Opojni svet sivke

Terme Snovik so včeraj organizirale delavnico o uporabi sivke. V goste so povabili predavateljico, magistro Marijo Kuster Koritnik, ki ima znanje in bogate izkušnje s področja aromaterapije, aromakozmetike in psihoaromaterapije.

Marija je že vrsto let zaposlena v šolstvu, ampak kot pravi sama jo svet aromaterapije tako zelo privlači, da se stalno izpopolnjuje doma in onstran naših meja. Svoje znanje predaja v knjižnicah ter na različnih tečajih in tematskih delavnicah. Kot pravi sama, je to področje zelo široko in jo vabi k raziskovanju, ki se mu navdušeno posveča. Osvojena spoznanja podaja naprej vsem željnim znanja o naravi . Kot je povedala je v Avstriji aromaterapijo prisotna že tudi v bolnišnicah, v Italiji bodo prodajali eterična olja v kapsulah in tudi mi jim počasi a vztrajno sledimo.

Za začetek svojega predavanja nas je Marija je podučila, da je sivka mama eteričnih olj, ker nas kot mama »objame in zaščiti«. Največje države pridelovalke sivke so Španija, Bolgarija in Francija. Ali ste vedeli, da imamo več kot 30 vrst sivke rodu Lavandula in nekaj 100 različnih križancev. Da pa tista čisto prava sivka, ki nas dejansko sprošča, sliši na ime Lavandula angustifolia. To vam govorim zato, ker ima večina navdušencev te opojne dišečnice doma sivko iz rodu Lavandin (Lavandula hybridia), ki je višja rastlina in njeni cvetovi so bolj sivkasti in bolj aromatični kot cvetovi prave sivke (Lavandula angustifolia). Le iz prave sivke namreč izdelujejo eterična olja sivke .

 

Moram omeniti zelo zabavno anekdoto o sivki, ki nam jo je povedala Marija in sicer še iz časov starih Rimljanov; ko so se namakali v skupnih kopališčih, so za odišavljenje kopališč uporabljali golobe, ki so jih polili s sivko, da so le-ti letali po kopališčih in jih tako odišavljali in prezračevali. He, he, predstava o tem mi zbuja vsakovrstne asosiacije, pa vendar – saj je bila voda poleg…

 

Eterično olje dobimo s parno destilacijo. To eterično olje sivke (Lavandula angustifolia) se uporablja pri; negi kože, pri opeklinah, glivičnih boleznih stopal, psoriazi, pri pikih insektov, vnetih ušesih, kašlju, depresiji, glavobolih in migrenah, nespečnosti, bolečih menstruacijah, živčni napetosti, motnjah povezanih s stresom itd. V parfumeriji se veliko uporablja eterično olje širokolistne sivke. V kulinarki lahko posušene cvetove sivke v majhnih količinah uporabljamo tudi kot dodatek k slaščicam, ipd.

V praktičnem delu delavnice smo se lotili še aromakozmetike. Izvedeli smo, da lahko iz eteričnega olja sivke kar doma pripravimo piling za telo, čistilo za roke, dezodorant in sanitarno čistilo ter skupaj s predavateljico pripravili žepni inhalator za boljše počutje.

Lahko zaključim, da je sivka »vseponucna zeliščnica«. Torej, sivka v vsako hišo!

Besedilo in fotografije: Brigita Artiček