Naslovnica / NOVICE / Mladi poročevalci za okolje so tudi letos raziskovali posledice podnebnih sprememb v Sloveniji in v Turčiji

Mladi poročevalci za okolje so tudi letos raziskovali posledice podnebnih sprememb v Sloveniji in v Turčiji

V okviru mednarodnega projekta Mladi poročevalci za okolje (Young Reporters for the Envi-ronment) smo se letos dijaki 1.C Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra (Nika Ermenc, Vik-tor Kacarski, Brina Vita Mauhar, Mykhailo Olyshevskyi, Petja Rebula, Anže Sitar, Danijel Spasojević, Filip Zemljič) in naši sovrstniki iz Turčije iz İSTEK Özel Acıbadem Anadolu Lise-si (Aybike Yeşim Eskibozkurt, Ceyda Toğrul, Duru Gülşen, Irmak Gür, Melike Dilmen, Mona Daban, Selin Özel, Zeynep Jadadic) pod vodstvom naših mentoric (Tatjana Cvrtila Ložar, Ilkay Buket Ataç Özdemir, Benan Gülay) osredotočali na vpliv podnebnih sprememb na migracije ptic selivk.

S pomočjo obsežne raziskave in sodelovanja s sogovorniki tako iz Turčije (Adem Yılmaz, Çoban, Emrah, Barış, Sancar Alper Tüydeş) kot iz Slovenije (Tilen Basle iz organizacije DOPPS), smo ugotovili, da se vedno več ptic selivk ne seli ali pa spreminjajo svoje migracijske poti. Zakaj pride do tega?

Velik vpliv na ptice imajo podnebne spremembe in človek. Ker so zime bolj mile, je tudi pozimi za ptice, kot so recimo štorklje, dovolj hrane in se jim zato ni treba seliti. Vpliv podnebnih sprememb lahko opažamo tudi na drugih vrstah ptic, ki jih prej v Sloveniji ni bilo ali pa so se sem nehale vračati.

Foto: TCL

Strokovnjaki pri vplivu človeka na ptice izpostavljajo predvsem izgubo njihovega habitata, ki ga je vse manj in se je spremenil v naselja ali pa poljedelske površine in lovljenje ptic. Ptice se na globalno segrevanje lahko prilagodijo s krajšanjem njihove selitve, a to ne bo možno, če bodo izgubile svoj habitat.
Po podatkih iz našega vprašalnika na katerega je odgovarjalo 368 ljudi, jih je 65,8% opazilo manjše število ptic.

Da bi ohranili populacijo selitvenih ptic, je pomembno:

• Ohranjanje njihovega habitata
• Zmanjševanje človeškega vpliva
• Ustvarjanje okolja, ki je bolj prijazno pticam

Vendar je za rešitev tega velikega problema – podnebnih sprememb, ključno povečevanje ozaveščenosti ljudi, podpiranje organizacij, ki se ukvarjajo s to temo, ter prizadevanje za trajnostni način življenja.

Povezava: https://www.gssrm.si/novice/projek-mladi-porocevalci-za-okolje

Zapisala: Brina Vita Mauhar, dijakinja 1.c Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve