Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Novi direktor ZTŠK Kamnik je “desni libertarec” Rok Jarc
Foto: Osebni arhiv Roka Jarca

Novi direktor ZTŠK Kamnik je “desni libertarec” Rok Jarc

Svet javnega zavoda Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je za novega  direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik izbral profesorja zgodovine, turističnega vodnika ter, kot se označuje sam, “desnega libertarca” Roka Jarca.

Člani Sveta Zavoda so za razpisano delovno mesto, na katero so prispele tri vloge, od tega dve pravilni, po daljši razpravi in tehtnih argumentih večinsko izbrali Roka Jarca, saj ima izbrani kandidat, po mnenju članov sveta zavoda, največ kompetenc, izkušenj in strokovnih znanj na področju turizma.

Svet Zavoda bo zato podal svoj predlog Občini Kamnik – ustanoviteljici ZTŠK Kamnik – v nadaljnji postopek, kar pomeni, da ga bo, pred dokončnim imenovanjem na položaj direktorja, morali potrditi še Svet občine Kamnik.

Kot so sporočili iz ZTŠK Kamnik je novo izvoljeni direktor Rok Jarc ob svoji izvolitvi povedal: »Sicer postopki izbire direktorja Zavoda še niso v celoti zaključeni, vendar sem vesel in se zahvaljujem za izkazano zaupanje članom Sveta Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki so ob moji predstavitvi vizije razvoja kamniškega turizma prepoznali moje izkušnje in kompetence na področju turizma. Kamnik imam rad, v Kamnik se znova vračam in verjamem, da bomo skupaj z ekipo razvijali kamniški turizem in šport v pravo smer.«

Upamo, da se bo novi direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik zmogel uspešno spopasti z izzivi kamniškega turizma, še posebej tistimi, ki jim njegovi številni predhodniki niso bili kos, predvsem pa, da bo imel “daljši rok trajanja”, da bo uspel uspešno zaključiti vsaj en mandat. Kako se bo v novi vlogi znašel, pa bo pokazal čas.

Foto: Osebni arhiv Roka Jarca

Že samo imenovanje Roka Jarca na položaj direktorja ZTŠK Kamnik pa najbrž utegne dvigniti nekaj prahu oz. poskrbeti za vsaj nekaj brezplačne reklame v vladi in vladajoči stranki naklonjenih medijih. Le-ti mu namreč, spričo njegovih precej kritičnih zapisov na rovaš stranke SDS, niso posebej naklonjeni. Še posebej pri Novi24TV, na katere portalu lahko preberemo, da Roku Jarcu, kot samooklicanemu “antisocialistu in desnemu libertarcu”, očitajo, da je “režimski krt” in “razbijalec slovenske desnice”, ki naj bi svoje čase sodeloval tudi z avstrijskimi nacionalsocialisti, obenem pa namigujejo, da naj bi bil “neuradni podpornik NSi”, se pravi stranke, ki ji pripada tudi kamniški župan Matej Slapar.

Enega izmed tovrstnih njegovih kritičnih zapisov iz konca lanskega leta je moč najti tudi na portalu Reporterja – Kje se je izgubila slovenska desnica?, kjer Rok Jarc v kolumni razglablja o težavah turističnih delavcev, v omenjenem zapisu pa je moč prebrati tudi: ”

Najbolj bizarno je, da nas podporniki SDS (menda najbolj desne stranke, kar jo imamo) po družbenih omrežjih želijo na vsak način prepričati, češ da imamo kot majhna država velike stroške z vzdrževanjem državnega aparata in si ne moremo privoščiti znižanja DDV. Potem ne razumem, kako to, da so Monako, Luksemburg, Liechtenstein in podobne majhne države celo svetovno znane davčne oaze, kamor denar kar leti, prebivalci pa so eni od najbogatejših na svetu?

Letos je turizem izredno prizadet. Država marca prepove dejavnost turističnim in gostinskim podjetjem in nato ta ista država prvenstveno rešuje podjetja, v katerih je neposredno ali posredno lastnik. Torej državni hotelski holding. Namesto, da bi t.i. desna vlada podpirala zasebno pobudo v turizmu, znižala DDV ali izkoristila priložnost za prodajo dela svojih naložb državljanom (v obliki začetne javne ponudbe), minister Zdravko Počivalšek rešuje predvsem “svoj” holding z ukrepom imenovanim boni.

S tem ukrepom je vlada podrla razmerja na turističnem trgu in spravila v neugoden položaj tiste turistične ponudnike, ki ne ponujajo namestitev. To so turistične agencije, turistični vodniki, prevozniki, rokodelci, lastniki golf igrišč, rafting agencije, konjerejci… Predvsem gre tu za majhne, zlasti zasebne akterje.

Država teži k visoki dodani vrednosti v turizmu, k petzvezdičnim turističnim izkušnjam, obenem pa namesto družinskih podjetij podpira državne hotelske kapacitete z nemotivirano poceni delovno silo. Ti zaposleni so, roko na srce, predvsem iz tujine.

Neverjetno je, da te socialistične in izključujoče ukrepe Počivalškovih najbolj fanatično podpirajo ravno podporniki “najbolj desne politične opcije”, kar smo jo kdaj imeli. Stranke, ki nam je pred volitvami obljubljala nizke davke, namesto tega pa smo dobili vse drugo – spet globoko in drago državo, ki nam deli bone. Kot v času socializma. Vse v stilu Orwella: država in njeni birokrati že vedo, kaj je prav in dobro za nas, posameznike.”

Kako se bo Rok Jarc, kot novi direktor ZTŠK Kamnik, znašel v svoji novi vlogi, bo že kaj kmalu pokazal čas, upamo pa, da mu njegova “politična prtljaga”, vendarle ne bo predstavljala prevelikih težav za nemoteno delo.

Glede na to, da mu na omenjenem položaju zagotovo ne bo postlano z rožicami mu, predvsem v dobrobit kamniškega turizma, želimo obilo sreče.