Naslovnica / NOVICE / Objestnost in vandalizem na sistemu KAMKOLO

Objestnost in vandalizem na sistemu KAMKOLO

Spoštovani uporabniki sistema za izposojo električnih koles KAMKOLO,

sistem izposoje KAMKOLO deluje le nekaj dni, a smo na žalost in veliko razočaranje ugotovili, da so bile na postajah za kolesa in na kolesih že narejene nedopustne poškodbe, ki so nastale kot posledica vandalizma in objestnosti. Sistem izposoje koles KAMKOLO smo zagnali za vse vestne in odgovorne posameznike, ki se z veseljem vozijo po poteh Kamnika, nekateri med njimi pa namerno povzročajo poškodbe opreme in koles, kar je nedopustno in popolnoma neprimerno.

Glede vandalizma je najbolj problematična postaja na Duplici, kjer vsak dan zaznavamo nove in nove poškodbe. V zadnjih dveh dneh so bila iz priklopnih stebričkov na Duplici izruvana in ukradena tri kolesa. Kolo je bilo ukradeno tudi v soboto popoldne na avtobusni postaji v Kamniku. Ukradena kolesa običajno najdemo nekje na terenu, vsa pa so močno poškodovana in niso več varna za uporabo v sistemu. Zaradi nastalih poškodb imajo težave z izposojo vsi uporabniki. Vsa dejanja smo prijavili policiji, saj gre za kazniva dejanja, sistem pa zaradi poškodb povzroča težave pri uporabi tudi vsem ostalim uporabnikom.

 

Še vedno opažamo vožnje več oseb na kolesu, kolesa uporabljajo mladoletne osebe, eno uporabniško kartico uporablja več oseb, nezaklenjena kolesa so parkirana pred gostinskimi lokali. V zvezi s tem Občina Kamnik opozarja, da gre za hujše kršitve Splošnih pogojev dostopa in uporabe sistema za izposojo električnih koles v občini Kamnik (sistem KAMKOLO), za katere uporabnikom zaračunavamo pogodbene kazni (od 100 do 150 evrov), plačilo poškodb za kolesu po veljavnem ceniku serviserja, hkrati pa jim zaradi teh kršitev onemogočimo nadaljnjo uporabo sistema KAMKOLO. Posebej poudarjamo, da je uporaba električnega kolesa prepovedana za uporabnike mlajše od 14 let. Kljub temu vidimo, da se na kolesih vozijo mlajši otroci, saj jim uporabo koles omogočajo starši, ki so se prijavili v sistem. Starše oziroma zakonite zastopnike opozarjamo, da ob kakršnikoli nesreči vso odgovornost nosi uporabnik oziroma zakoniti zastopnik ter odgovarja tudi za vso škodo, ki jo z uporabo storitve povzroči mladoletni uporabnik.

Vsakodnevno nas občanke in občani obveščajo o kršitvah in zato se jim najlepše zahvaljujemo. Vljudno jih prosimo da tudi v prihodnje, v kolikor opazijo vandalizem, to sporočijo z SMS – om na telefonski številki 069 970 269 in 031 388 324 ali po elektronski pošti na naslov info@kamkolo.si ter tako prispevajo pri preprečevanju teh dejanj.

Vandalizem in vse kršitve bomo striktno preganjali, saj ne bomo dopustili, da posamezniki uničujejo in s tem omejujejo uporabo skupnih dobrin. Sistem KAMKOLO številni uporabljajo vestno in z veliko mero skrbnosti, zato so le-ti prikrajšani zaradi zgoraj omenjenih neodgovornih in objestnih dejanj. Zavedati se moramo, da računi in kazni ne bodo rešile problema, ki se pojavlja v glavah nevestnih uporabnikov, a naj pri vseh svojih dejanjih vendarle vsaj za sekundo pomislijo na tistega, ki pa KAMKOLO uporablja odgovorno. Naj se vsak brezvestni uporabnik zaveda, da s tujo lastnino dela tako, kot bi bila to njegova in naj spoštuje tudi dejstvo, da ni sam na svetu in je KAMKOLO namenjen številnim drugim in ne le njemu.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik