Naslovnica / ZANIMIVOSTI / Preverimo svoje znanje nudenja prve pomoči in pomagajmo študentki Nine do diplome

Preverimo svoje znanje nudenja prve pomoči in pomagajmo študentki Nine do diplome

Nina Matovina, študentka Zdravstvene fakultete v Ljubljani pripravlja zanimivo diplomsko nalogo z naslovom Vpliv slovenskih očividcev na oživljanje prizadetega z ali brez umetne ventilacije, za katero je pripravila anketo s katero lahko mimogrede preverimo tudi svoje znanje nudenja prve pomoči, Nini pa pomagamo do diplomske naloge.

Takole je zapisala Nina:

Pozdravljeni, sem Nina Matovina in pišem diplomsko nalogo na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, z naslovom: Vpliv slovenskih očividcev na oživljanje prizadetega z ali brez umetne ventilacije. S svojima mentorjema, ki mi pomagata pri diplomski nalogi bomo s pomočjo raziskave napisali tudi izvirni znanstveni članek. Vaša delitev spletne povezave do ankete bi mi pri raziskavi zelo pomagala, saj potrebujem večje število anketirancev, da lahko svoje hipoteze potrdim (govorimo o številu minimalno 1000 Slovencev).

5 dejstev o srčnem zastoju in pomenu takojšnjega oživljanja:

• Nenaden srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, tudi v Sloveniji: v Evropi vsako leto doživi srčni zastoj med 350.000 in 400.000 ljudi, v Sloveniji okoli 1600 (oz. 4-je dnevno).
• Takojšen začetek temeljnih postopkov oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.
• Defibrilacija v času 3-5 minut po kolapsu lahko poveča delež preživelih na 50-70 %.
• Znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki pričnejo oživaljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 %, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati 50 – 70 % laikov.
• Verjetnost, da oseba, ki je v srčnem zastoju, preživi, se vsako minuto, ko očividec ne oživlja, zmanjša za 10 %. Očividec, ki izvaja temeljne postopke oživljanja 3 do 4-krat poveča verjetnost preživetja (Slors, 2017)

Reši anketo