Naslovnica / NOVICE / Občina Kamnik namerava Komunalnemu podjetju Kamnik oddati parkirišča pri Keršmančevem parku

Občina Kamnik namerava Komunalnemu podjetju Kamnik oddati parkirišča pri Keršmančevem parku

Lansko jesen smo na portalu Kamnik.info opozorili, da je Komunalno podjetje Kamnik v času lanskega festivala Kamfest, ko je z ograjo zaprlo tudi tradicionalni prehod med Cankarjevo cesto in Keršmančevim parkom, z dvižno zapornico obenem onemogočilo tudi dostop do parih javnih parkirnih mest v lasti Občine Kamnik, ki so urejena med upravno stavbo Komunalnega podjetja Kamnik in vzhodnim robom Keršmančevega parka.

Po našem opozorilu, da gre za tradicionalno povezovalno pot ter da so omenjena parkirna mesta v lasti Občine Kamnik, je bila ograja, ki je onemogočala prehod iz Keršmančevega parka do Cankarjeve ceste sicer odstranjena, dostop do parkirnih mest, pa je bil zaradi zapornice, kljub temu še vedno onemogočen.

Zato je našo pozornost pred nekaj dnevi vzbudila objava Namere o sklenitvi neposredne pogodbe o najemu zemljišča, ki jo je na svoji spletni strani objavila Občina Kamnik, v njej pa zapisala, da Občina Kamnik namerava skleniti najemno pogodbo za del zemljišča parc. št. 139/1, k.o. 1898 – Mekinje, v približni izmeri 90 m2 (parkirišče).

Ker gre za zemljišče na katerem so urejena prej omenjena parkirišča med upravno stavbo Komunalnega podjetja Kamnik in Keršmančevim parkom, smo Občino Kamnik zaprosili za pojasnilo in informacijo o možnostih in pogojih najema parkirnih mest v Občini Kamnik, obenem pa nas je zanimala tudi vsebina pogodbe, ki bo sklenjena s Komunalnim podjetjem Kamnik.

Na naša vprašanja so nam iz Občine Kamnik sprva posredovali odgovor, ki se glasi.

»Neposredna najemna pogodba bo sklenjena v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s stvarnim premoženjem občin, to so Zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZSPDSLS – Uradni  list RS, št. 86/10, 75/12, 47/13 – ZDU-1G, 50/14, 90/14 – ZDU-1I, 14/15 – ZUUJFO in 76/15), Uredba o stvarnem premoženju države in lokalnih samoupravnih skupnosti (Uradni list RS, št. 34/11, 42/12, 24/13, 10/14 in 58/16) ter Pravilnik o oddajanju nepremičnega premoženja Občine Kamnik v najem (Uradni list RS, št. 100/2011), ki določajo postopke in pogoje za ravnanje s stvarnim premoženjem občine. Občina Kamnik bo del zemljišča parc. št. 139/1, k. o. 1898 – Mekinje (parkirišče ob KPK d.o.o.), oddala v najem z neposredno pogodbo (občanom bo zagotovljen prost prehod v Krešmančev park), hkrati pa v najem in upravljanje prevzela ustrezno površino parkirišč na zemljišču parc. št. 142/2, k. o. 1898 – Mekinje, na katerem bo občanom omogočeno parkiranje v skladu s prometnim režimom. S predmetno oddajo torej ne bo zmanjšano število javnih parkirišč na območju, temveč bo občankam in občanom omogočeno parkiranje na dostopnejšem parkirišču, pod vnaprej znanimi pogoji. V kolikor bi se izkazalo, da navedena rešitev ni ustrezna ali ustreznejša od obstoječe, bo Občina lahko najemno pogodbo odpovedala z odpovednim rokom 30 dni.«

Ker s prejetim, precej formalistično in domala birokratskim odgovorom občine, ki ni prinašal vseh zahtevanih informacij, nismo bili zadovoljni, smo zaprosili za dodatna pojasnila in konkretne odgovore na zastavljena vprašanja, na katere smo dobili sledeče odgovore:

Kdaj in kje je bilo javno objavljeno, da je moč parkirna mesta pri Keršmančevem parku moč najeti oz. da jih bo Občina Kamnik dala v najem?

Na uradni spletni strani Občine Kamnik pod rubriko Javni pozivi in namere je bila objavljena namera o sklenitvi neposredne pogodbe. V konkretnem primeru gre za površino v lasti Občine Kamnik (kot je bilo že navedeno, je postopek voden v skladu z veljavnimi predpisi; konkretno: dodatnih objav zakonodaja ne predvideva).

Pod kakšnimi pogoji, ki so bržčas za vse enaki, lahko podjetja in posamezniki najamejo javna parkirna mesta na območju občine Kamnik, predvsem mestnega središča?

Javna parkirna mesta na območju občine Kamnik se lahko »najamejo« v skladu z uveljavljenim prometnim režimom (na območju plačljivih parkirišč z nakupom parkirne karte, na območju časovno omejenega parkiranja z določitvijo časa,…); v konkretnem primeru ne moremo govoriti o javnih parkirnih mestih, saj ta del zemljišča z vozili ni dostopen (dostopnost je bila pred časom sicer fizično omogočena, vendar po zemljišču v lasti zasebne gospodarske družbe).

Kakšni so natančni pogoji najema, ki jih vsebuje neposredna pogodba o najemu parkirnih mest na južnem delu Keršmančevega parka oz. kopijo pogodbe?

Najemna pogodba še ni bila sklenjena – ko bo, bo zainteresiranim tudi na vpogled; dejstvo pa je, da je Občina Kamnik pripravljena najemno pogodbo skleniti pod pogojem, da v zameno sama pridobi podobno kvadraturo prav tako asfaltiranega zemljišča v neposredni bližini (tako bo občanom zagotovljena podobna kvadratura zemljišča, vendar pod bistveno boljšimi pogoji, kar zadeva dostopnost).

Obenem bi vas prosili še za pojasnilo, kako in na kakšen način in pod kakšnimi pogoji je bilo, v času od lanskega avgusta, do vključno januarja letos, urejeno parkiranje režim na omenjenih javnih parkiriščih, saj so bila parkirišča občanom, nekako pol leta nedostopna zaradi nameščene zapornice.

Kot že navedeno, gre za del zemljišča v lasti Občine, ki pa formalno-pravno nima zagotovljenega ustreznega dostopa; res je sicer, da je bila pred časom na zemljišču parc. št. 142/1 k.o. Mekinje nameščena zapornica, vendar za takšno namestitev lastnik zemljišča ne potrebuje soglasja Občine; zaradi navedenih pomanjkljivosti režim parkiranja na tem konkretnem zemljišču nikdar ni bil določen (niti pred postavitvijo zapornice ne).

Iz odgovorov, ki jih je posredovala Občina Kamnik, žal, ni mogoče razbrati natančnih pogojev najema in vsebine pogodbe, ki jo namerava občina skleniti s Komunalnim podjetjem Kamnik, niti tega, ali je Občina Kamnik, za obvarovanje interesa občine in občanov, morebiti sprožila ustrezen postopek za vpis služnostne pravice nemotenega dostopa do parkirišč in Keršmančevega parka v zemljiško knjigo. Ne smemo namreč pozabiti, da so bili objekti in zemljišča pred Komunalnega podjetja Kamnik, v lasti Občine Kamnik, tamkajšnja parkirišča in prehod do parka, pa so lahko vsi občani nemoteno uporabljali več desetletij.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve