Naslovnica / Pavliha / Pozor: Visoke kazni za nepravilno postavljene jaslice

Pozor: Visoke kazni za nepravilno postavljene jaslice

Zaradi številnih nepravilnosti in kršitev, ki se v predbožičnem času pojavljajo v zvezi z postavljanjem jaslic, objavljamo kratek in zelo strnjen povzetek Uradnih državnih navodil za postavljanje jaslic. Le dosledno upoštevanje navodil vas lahko obvaruje pred številnimi nevšečnostmi, predvsem pa pred zelo visokimi predvidenimi kaznimi.

 

Uradna državna navodila za postavljanje jaslic

(strnjen in zelo skrajšanj povzetek)

 

Gradnja in postavljanje jaslic
Pred pričetkom postavljanja jaslic morate pridobiti lokacijsko informacijo iz katere je razvidno, ali je na mestu, kjer nameravate postaviti jaslice, gradnja sploh dovoljena.

V kolikor bodo vaše jaslice narejene v obliki enostavnega objekta, gradbenega dovoljenja ne potrebujete, saj bo zadoščala že priglasitev del, medtem ko za postavitev nezahtevnega in zahtevnega objekta potrebujete gradbeno dovoljenje. Pozor: pridobitev komunalnega priključka (voda, elektrika, kanalizacija, internet…) za enostavni objekt ni mogoča.

Uporaba objektov je dovoljena le v skladu z njihovo namembnostjo. Enostavni objekti niso namenjeni prebivanju, zato se tovrstna nenamenska uporaba teh objektov smatra kot kršitev.

Pri tem vas opozarjamo, da hlev sodi med objekte, za katero je gradbeno dovoljenje potrebno ter tudi, da gradnja in postavljanje kmetijskih objektov v mestih in strnjenih naseljih niso dovoljeni, zato arhitekturo jaslic prilagodite urbanemu okolju v katerem jih nameravate postaviti. Zaradi hitrejšega pridobivanja dovoljenj morda lahko poskusite z obliko garaže, več o tem, pa bi vam znali svetovati na vaši upravni enoti.

Ne pozabite, da morate še pred pričetkom del pridobiti soglasje sosedov. Tudi tistih, s katerimi ste morda skregani.

Davki in prispevki
Za oddajanje nepremičnin oz. premoženja morate plačevati davek, pri tem pa ne pozabite, da morate svoje goste, ki jih nameravate nastaniti v jaslice, prijaviti in zanje poravnati tudi turistično takso. Prav tako je potrebno plačati tudi davek za darila, ki presegajo 42 evrov, če je darovalec pravna oseba. Davčna uprava RS je mnenja, da so Božiček, Dedek Mraz in Sveti trije kralji, pravne osebe, ki poslujejo v davčnih oazah.

Preprečevanje dela otrok in zaposlovanja na črno
Pri postavljanju jaslic, skladno z mednarodnimi konvencijami o preprečevanju dela otrok ter z Zakonom o preprečevanju dela na črno, vam otroci, če nimajo veljavne študentske napotnice, ne smejo pomagati. Velja tudi za pospravljanje in druga predbožična hišna opravila.

Sanitarne zahteve in varstvo živali
Nastanitev gostov v jaslicah skupaj z domačimi živalmi je v nasprotju s sanitarnimi predpisi in predpisi o varstvu živali, zato si lahko nadse nakopljete tudi srd lokalnega društva ljubiteljev živali, ki vas bodo nemudoma prijavili inšpekcijski službi.

Dokumenti prebivalcev jaslic
Za vse goste vaših jaslic ste dolžni, še pred nastanitvijo, preveriti, ali posedujejo veljavne dokumente. Če prihajajo iz držav katerih državljani za obisk EU potrebujejo vizume, preverite tudi veljavnost njihovih viz. Nastanitev, skrivanje itd. ilegalnih prebežnikov in migrantov brez veljavnih dokumentov je kaznivo, obtoženi pa ste lahko tudi sodelovanja v trgovini z belim blagom.

Zdravstvene zahteve in opozorila
Če gostje vaših jaslic morda prihajajo iz območji kjer obstaja velika nevarnost nalezljivih bolezni kot so tifus, kolera, malarija, ebola… morate o tem predhodno obvestiti pristojni zdravstveni inšpektorat Ob kakršnih koli znakih ali simptomih obolenj (kašljanje, smrkanje…), morate nemudoma začeti biti plat zvona. Četudi ob polnoči.

Ukrepi za boj proti terorizmu
Spričo pojavljanja najrazličnejših ekstremnih skupin in možnosti terorističnih napadov bodite pozorni, če imajo osebe, ki ste jih nastanili v jaslicah, s seboj sumljive predmete, pakete in podobno. O tem, še posebej ob morebitnem sumljivem vedenju, nemudoma obvestite policijo. Še posebej pozorni bodite na osebe z večjim obsegom pasu, ne glede na spol, saj gre lahko za teroriste samomorilce.

Veterinarske zahteve
Vse živali v jaslicah morajo biti veterinarsko pregledane in razglistene oz. cepljene proti nalezljivim boleznim in parazitom. Od drobnice v jaslicah, ki si želijo pridobiti naziv “Slovenske jaslice”, je dovoljena zgolj nastanitev jezersko-solčavske pasme. Vse živali, še posebej pa govedo in drobnica, morajo biti opremljene z ušesnimi oznakami in čipirane. Potrdila za neoporečnost angelcov izdaja Veterinarska uprava – oddelek za prerutnino.

Avtorske pravice
Še pred prepevanjem božičnih pesmi morate podroben seznam pesmi, ki jih nameravate zapeti, poslati SAZAS-u, ki vam bo, na podlagi predloženega seznama, poslal položnico za pesmi, ki si jih boste zapeli sami.

Opozorilo
Državljane obveščamo, da bodo na upravnih enotah, spričo velikega navala, posebni oddelki za jaslice odprti danes do polnoči, še posebej pa vas opozarjamo, da bodo ekipe inšpektorjev, kljub prazničnemu času, vse do svečnice, poostreno izvajale nadzor na območju cele države.

Vse podrobnosti, ki se nanašajo na postavljanje jaslic lahko najdete na povezavi: http://www.pisrs.si

 

Lepe praznike, predvsem pa redno plačevanje davkov v novem letu, vam želi vaša država!

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve