Naslovnica / Pavliha / Protest dijakov: S čim je Rudolf Maister mazal brke?

Protest dijakov: S čim je Rudolf Maister mazal brke?

Včeraj zvečer, kmalu po večernih poročilih v katerih so obsežno poročali o najnovejši mariborski filmski uspešnici, posodobljeni predelavi slovenske literarne in filmske klasike Boj na požiralniku, so se pred poslopjem kamniškega šolskega centra, v spontanem protestu, začeli zbirati kamniški dijaki.

Na noge jih je spravila izjava mariborskega ravnatelja, da v posnetku, ki je preplavil splet in medije, ni nič spornega, saj je šlo zgolj za promocijski film, ki ga je financiralo Ministrstvo za šolstvo RS in je namenjen popularizaciji subvencionirane šolske malice. Zato so kamniški dijaki, opremljeni z najmodernejšo avdio-video tehnologijo in transparenti, pred šolo glasno zahtevali, da vodstvo gimnazije nemudoma uvede malico, kakršno imajo njihovi mariborski kolegi.

Protestu dijakov so se pridružili tudi nekateri profesorji, med katerimi so bili na prizorišču, najbrž zaradi dobre telesne forme, najprej profesorji športne vzgoje, malo pred deveto, pa je zahteve dijakov prišel podpret tudi ravnatelj, ki je nekoliko kasneje sklical izredno konferenco šolskih kuhinjskih delavcev.

Vodja šolske kuhinje je v svoj zagovor povedal, da so malice pripravljene v skladu s priporočili ministrstev za zdravje in šolstvo ter da ga vodstvo šole ni pravočasno seznanilo z novimi smernicami zdrave šolske prehrane. Dejal je še, da je uvedba nove malice sicer možna, vendar je, predvsem zaradi pomanjkanja ustreznega kadra, ni možno uvesti takoj.

Zadrego in kuhinjski kadrovski primanjkljaj so bile nemudoma pripravljene rešiti prostovoljke iz vrst profesoric in dijakinj višjih letnikov, ki so izrazile takojšnjo pripravljenost, da, po potrebi tudi izven ustaljenega urnika, priskočijo na pomoč pri nudenju malice. Odziv naj bi bil tako velik, da je moral ravnatelj, predvsem iz človekoljubnih razlogov, ponujeno pomoč nekaterih starejših in najbolj zagretih profesoric celo odkloniti.

Dijaki, ki so v času konference, tudi z glasnim branjem eseja z naslovom “S čim je Rudolf Maister mazal brke“, za katerega je dijakinja Ljubica Klinc dobila negativno oceno, češ da v svoji tezi ni navedla verodostojnih virov, še naprej glasno protestirali in so se pomirili šele po večkratnih zagotovilih ravnatelja, da se bodo zadeve uredile v najkrajšem možnem času.

Odmevni protesti, ki jih je bilo slišati vse do gradu Zaprice, kjer se je v tistem trenutku ravno končala premiera zgodovinske kriminalke o tajkunizaciji in plenjenju kamniških fabrik, je privabil tudi kustosinje kamniškega muzeja, ki so, z nedavno odkrito mladostno fotografijo Rudolfa Maistra, ki bo kmalu razstavljena tudi v njegovi spominski sobi, potrdile pravilnost teze, ki jo je v svojem eseju “S čim je Rudolf Maister mazal brke” postavila dijakinja Ljubica Klinc. Ravnatelj je, po ogledu dokaznega zgodovinskega gradiva, dejal, da bo od profesorice zahteval popravo ocene, dijakinjo pa predlagal za Titovo štipendijo.

Umiritev napetih razmer je prišla v zadnjem trenutku, saj je že vse kazalo, da se bo miren protest sprevrgel v izgrede, kajti protestom dijakov so se, v vedno večjem številu, začeli pridruževati tudi dobesedno, oprostite izrazu, “razpizdeni” starši, ki od vodstva šole zahtevajo, da imajo v prihodnje tudi sami možnost poskusiti šolsko malico, ki jo plačujejo za svoje otroke.

Za popolno umiritev razmer je poskrbel šele vodja šolske kuhinje, ki je protestnikom postregel z najljubšo šolsko malico dijakov – ribjim namazom, ki naj bi bil, do uvedbe novega jedilnika, na katerem se bodo izmenjevali različni okusi, od matematike, do umetnostne vzgoje, na šolskem jedilniku vsak dan.

O podobnih protestih poročajo iz večih slovenskih krajev.

Pavliha 🙂