Naslovnica / NOVICE / Nesprejemljivo: Voda v vodovodnem sistemu Kamniška Bistrica je znova klorirana

Nesprejemljivo: Voda v vodovodnem sistemu Kamniška Bistrica je znova klorirana

Komunalno podjetje Kamnik, d. d. vse uporabnike, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnega sistema Kamniška Bistrica, obvešča, da izvajajo ukrepe za odpravo vzrokov neskladnosti pitne vode, zato bo voda do nadaljnjega znova klorirana. Prebivalcev krajev, ki se oskrbujejo z vse pogosteje klorirano vodo iz omenjenega sistema pa se sprašujejo, zakaj Komunalno podjetje Kamnik še vedno ni poskrbelo za učinkovito odpravo vzrokov za onesnaženje vode.

Po navedbah Komunalnega podjetja Kamnik koncentracija prostega klora v pitni vodi ne bo presegala dovoljenih mejnih vrednosti (0,5mg/l), kar pomeni, da je primerna za uživanje in ne predstavlja nevarnosti za zdravje ljudi.

Iz obvestila Komunalnega podjetja Kamnik ni razvidno koliko časa bodo prebivalci krajev, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Kamniška Bistrica prisiljeni piti klorirano vodo, po neuradnih podatkih, pa naj bi vse skupaj trajalo skoraj cel mesec.

Glede na to, da do tovrstnih preventivnih kloriranj v zadnjem času prihaja vse pogosteje, se “klorirani” občani sprašujejo, zakaj Komunalno podjetje Kamnik ni nemudoma poskrbelo za učinkovito odpravo vzrokov, ki onesnažujejo pitno vodo, saj je kloriranje vode v krajih, kjer je kvalitetne pitne vode domala v izobilju, povsem nesprejemljivo.

Kot smo uspeli izvedeti, naj bi v zajetje pod Kamniškim vrhom namreč ob vsakem večjem dežju vdirale površinske vode, sanacija omenjenega zajetja oz. preprečevanje podobnih vdorov vode pa poteka vse prepočasi, zato od pristojnih pričakujejo in zahtevajo takojšnje učinkovito ukrepanje in sanacijo njihovega vodovodnega zajetja, saj je kloriranje vode, po mnenju večine prebivalcev, ki morajo iz (nekdaj) njihovega, s samoprispevkom zgrajenega vodovodnega sistema, zgolj cenena in nesprejemljiva rešitev, ki odpravlja zgolj posledice, ne pa tudi vzrokov.