čudovit dan z našimi najmlajšimi planinci člani PD Kamnik. Tokrat smo združili kolesarjenje in orientacijo, ki je osnovna veščina vsakega planinca.

V kamniškem društvu se že nekaj časa prizadevamo, da v naše ture vključujemo tudi kolesarjene. Natančneje turno kolesarjenje, ki je nova disciplina tudi naše matične zveze PZS. Na ture se odpravljamo s kolesi z nahrbtniki na ramenih do izhodišča naše začrtane pohodniške poti. Potem pa naprej v planine. Tokrat je bila naša začrtana pot vaja osnovne planinske veščine orientacije.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_001

Kar 35 otrok in 9 vodnikov se nas je zbralo na spodnji postaji gondole za Veliko planino. Zborno mesto je bilo naše izhodišče za kolesarsko turo. Hitro smo bili nared za naš podvig in že smo zavili pod gondolo proti Jerinem skoku v dolino Korošice. V Kotlu smo zavili proti Brsnikom in že kmalu premagali najtežji klanec. Na poti smo se večkrat ustavil in se v premagovnju poti in ovir na poti večkrat pošteno nasmejali. Pot ni bila prezahtevna in ne prelahka. Najmlajši so imeli namreč le pet let in so se morali mestoma precej potruditi.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_002

Nad Predaslom smo zavili čez most in pri Firštovi mizi nazaj na asfalt. Kmalu smo ga spet zapustili in zavili proti nekdanji lovski koči kralja Aleksandra in pri Jurju parkirali naša kolesa. Tu je imel Matej s pomočnico Petro že pripravljeno traso za orientacijo.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_003

Mladim smo želeli pokazati kako se z uporabo zemljevida in kompasa lahko znajdemo na terenu kot je gorski svet. Učenje je postopno in vsaka nova izkušnja je košček v mozaiku znanje varnega gibanja v gorskem svetu. Nekateri so se hitro znašli, predvsem tisti, ki že imajo tovrstne izkušnje s tabora in iz drugih planinskih dejavnosti. Drugi pa so stopili korak v to smer in se na napakah naučili tudi kaj gre lahko narobe. Vsi so uspešno opravili nalogo.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_004

Pri Jurju nas je Marjan Jeraj z ekipo, ki je pravi čarovnik v kulinarični disciplini, pričakal s polnimi krožniki zrezkov iz slonove noge. Tako se pohecamo mi planinci, ko pri njemu dobimo verjetno najboljše in največje “dunajce” daleč okrog. Hvala Marjan.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_005

Po zasluženem okrepčilu so se naše punce Vlasta, Urška, Barbara in Anja odpravile z otroci še v Spominski park, kjer se v prijetnem vzdušju gozda skrivajo spomini na ponesrečene planince v kamniških gorah.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_006

Potem smo spet osedlali svoja kolesa in se v dolino odpravili po isti poti. Na čelu četice sta bila spet Matjaž in Tinkara s svojima ekipama. Ostali smo se zvrstili za njima. Jaz in Barbara pa sva z najmlajšimi pomočniki opravljala vlogo metle na repu naše dolge četice.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_009

Da smo vsi uživali je že skoraj preskromen izraz za ta lep družaben dan. Naj jih bo še mnogo. Se vidimo naslednjič!


Ture so se udeležili mladi planinci, ki so člani PD Kamnik in obiskujejo OŠ Marija Vere Duplica, OŠ Stranje in OŠ Mekinje. Pridružili so se jim tudi otroci v okviru projekta Zdrav življenjski slog OŠ Stranje. Vodniki, ki so jih spremljali na poti so bili: Marko Petek; vodja, Barbara Berlec; pomočnik vodje, Vlasta Bizjak, Matej Bizjak, Tinkara Skamen Šerkezi, Anja Tabakovič, Urška Bizjak, Petra Kurinčič in Matjaž Šerkezi.

Besedilo: Marko Petek
Fotografije: Matjaž Šerkezi