Naslovnica / NOVICE / Občina Kamnik nezakonito “molze” občane na območju vaških in zasebnih vodovodov

Občina Kamnik nezakonito “molze” občane na območju vaških in zasebnih vodovodov

Občina Kamnik lastnikom nepremičnin, ki se nahajajo na območjih zasebnih oz. vaških vodovodov nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) obračunava na enak način, kot bi bili priklopljeni na javno vodovodno omrežje, četudi svoje vodovode gradijo, vzdržujejo in upravljajo sami. Ker omenjeni vodovodi niso javna infrastruktura in predmet  gospodarske javne službe, pa je tovrstno »molzenje občanov« v nasprotju z veljavno zakonodajo, pravno prakso in več odločbami Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Če se vaša nepremičnina nahaja v katerem izmed zaselkov ali vasi na območju občine Kamnik, ki imajo oskrbo s pitno vodo urejeno prek zasebnih oziroma tako imenovanih vaških vodovodov, ki jih krajani gradijo, vzdržujejo in upravljajo sami, preverite, če je tudi na vaši odločbi za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča morda dodana postavka »vodovod« oz. »vodovodno omrežje«.

V kolikor jo najdete, potem ste tudi sami med številnimi (oškodovanimi) občani oz. lastniki nepremičnin v naši občini, le teh je še posebej veliko na območju Tuhinjske doline, ki vam Občina Kamnik neupravičeno zaračunava (višji) davek za nekaj, kar ji pravzaprav sploh ne pripada.

Pri tovrstnih primerih gre namreč za vodovode, ki so namenjeni lastni oskrbi prebivalcev s pitno vodo oz. zasebne vodovode, katerega objekti in oprema so v lasti oseb zasebnega prava in namenjeni lastni oskrbi prebivalcev s pitno vodo, gradnjo le tega pa ni zagotovila občina, niti ga ni prevzela v upravljanje, zato zanj ne more zaračunati povišanega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ali pa, v primeru novogradnje, celo komunalnega prispevka.

Pravilnik o oskrbi s pitno vodo – razlaga pojmov

  1. lastna oskrba prebivalcev s pitno vodo je oskrba prebivalcev s pitno vodo na podlagi vodnega dovoljenja, izdanega v skladu s predpisi, ki urejajo upravljanje z vodami, na območjih, kjer se storitve javne službe ne izvajajo;
  2. zasebni vodovod je vodovod, katerega objekti in oprema so v lasti oseb zasebnega prava in namenjeni lastni oskrbi prebivalcev s pitno vodo;
  3. javni vodovod je vodovod, ki ga sestavlja en ali več sekundarnih vodovodov, lahko pa tudi en ali več primarnih ali transportnih vodovodov in je namenjen kot občinska gospodarska javna infrastruktura opravljanju storitev javne službe;

Če so občani in občanke oz. lastniki nepremičnin, ki se na območju občine Kamnik oskrbujejo s pomočjo lastnih vodovodov, ob občinskem zaračunavanju neupravičeno višjega NUZS, le-ta je namreč prihodek občine, vsako leto prikrajšani za prgišče evrov, pa so lahko v primeru, da jim je oz. bo na enak (neupravičen) način morda obračunan tudi komunalni prispevek ob morebitni novogradnji, lahko oškodovani za precej več.

Da bi se pristojni na Občini Kamnik morda lahko izgovarjali, da so nekaterim občanom neupravičeno povišan NUZS obračunavali po pomoti oz. iz nevednosti, pa je kaj malo verjetno, saj je bila omenjena problematika (4.11.2022) obravnavana tudi na seminarju Skupnosti občin Slovenije, v gradivu katerega je bilo zastavljeno in pojasnjeno sledeče povsem konkretno vprašanje (kliknite na spodnjo povezavo do gradiva), v katerem je celo neposredno omenjena prav Tuhinjska dolina, iz česar bi lahko najbrž sklepali, da je vprašanje na seminarju zastavil prav predstavnik Občine Kamnik:

Vprašanja in odgovori s seminarja NUSZ za leti 2022 in 2023 – 4. 11. 2021

Vprašanje št. 13

Se pravi večje naselje (npr. cel zgornji del Tuhinjske doline), ki je opremljeno z vaškim vodovodom, ne more biti v odmeri NUSZ?

Točno tako. Površine in stavbe, ki so opremljene z vaškim vodovodom, ne morejo/ne smejo biti vključene v odmero NUSZ.  

Kljub temu pa je ob pogledu na odločbo za odmero NUSZ, ki je bila odpremljena 21. 4. 2022 – enako kot lanska odločba in več kot pet mesecev po omenjenem seminarju in jo je, podobno kot številni drugi občani, med katerimi prevladujejo prebivalci Tuhinjske doline, prejel tudi avtor prispevka z domovanjem v vasi Golice v Tuhinjski dolini, ki se z vodo prav tako oskrbuje prek vaškega vodovoda – jasno razvidno, da je Občina Kamnik »vaški vodovod«, na škodo svojih občanov, vseeno zavestno vključila v odmero NUSZ.

Izvleček iz odločbe NUSZ za leto 2022.

Takšno (nevestno in neodgovorno) ravnanje odgovornih na Občini Kamnik, pa zagotovo ni skregano le z zdravim razumom, ampak tudi zakoni, zaradi česar bi bilo lahko vse skupaj, v smislu različnih kaznivih dejanj; kršitve zlorabe uradnega položaja, nevestnega dela v službi ali protipravne pridobitve premoženjske koristi, “zanimivo” tudi za organe pregona oz. kazenski pregon odgovornih oseb Občine Kamnik.

Kazenski zakonik RS – Kazniva dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva

Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic

257. člen

(1) Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, se kaznuje z zaporom do enega leta.

(2) Če storilec z dejanjem iz prejšnjega odstavka povzroči večjo škodo ali huje prekrši pravice drugega, se kaznuje z zaporom do treh let.

(3) Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobila protipravno premoženjsko korist, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.

(4) Enako kot v prejšnjem odstavku se kaznuje storilec iz prejšnjega odstavka, ki izkoristi svoj položaj ali vpliv za nezakonito povečanje lastnega premoženja v večji vrednosti.

(5) Če je storilec z dejanjem iz tretjega in četrtega odstavka pridobil sebi ali komu drugemu veliko protipravno premoženjsko korist in je hotel pridobiti tako korist, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Nevestno delo v službi

258. člen

(1) Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh let.

Četudi so na Občini Kamnik dobro seznanjeni, da velikemu številu občanov (zavestno) neupravičeno oz. nezakonito obračunavajo previsoko nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, pa zaenkrat, ne od župana Mateja Slaparja, ne od kogarkoli od odgovornih iz občinske uprave Občine Kamnik, ni bilo moč zaslediti ne pojasnila, ne morebitnega opravičila.

Morda tudi zaradi tega, ker Občina Kamnik še vedno “pritiska” na vaške skupnosti oz. vaške vodovodne odbore, da svoje vodovode predajo oz. “podarijo” v last in upravljanje Občini Kamnik, saj bodo na ta način, razen (povečini) dražje vode, lahko občani z omenjenih območij občini (legalno) plačevali tudi višje davke.

Odziv Občine Kamnik

Občina Kamnik oz. župan Matej Slapar je je na zgornji prispevek odzval s pojasnilom oz. z zahtevo za objavo popravka, ki je objavljen na povezavi: Popravek: Občina Kamnik nezakonito “molze” občane na območju vaških in zasebnih vodovodov

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve