Naslovnica / NOVICE / Okužbe po občinah: Novi primeri okužb z novim koronavirusom v Domžalah, Mengšu in Moravčah

Okužbe po občinah: Novi primeri okužb z novim koronavirusom v Domžalah, Mengšu in Moravčah

Potem, ko je bil pred nedavnim odkrit nov primer okužbe z novim koronavirusom pri pacientu z območja Kamnika, so nove primere potrjenih okužb, v tako imenovanem drugem valu epidemije, začeli odkrivati tudi pri občanih nekaterih sosednjih občin.

Največ novo odkritih in potrjenih okužb imajo trenutno na območju občine Moravče, kjer naj bi, po podatkih NIJZ, imeli štiri primere aktivnih okužb. Zaradi tega je tamkajšnji župan z odredbo že uvedel nekatere preventivne ukrepe, ki so ostrejši od splošno veljavnih ukrepov na ravni države.

Dr. Milan Balažic je namreč z odlokom zapovedal obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih in obvezno razkuševanje rok, prepovedal vsakršno javno zbiranje na območju občine, s čemer so odpovedane vse javne, kulturne prireditve, športna tekmovanja in treningi, občni zbori in podobno, prav tako pa tudi zasebne zabave, maše in drugi cerkveni dogodkih, medtem ko je na pogrebih lahko prisotnih le 15 oseb, prostori Občine Moravče so za fizične osebe zaprti oz. je dostop dovoljen le ob predhodni najavi, z odredbo pa so zaprti tudi vsi notranji prostori lokalov.

Ukrepi moravškega župana, ki se marsikomu zdijo pretirani, so vzbudili tudi nekaj medijske pozornosti in kritik, na katere pa se dr. Milan Balažic danes odzval s precej ostrim sporočilom oz. pojasnilom, v katerem je nacionalne medije, med drugim, obtožil senzacionalizma.

Pojasnilo župana Moravč.

Zadnja okužba med občani Kamnika je bila nazadnje odkrita in potrjena 23. 6. 2020, v tem tednu pa so okužbo potrdili tudi pri občanu občine Mengeš, medtem ko je bila včeraj okužba potrjena tudi pri pacientu z območja Domžal.