Naslovnica / NOVICE / Poučen obisk Nataše Pirc Musar
Nataša Pirc Musar - Foto: FB profil NPM

Poučen obisk Nataše Pirc Musar

V ponedeljek, 14. 3. 2016, nas je učence osmih razredov OŠ Frana Albrehta razveselil obisk gospe Nataše Pirc Musar, nekdanje učenke naše šole, ki se je prijazno odzvala našemu povabilu.

Nataša Pir Musar nas je obiskala v okviru predmeta državljanska in domovinska kultura ter etika in se z nami pogovarjala o medijih, dotaknili pa smo se tudi drugih pomembnih tem. Na začetku se je predstavila in povedala, da je po izobrazbi pravnica. Doktorirala je na Dunaju iz prava temeljnih človekovih pravic. Službovala je že kot novinarka in informacijska pooblaščenka, delala pa je tudi v Bruslju. Danes ima lastno odvetniško pisarno.

Na začetku smo govorili o oblasti in vodenju države. Prišli smo do ugotovitve, da imamo neformalno kar 4 veje oblasti: sodno, zakonodajno, izvršilno in medije. Mediji imajo nad nami zelo veliko moč, saj oblikujejo naše mnenje in stereotipe. Novinarji morajo zato pametno presojati, kaj bodo objavili. Pri tem morajo upoštevati dve človekovi pravici. Težko je presoditi, katera prevladuje: pravica do svobode izražanja ali pravica do zasebnosti. Veliko smo govorili o razliki med resnim in rumenim tiskom. Opozorila nas je na to, da mediji v današnjih časih večkrat pretiravajo in posegajo v človekovo zasebnost (še posebej rumeni tisk) in da se lahko v tem skriva več neresnic. Pri novinarstvu je treba paziti, kaj objavljaš, ali je vredno, da novica pride na svetovni splet.

Pri predmetu etika učenci pripravljamo različne projekte. Do sedaj smo obiskali Občino Kamnik, kjer sta nam župan in mestni svetnik predstavila svoje delo. Nekateri učenci so obiskali tudi Center za socialno delo, naslednji projekt pa je obisk humanitarne organizacije Karitas. Veseli nas, da imamo možnost neposredno spoznavati, kako deluje naša občina in država.

Zapisali učenki 8. a, OŠ Frana Albrehta, Ivana Mušič Lap in Lucija Vrhovnik