Naslovnica / Pavliha / Okusi Kamnika: Podgorske ozirnice

Okusi Kamnika: Podgorske ozirnice

Predstavljamo novo, tradicionalno jed iz serije Okusi Kamnika, katere priprava je povsem enostavna, jed pa dokazano sodi med bolj zdrave, saj ne vsebuje ne soli, ne sladkorja, niti maščob in holesterola.

Po ustnem izročilu naj bi tradicionalne ozirnice oz. podgorske ozir’ce izvirale iz Podgorja pri Kamniku, kjer so omenjeno jed nekdaj, pri nekaterih hišah pa menda še danes, najraje postregli gostom.

Nekateri sicer pravijo, da naj bi šlo za značilno gorenjsko jed, četudi so jo v kriznih časih velikokrat pripravljali in jedli tudi drugje po Sloveniji, kjer pa nikoli ni bila prav priljubljena.  Se pa je na Kamniškem oz. v Podgorju vse do danes, ohranila v posebni, nekoliko bolj razkošni različici, saj vam ob njej, z nekaj sreče oz. če je gospodinja bolj spretne in radodarne sorte, postrežejo tudi s kozarcem vode.

Recept za pripravo

Za pripravo podgorskih ozirnic oz. ozirn’c ne potrebujete sestavin. Zadostuje namreč že zgolj prazna miza za katero posedite svoje goste, ki se nato ozirajo, po tem je jed tudi dobila ime, če bo moč slučajno tudi kaj prigrizniti.

Če so vaši gostje bolj imenitne narave oz. če želite druženje ob mizi napraviti nekoliko bolj slovesno, lahko na mizo postavite tudi aranžmaje in krožnike, ki pa morajo biti nujno prazni, zraven pa vsakemu izmed gostov postrežete še s pol kozarca ne preveč mrzle vode, da se kdo izmed gostov ne prehladi. Po izročilu naj bi se k jedi najbolj podala voda, ki jo greste, medtem ko gostje čakajo, zajet v ribnik na Križu, za silo pa zadošča tudi v ta namen prestrežena deževnica.

Kljub temu, da jed ni preveč nasitna, se jo gosti, ki jih vztrajno in pričakujoče oziranje običajno kar nekoliko utrudi, presenetljivo hitro siti, tako da se kaj kmalu, običajno s kakim izgovorom o nujnem in neodložljivem opravku, prijateljsko poslovijo, sami pa nimate prav dosti dela s pospravljanje, sploh pa ne s pomivanjem posode in pribora.

So pa ozirnice nadvse pripravna jed, saj se zlepa ne pokvarijo, prav tako pa nimajo omejenega roka uporabe.

Če pa želite ozirnice oz. ozirn’ce obarvati še nekoliko bolj po kamniško, pa lahko na jed naribate tudi malce trniča, vendar ne pretiravajte s količino, saj utegnete pokvariti izvirnost ter okus jedi. Običajno zadošča, če ozirnice postrežete že na krožniku, na katerem je pred tem stal trnič.

Pa dober tek!