Naslovnica / Pavliha / Peticija: Tuhinjska dolina za izselitev ministra Tonina

Peticija: Tuhinjska dolina za izselitev ministra Tonina

Prizadeti prebivalci Tuhinjske doline, med katerimi še posebej številčno izstopajo prebivalci  Zgornjega Tuhinja, Laz v Tuhinju in Golic, so začeli zbirati podpise k peticiji za, vsaj začasno, izselitev ministra Mateja Tonina iz Tuhinjske doline.

V beseilu peticije so Tuhinjci zapisalie:

Peticija za (začasno) izselitev ministra Mateja Tonina iz Tuhinjske doline

Spoštovana Vlada Republike Slovenije,
prizadeti prebivalci Tuhinjske doline vas vljudno in odločno pozivamo oziroma, če kaj pomaga, na kolenih rotimo, da mag. Mateju Toninu, kot članu vlade in varovani osebi, v času njegovega mandata ministranta za obrambo, zagotovite možnost stalnega bivanja v Ljubljani.
Prebivalci vasi in zaselkov v Tuhinjski dolini se, odkar je naš Matej zasedel ministrski položaj in postal varovana osebnost, spričo (pre)številnih vsakodnevnih policijskih patrulj, ki križarijo po naših, povečini s samoprispevkom in udarniškim delom zgrajenih vaških cestah ter poteh, počutimo skrajno prizadeto, nelagodno in celo ogroženo.
Na prebivalce krajev, kjer vsakemu gospodinjstvu za vsa vozila že desetletja zadošča en sam par veljavnih registrskih tablic, kjer voznice in vozniki žremo več kot naši traktorji, medsebojne in medsosedske spore pa tradicionalno in po mirni poti hitro in učinkovito razrešimo s pestmi  ter pripravnim orodjem, ki je ravno pri roki, brez da bi obremenjevali preobremenjeno sodstvo, tako pogosta prisotnost policijskih patrulj deluje nadvse stresno in moteče.
Vse skupaj pa ne vpliva zgolj na naš duševni mir, ampak ogroža tudi naše krajevne običaje in celo samooskrbo. Naše kokoši se namreč se namreč nič več ne morejo v miru sprehajati po cestah, psi živčno lajajo na neznana vozila kričečih barv, drobnica in živina bezlja po pašnikih, mleko se noče kisati, ljudje pa si, brez bojazni, da bi ne bili legitimirani in popisani, domala ne upajo več stopiti pred hišo, kar, razen protikoronskih ukrepov, še dodatno krni običajen vaški živelj.
Obenem pa domala stalna prisotnost policistov, predvsem pa policistk, utegne kvarno vplivati tudi na nataliteto naše doline, v kateri je kar nekaj demografsko ogroženih zaselkov, saj se mladina pod noč nič več ne upa vasovati, kajti nekateri izmed avtohtonih domačih vasovalcev, ki so se skozi to ali ono vas sprehajali z lestvami, so bili s strani, povečini mestnih varuhinj reda in miru, ki ne poznajo naših običajev, že obravnavani kot navadni vlomilci.
Kar spomnite se, kako so se vam v časih, ko ste bili še v opoziciji, smilili prebivalci Šmarce, zato vas pozivamo, da nekaj človeškega sočutja zdaj, ko ste na oblasti, pokažete tudi do prebivalcev naše doline.
Spričo vsega naštetega vas, draga vlada, v kolikor vam je vsaj malo mar ohranitve in razvoja slovenskega podeželja, odločno pozivamo, da mag. Mateju Toninu, za časa njegovega mandata, nemudoma omogočite in zagotovite vsaj začasno prebivališče v Ljubljani.
S spoštovanjem,
prebivalci Tuhinjske doline
P.S.
Če državni proračun stroška ne prenese, smo stroške nastanitve in prehrane ministra Tonina pripravljeni kriti tudi s samoprispevkom oz. z našimi prostovoljnimi prispevki, saj smo prepričani, da utegne biti to za našo prelepo dolino precej manjši strošek, kot mimogrede izrečene in spisane kazni zdolgočasenih policistk in policistov.