Naslovnica / KULTURA / Recital Eve Leskovec – čestitke mladi klarinetistki

Recital Eve Leskovec – čestitke mladi klarinetistki

11. junija 2021 zvečer se je cerkev  sv. Jožefa na Viru spremenila v prijetno koncertno dvorano, v kateri so tri mlade dame pripravile čudovit  glasbeni večer. Glavna junakinja klarinetistka Eva Leskovec se je predstavila s svojim recitalom, ob njej smo prisluhnili še njeni sošolki violinistki Maji Otič, obe pa je na klavirju spremljala  profesorica Sanja Mlinar Marin.

Klarinetistka Eva Leskovec, rojena 2002,  izhaja iz znane glasbene družine Leskovec, iz katere bralci bržkone najbolj poznajo njenega starega ata Karla Leskovca, klarinetista, predvsem pa pevovodja, glasbenik je tudi njen  oči Klemen Leskovec. Glasba  je na njeni življenjski poti zelo pomembna. Učenje klarineta je začela v Glasbeni šoli Kamnik pri prof. Roku Spruku, šolanje pa nadaljevala v Gimnaziji Velenje, smer glasba, v razredu prof. Matjaža Emeršiča.  Letos je zaključila tretji letnik. Izpopolnjuje se tudi v programu Emars – Master  pri prof. Jožetu Kotarju. Redno se je udeleževala poletne glasbene šole v Zrečah pri profesor Dušanu Sodji. Igra v Simfoničnem orkestru  GŠ  Velenje  in je leta 2019 nastopila kot solistka.

Uspešno je tekmovala na državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov ter osvojila številna priznanja in nagrade, med njimi: tekmovanje pihalcev Požarevac 2019 zlato priznanje, 2. nagrada; tekmovanje Davorina Jenka (Beograd) 2018 – bronasto priznanje; 2020 – bronasto priznanje EMONA –2018; TEMSING: 2013 – srebrno priznanje. 2016 – bronasto priznanje, 2019 – zlato priznanje, 3. nagrada. Igra  v različnih glasbenih zasedbah.  Z orkestrom je igrala v muzikalu Hello Dollly,  je članica godbe Tuhinjska dolina.

Glasbeni večer je z igranjem na violino popestrila njena prijateljica Maja Otič, ki prav tako obiskuje 3. letnik umetniške gimnazije v Velenju v razredu prof. Igorja Ulokina.  Tudi ona znanje izpolnjuje v programu  Emars pri prof. Janezu Podlesku, udeležuje se  poletne šole in igra v več glasbenih skupinah. Na različnih tekmovanjih mladih je  osvojila vrsto najboljših mest.

Recital je klarinetistka Eva Leskovec začela z Koncertom za klarinet in klavir v Es duru opus 36, F. Krommerja, nadaljevala  z Claribel   E. Bozza ter Caoine E. Watsona, svoj nastop pa zaključila z Sonato J. Puciharja.  Violinistki Maji Otič pa smo lahko prisluhnili v  J. S. Bachovi  Allemanda  in Couranta  ter F.  Kteislevi Schon Rosmarin. Ob koncu pa sta se glasbenici skupaj s pianistko Sanjo Mlinar Marin poslovili z Shostakovichevim Valčkom.

Ker je bil to posebej večer Eve Leskovec, ki se je ob koncu zahvalila prav vsem, ki ji pomagajo na njeni glasbeni poti, naj zapišem, da je kljub mladosti pokazala veliko privrženost klarinetu, da je ob posamezni skladbi znala najti čisto pravo vzdušje, pa naj je šlo za igrivost in razigranost ali resnost , pri vseh skladbah pa je bilo čutiti njeno veliko predanost in ljubezen do instrumenta in glasbe. Zaigrane skladbe so bile zahtevne, zelo različnega karakterja in iz različnih stilnih obdobij: od klasicističnega koncerta do sodobnih skladateljev.  V izvedbi se je odražala Evina muzikalnost in tehnična pripravljenost. V skladbi, ki jo je izvedla solo, je skladatelj uporabil keltske motive  in izrazil prvinskost keltske duše.  Z doživeto in prepričljivo izvedbo je mlada glasbenica poslušalce držala v napetosti skozi celo skladbo in še enkrat več dokazala, da je njeno igranje odraz njene ljubezni do instrumenta, strokovnega dela profesorja in izjemne korepetitorke.

Mladi glasbenici vso srečo na glasbeni poti, ki podaljšuje glasbeno tradicijo družine Leskovec v prihodnost.

Vera Vojska  
Foto: Osebni arhiv Eve Leskovec