Naslovnica / NOVICE / Razvpiti Trumpov kip je dobil azil v Moravčah

Razvpiti Trumpov kip je dobil azil v Moravčah

Znameniti Kip svobode s Sel pri Kamniku, ki je ob postavitvi požel svetovno pozornost in slavo, zaradi manjše podobnosti z ameriškim predsednikom, pa se ga je prijelo ime Trumpov kip, se je danes iz Kamnika preselil v Moravče, kjer bo odslej krasil avtobusno postajo v neposredni soseščini tamkajšnje cerkve, ki s svojima dvema zvonikoma nehote spominja na tragično padla newyorška dvojčka.

Današnji medpraznični petek je dogajanje na Kamniškem in v Moravčah, v veliki meri zaznamovalo selitveno romanje slavnega selskega Kipa svobode, ki je konec letošnjega poletja dvignil obilo prahu in pozornosti javnosti, saj se je iz Sel pri Kamniku, kjer je nastal, nato pa bil čez nekaj časa domala izgnan, na pobudo tamkajšnjega župana dr. Milana Balažica, preselil domala v sam center Moravč.

Od rojstva do izgona

Kot se najbrž še spomnite, je znameniti Kip svobode, ki se ga je, zaradi podobnosti z ameriškim predsednikom, že na samem začetku prijelo ime Trumpov kip, konec letošnjega poletja vzniknil na najeti travnati zaplati pred selskim gasilskim domom, kar je med tamkajšnjimi prebivalci, pa tudi širše, sprožilo mešane odzive.

Nekateri so bil nad kipom, ki ga je zasnoval arhitekt Tomaž Schlegl, postavili pa člani ŠKD Sela, naravnost navdušeni, drugi pa še bolj naravnost zgroženi in ogorčeni, zaradi česar je bil nesrečni kip deležen celo pijanskega traktorističnega napada, ki pa ga je, tako kot tudi grožnje s požigom in krajo lulčka, le-ta je bil kasneje najden in vrnjen na pravo mesto, k sreči uspešno preživel.

Kljub temu, da je kip Sela in Kamnik spravil na svetovne zemljevide in požel pozornost številnih, tudi najuglednejših svetovnih medijev, so se predstavniki kamniških lokalnih oblasti, vsega kar je bilo povezano s Kipom svobode, izogibali kot hudič križa, saj legenda pravi, da so se nekateri v Tuhinjsko dolino, za vsak slučaj, da jih le ne bi kdo slučajno opazil, raje vozili kar prek Zlatega polja.

Kamniška občina ter kamniški občinski in turistični veljaki vse medijske pozornosti in pompa, ki je v Kamnik in na Sela zvabil kar lepo kopico tujih turistov, ni znala, niti s trohico humorja, izkoristiti ne v turistične, ne v promocijske namene, ampak so se, kot je v naših krajih v navadi, raje delali Francoze oz. po nojevsko tiščali glavo v pesek, kot da se jih vse skupaj niti najmanj ne tiče, hkrati pa v svojem prikritem razburjani tiho upali, »da bo tega Trumpa že končno enkrat vzel hudič« oziroma, da bo slednjič končal v plamenih.

Boj za obstanek

Ker je Kip svobode oz. selski Trump stal na začasno najetem zasebnem zemljišču, ki ga je društvo sicer pošteno najelo in plačalo, s pomočjo spletnega zbiranja sredstev pa njegovi članom, žal, ni uspelo zbrati dovolj denarja, da bi zemljišče lahko odkupili, je bil Kip svobode v začetku novembra odstranjen in preseljen na domala skrivno lokacijo.

Začasno nastanitev je nesrečni selski kip, obdan z bodečo žico, dobil na robu vasi, ob cesti na travniku Cesarjeve domačije na Žubejevem, kjer sta mu zakonca Trebušak, sicer tudi sama zelo aktivna člana ŠKD Sela, vse do danes brezplačno nudila začasno pribežališče.

Še preden pa je bil Kip svobode preseljen na novo lokacijo, so članice in člani ŠKD Sela na naslove 212 slovenskih občin poslali dopis, če bi katera izmed občin slavnemu kipu morda želela ponuditi par kvadratnih metrov zemljišča in prostor pod »svobodnim« soncem.

Kot je bilo pričakovati, se večina občin na dopis sploh ni odzvala, nekaj malega izmed njih, kjer župani in županje premorejo nekaj več takta in vljudnosti, pa je, bodisi slepomišno, bodisi iskreno odpisalo, da za kaj takšnega žal nimajo prostora in možnosti.

Moravško zatočišče

Razen župana Moravč dr. Milana Balažica, ki je selskemu Kipu svobode, meneč, da utegne le-ta pripomoči k boljši prepoznavnosti in obiskanosti prelepe Moravške doline, kipu namenil azil in zatočišče pri avtobusni postaji sredi Moravč.

Županu Moravč se pozna, da je vendarle videl nekaj več sveta od povprečnega zapečkarskega domorodca iz sončne strani Alp, zaradi česar zna videti in izkoristiti ponujeno priložnost, ki je za nameček še zastonj, obenem pa se mu najbrž ni bati morebitnega pretiranega negodovanja občanov moravške občine. Moravče so namreč zelo svobodna občina, celo tako svobodna, da nekateri tamkaj zakopavajo, kar se jim zahoče in v najslabšem primeru lahko v Moravčah najbrž pokopljejo tudi Kip svobode. Glede na to, da si je moravški župan nekdaj služil kruh v diplomatskih vodah, pa se bržkone ne gre bati, da bi jih, četudi ponesreči, zavezniška bojna letala zasula s termitnimi bombami.

Trumpovo slovo od Kamnika

Kip svobode oz. Trumpov spomenik je danes opoldne, po zahtevnem nalaganju, v spremstvu lučk na velikem rumenem tovornjaku iz Sel odpotoval v Moravče, ki so še za spoznanje bližje Sevnici, kjer stoji leseni kip njegove izvoljenke.

V tolažbo pa nam je lahko vsaj to, da smo se Kamničani, z manjšo slovesnostjo ter ob prisotnosti televizijskih kamer, od Kipa svobode vsaj približno spodobno vsaj poslovili, če ga že nismo hoteli ali znali obdržati, da bi za vedno zaljšal in bogatil naše kraje.

Dobrodošlica v Moravčah

Če Kip svobode na Kamniškem ni bil ne razumljen, ne zaželen, pa je bila danes zgodaj popoldne zgodba povsem drugačna v Moravčah, kjer je prihod tovornjaka z naloženim Kipom svobode, pričakala cela občinska delegacija, na čelu z županom, ki je nasmejan podrobno spremljal postavljanje kipa, naključje pa je hotelo, da so prihod kipa pozdravili celo sveti trije kralji.

Pa ne le to, kip je pri osrednji krajevni avtobusni postaji, v domala samem središču Moravč, pričakala tudi že zgledno izkopana in urejena ter utrjeno nasuta temeljna plošča, na katerem bo kip odslej stal.

V čast nove krajevne pridobitve, ki jo bodo tekom vikenda še nekoliko ozaljšali in popravili morebitne poškodbe, ki so nastale med selitvenim romanjem iz Sel v Moravče, pa bodo v Moravčah v ponedeljek, 30. 12. 2019, ob 11. uri dopoldne, pripravili tudi, kot so zapisali v uradnem občinskem oz. županovem vabilu: »Odprtje skulpture ameriškega predsednika Trumpa«.

Kot nam je mimogrede povedal prvi moravški maček, bo vsestransko uporabni kip, podobno kot ob odprtju na Selih, tudi tokrat ponujal »Klobase miru«, medtem ko se bo iz njegovega drobovja, v spomin na strašna moravška leva, točilo pivo »MjavYork«.

Boštjan Pivec, predsednik ŠKD Sela je ključe Kipa svobode predal županu Moravč dr. Milanu Balažicu.

 

Skratka, Kip svobode oz. Trumpov spomenik bo zagotovo botroval vsaj še eni dobri veselici oz. prednovoletni zabavi, s katere bomo, če bo vse posreči, poročali tudi na našem portalu.

Kakšna bo njegova nadaljnja zgodba in usoda, pa bo pokazal čas.